Ține cu dinții de șoric dar și de unele reguli pentru a nu te îngrășa!

Puțin mai este până când masa se va umple de bunătăți. Mâncăruri greu digerabile, preparate din carne de porc, maioneză și dulciuri concentrate. Plus paharul de vin. Grele vremuri… Ține cu dinții de șoric dar și de unele reguli pentru a nu te îngrășa!

 

Ce-ar fi Crăciunul fără sarmale și cârnați, fără salată boeuf, piftie și cozonac? Românii nici nu pot concepe așa ceva. Dar tot acest ”dezmăț” culinar se plătește cu kilograme în plus. Așa că dacă vrei ca rochia pe care deja ți-ai cumpărat-o pentru Revelion să te mai încapă, ai grijă cum ieși din Crăciun… Sigur, nu e cazul să faci notă discordantă cu restul mesenilor și să invoci veșnica ta cură de slăbire ca scuză pentru faptul că ai servit doar o felie de castravete verde și jumătate de roșie umplută cu salată de vinete, la aperitiv. Și cu asta ai terminat ospățul. Te poți bucura și tu de bucate, dar urmând unele reguli pentru a nu te îngrășa.

De ce ne îngrășăm de Crăciun

În primul rând pentru că bucătăria tradițională românească este al naibii de gustoasă. În al doilea rând pentru că preparatele specifice sărbătorilor sunt, așa cum spuneam, unele grele. Multă carne de porc, grăsimi, prăjeli, sosuri și maioneze, dulciuri de casă și ciocolată la tot pasul. În al doilea rând, ne îngrășăm pentru că în aceste zile fie avem musafiri, fie suntem musafiri, tot la masă ne așezăm. A mânca împreună cu cei dragi, familie sau prieteni, este un cult pentru noi. În al treilea rând ne îngrășăm pentru că suntem foarte relaxați și nu facem nimic altceva decât să… mâncăm. Toată ziua. Unii și toată noaptea.

Reguli pentru a nu te îngrășa

1. Mănâncă doar atunci când îți este cu adevărat foame. A mânca din inerție, doar pentru că toată lumea s-a așezat la masă, este greșit și dăunător ție. Străduiește-te să faci distincție între foame și poftă. Cea dintâi se potolește cu o porție, cea de-a doua cu o înghițitură.

2. Oprește-te din mâncat și întreabă-te dacă chiar îți mai trebuie încă o bucată de friptură. Sau dacă e musai să mănânci și desert, deși simți că nu mai poți respira.

3. Nu sta nemâncată toată ziua, în ideea că seara sunteți invitați la părinți, de exemplu, și că te vei înfrupta din deliciile mamei. Trăiește ca în orice zi obișnuită, nu sări peste micul dejun și nici peste prânz. Amintește-ți că metabolismul, pentru a lucra eficient la arderea caloriilor, trebuie să primească regulat combustibil. Alimentându-te corect, pe schema consacrată (trei mese principale și două gustări), îi permiți și lui să funcționeze la parametri.

4. Dacă tot te ispitesc preparatele tradiționale din carne de porc, măcar nu consuma pâine. Caută ajutor în salate, fie că sunt din legume proaspete, fie murate. Pe farfurie este indicat să ai o treime proteine și două treimi vegetale.

Apă și mișcare

5. Mestecă îndelung fiecare dumicat. Chiar de 20-30 de ori. Și lasă furculița jos după fiecare îmbucătură. Dă-i creierului posibilitatea să perceapă senzația de sațietate, ca să te poți opri.

6. Ideal este ca între felurile de mâncare să existe o pauză de circa trei ore. Dar cum românii servesc o mulțime de feluri de mâncare, cu tot cu pauze masa ar ține trei zile și trei nopți, ca în basme… Încearcă să aștepți măcar 30 de minute.

7. Hidratează-te bine, cu măcar un litru și jumătate de apă pe zi. Apă, da?!

8. Știm, e plăcut ca după festin să stai tolănită pe canapea. La televizor. E plăcut, dar nu e bine. O plimbare îți va fi de mare folos.
9. Să mănânci mult într-o singură zi, nu-i chiar o catastrofă. Dar să mănânci mult timp de trei zile consecutiv, are toate șansele să devină obișnuință. Și să… tragă la cântar.
10. Imediat ce s-au încheiat sărbătorile, revino la stilul tău obișnuit de viață. Nu te păsui până se termină mâncarea din frigider sau carnea de porc din lada frigorifică.

My title page contents