Avantajele alăptării sunt clare și necontestate de nimeni. Ba dimpotrivă! Organizația Mondială a Sănătății recomandă mamelor alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, și continuarea acesteia până la 2 ani, în paralel cu procesul de diversificare. Cu toate acestea, doar 20% dintre românce își hrănesc bebelușii la sân în primele 6 luni de viață.
Nu mai este un secret că numeroase studii, făcute de-a lungul anilor, au scos la iveală calitățile de necontestat ale laptelui matern, a cărei compoziție unică este foarte importantă pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor.
Avantajele alăptării. De ce e bine să îți alăptezi copilul?
Încă din primele clipe după naștere, sânii secretă colostru, un lichid de culoare gălbuie, ce precede laptele. Astfel, pus la sân imediat după ce mama a fost adusă în salon, bebelușul va beneficia de toate calitățile acestui prim-lapte, foarte bogat în substanțe nutritive, carbohidrați, imunoglobuline etc. Acest colostru va pune bazele formării și dezvoltării sistemului imunitar al bebelușului.
Un start binecuvântat
După cele 2-3 zile cât durează, colostrul este înlocuit treptat de laptele matern, cu multiple beneficii pe termen lung pentru bebeluș. Dar hrănirea la sân a bebelușilor nu are numeroase beneficii doar pentru aceștia, și mămicile ar fi bine să știe că alăptatul are și pentru ele o mulțime de avantaje.
Avantajele alăptării pentru mamă
- Prin supt, organismul secretă oxitocină, o substanță ce ajută revenirea uterului, într-un timp mai scurt, la dimensiunea de dinainte de concepție, scăzând riscul de sângerări postpartum.
- În ultimii ani, tot mai multe studii și cercetări arată legătura între hrănirea naturală la sân și riscul scăzut de a face cancer ovarian şi de sân. Riscul scade cu cât perioada de alăptare naturală, pe parcursul vieţii, este mai lungă.
- Chiar dacă în timpul sarcinii, multe gravide află în urma analizelor că rezervele de calciu sunt mici, acestea se refac, iar densitatea minerală revine şi poate depăşi valoarea iniţială după încheierea alăptatului, reducând riscul osteoporozei.
- Femeile care își alăptează pruncii au șanse să revină mai ușor la greutatea de dinainte de sarcină, cu condiția ca în timpul sarcinii să nu fi acumulat mai multe kilograme decât normalul.
- Alăptatul la sân scade riscul de obezitate.
- Scade cantitatea de insulină necesară mamelor cu diabet zaharat tip I.
- În primele șase luni după naștere, dacă menstruația nu a revenit, iar copilul este hrănit regulat, din 4 în 4 ore, exclusiv la sân, alăptarea poate să prezinte o protecţie contraceptivă de 98%.
- Reduce avansarea endometriozei.
- Hrănirea naturală a bebelușului, fie ea și pentru o perioadă de doar 30 de zile, scade riscul de hipercolesterolemie și hipertensiune arterială.
- Scade riscul apariţiei depresiei după naștere (postpartum).
- Nu în ultimul rând, alăptatul la sân asigură crearea unei conexiuni unice între mamă și bebeluș.