8 semne că ești deprimat sau cum să-ți dai seama că suferi de depresie. Care sunt principalele simptome ale depresiei și cum poți să-ți dai seama dacă ești deprimat?
Depresia este una dintre tulburările de dispoziție ce înregistrează o creștere a cazurilor la nivel mondial. De multe ori, această patologie, cauzată de cauze biologice, genetice și psihologice, este adesea confundată cu alte tulburări sau pur și simplu cu o perioadă de tristețe. De aceea, un diagnostic precoce al depresiei este esențial pentru a evita compromiterea gravă a sănătății psihofizice a persoanei care suferă de aceasta.
Ce este, de fapt, depresia?
Depresia este, de fapt, o tulburare de dispoziție manifestată prin tristețe profundă, lipsă de interes și gânduri pesimiste. În plus, aduce și simptome fizice și comportamentale.
Tipuri de depresie
Trebuie menționat că nu există un singur tip de depresie, ci mai multe tipuri:
Tulburare depresivă majoră sau unipolară
Acesta este cel mai general tip și este una dintre cele mai severe forme de depresie. Prezența acestui tip de depresie împiedică orice formă de activitate zilnică: nu doar munca sau ieșirile cu prietenii sau alte situații plăcute, ci și activități fundamentale precum dormitul sau mâncatul.
Distimia
Această formă se caracterizează prin aceleași simptome ca și în cazul tulburării depresive majore, dar care se prezintă într-un mod puțin mai blând.
Tulburare depresivă nespecificată altfel
În această categorie sunt clasificate acele tulburări depresive și episoade care nu pot fi încadrate în alte categorii.
Tulburări bipolare
Acestea se caracterizează prin alternarea tulburarilor maniacale (adică cu o stare marcată de doze mari de excitare și energie) și stări depresive.
Conform DSM5 ((DSM-5, Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale), pentru a vorbi despre depresie este necesar să existe cel puțin 5 dintre semnele de mai jos. Dintre care, unul dintre simptome trebuie să fie starea de spirit depresivă și pierderea interesului de a face orice.
Iată primele 8 semne că ești deprimat sau primele semnale ale acestei tulburări de dispoziție care ar trebui să fie luate în seamă:
1. Tristețe prelungită
Persoanele deprimate nu sunt pur și simplu (doar) triste, ci experimentează un sentiment prelungit și persistent de tristețe caracterizat printr-un sentiment de gol și o dispoziție depresivă. Prin urmare, o dispoziție negativă prelungită este un simptom al acestei tulburări.
2. Apatie și pierderea interesului
Depresia îi face pe cei care suferă să-și piardă interesul pentru tot ceea ce îi înconjoară. Nu numai pentru acele activități care cândva erau o sursă de fericire, ci și pentru toate acele activități zilnice esențiale pentru existență. Persoana care este deprimată devine apatică și suferă de o lipsă profundă de interes pentru orice.
3. Oboseală fizică și psihică constantă – unul dintre cele 8 semne că ești deprimat
Oboseala în caz de depresie apare atât la nivel psihic, din cauza anxietatii, apatiei și senzatiei de gol, dar si la nivel fizic. De foarte multe ori, persoana afectată nu ia în considerare acest simptom, deoarece tinde să fie asociat cu factori externi. Dacă însă oboseala devine ceva cronic, este întotdeauna important să te întrebi de ce se întâmplă asta și să consulți un medic.
4. Insomnie și tulburări de somn
Persoanele cu depresie au adesea tulburări de somn. Insomnia sau, dimpotrivă, somnul cu multe ore peste normal, sunt printre cele mai frecvente simptome. Aceste tulburări pot duce la rândul lor la o exacerbare a depresiei, deoarece modificarea ritmurilor biologice somn-veghe duce întotdeauna la dezechilibre. Așadar, asocierea dintre tulburările de somn și depresie este foarte puternică în această boală și prezentă la toate grupele de vârstă.
5. Simptome fizice și dureri
Așa cum reiese deja din cele de mai sus, depresia aduce cu ea nu doar simptome mentale și de dispoziție, ci și dureri fizice. Astfel că, durerile de cap și durerile articulare sau generalizate pot fi un semnal de alarmă pentru depresie. Acestea pot agrava situația prin crearea unui cerc vicios riscant.
6. Pierderea în greutate și lipsa poftei de mâncare
Pierderea în greutate și lipsa poftei de mâncare sunt un simptom frecvent al depresiei. Persoanele care suferă de o astfel de tulburare pot suferi chiar și o scădere bruscă în greutate din cauza faptului că, în timpul depresiei, relația persoanei cu alimentele se modifică. Pierderea poftei de mâncare și refuzul de a face ceva pot duce la pierderea rapidă în greutate.
7. Gânduri recurente de moarte și sinucidere
Depresia și sinuciderea sunt strâns legate ele. Astfel, între 40% și 70% dintre pacienții cu această boală dezvoltă aceste gânduri. De altfel, emoțiile negative care însoțesc depresia pot duce la gânduri sinucigașe. În unele cazuri, de fapt, moartea este văzută ca ultima soluție pentru a găsi o cale de scăpare. Este foarte important ca într-un astfel de caz să se solicite imediat asistență medicală.
8. Probleme de concentrare – unul dintre cele 8 semne că ești deprimat
Lipsa de interes pune o presiune asupra concentrării persoanelor care se confruntă cu depresie. Prin urmare, a începe o nouă zi poate fi foarte obositor și devastator pentru persoana deprimată. Persoanele care suferă de depresie nu se pot concentra pe muncă și studii, astfel că, de foarte multe ori, ajung să părăsească (cel puțin temporar) ceea ce fac, acestora lipsindu-le interesul și puterea de a face față situației cu care se confruntă.