Arta, fie că ne referim la pictură, desen, colaj, muzică, teatru sau dans, este o modalitate foarte bună de a le stimula copiilor potențialul creativ, dar și deschiderea spre experimente, fără a le fi teamă de greșeli. Dezvoltarea personală prin artă este un subiect tot mai invocat de specialiști. De ce? Pe lângă dezvoltarea unui set întreg de calități, arta are și efect de recuperare afectiv-emoțional, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Dezvoltarea creativității și a unor abilități artistice încă din copilărie vor deveni de-a lungul timpului un stil de viață și pentru viitorul adult.
Dezvoltarea personală prin artă vine cu o serie de beneficii pentru copil, printre care se numără: o mai mare putere de autocontrol, disciplină, dublate de curiozitate și de abilitatea de a gândi din mai multe perspective.
Prin intermediul artei, copilul ăși poate manifesta emoțiile și trăirile în momentul în care nu își găsește cuvintele. Procesul creativ are un rol important în atenuarea conflictelor interioare, dar și dezvoltarea abilităților sociale.
În plus, copiii care sunt implicați în activități artistice se concentrează mai bine și au mai multă răbdare. Un raport publicat de Americans for Arts arată că acei copii care participă la activități artistice obțin rezultate mai bune la școală.
Dezvoltarea personală prin artă. Avantaje pentru cel mic
Activitățile creative au un rol foarte important în dezvoltarea copilului. Astfel, învață să își exprime creativitatea și să aprecieze lucrurile frumoase din punct de vedere estetic,
Iată o serie de beneficii pe care arta le are asupra dezvoltării personale la copii, potrivit pbs.org.
1. Dezvoltarea abilităților motorii
O mare parte dintre mișcările necesare activităților artistice (desenare cu un creion, modul în care ții o pensulă sau foarfecele) au un rol important în creșterea abilităților motorii, mai ales în cazul copiilor mici.
Desenatul și lucrul manual sunt două dintre activitățile care îi vor dezvolta celui mic dexteritatea și îl vor ajuta să învețe să scrie mai repede.
2. Dezvoltarea limbajului și a vocabularului
Arta oferă oportunitatea de a învăța cuvinte noi, fie că vorbim de forme , stiluri sau acțiuni sau despre descrierea propriilor creații. Cu siguranță un mod plăcut de a-și dezvolta vocabularul!
3. Dezvoltarea abilităților vizual-spațiale
Desenul și colajul contribuie la dezvoltarea abilităților vizual-spațiale. Activitățile artistice învață copiii cum să interpreteze și să privească lucrurile din mai multe perscpective și cel, mai important, cum să folosească toate aceste informații vizuale.
4. Dezvoltarea creativității și a spontaneității
Creativitatea este una dintre cele mai dorite abilități. Prin intermediul artei, copii își dezvoltă gândirea creativă! Și, mai important, acesta va deveni în timp un mod natural de exprimare și raportare la lumea înconjurătoare.
5. Exersarea și dezvoltarea abilităților sociale
Multe dintre activități artistice (dans, teatru, muzică) necesită munca în echipă. Chiar și colajul implică distribuirea materialelor și a responsabilităților. Astfel, copiii învață să comunice în grup, să înțeleagă care este contribuția lor și cât de important este sentimentul de muncă în echipă!
6. O mai bună abilitate de a lua decizii
Activitățile artistice întărește și gândirea critică. Astfel, copiii vor fi mai buni în rezolvarea problemelor și luarea de decizii. În procesul de creație, acesta explorează și experimentează idei noi, ca în final să decidă în favoarea unei anumite direcții.
7. Disciplină și perseverență
Un avantaj mai rar asociat cu arta? Perseverența! Pe măsură ce devin tot mai implicați în procesul de creație, copiii dezvoltă noi competențe necesare finalizării proiectului. Așadar, vor deveni mai disciplinați și mai perseverenți, două calități cu un impact asupra întregii lor vieți!