Cum să faci față revenirii la școală? Întoarcerea din vacanțe și începerea școlii sunt două momente delicate atât pentru copii, cât și pentru adolescenți și necesită o mare atenție din partea părinților și a profesorilor. După o perioadă lungă de vacanță, copiii, în special, trebuie să fie pregătiți pentru întoarcerea lor la școală. Nici părinții nu sunt excluși, deoarece acest moment important, începerea școlii, îi vizează și pe ei.
Așadar, ce poți face? Iată câteva sfaturi despre cum să faci față revenirii la școală?
Întoarcerea la școală trebuie planificată din timp
După ce a petrecut două – trei luni de vacanță, nu ne putem aștepta ca un copil să fie imediat pregătit să înfrunte un nou început la școală. Reîntoarcerea la școală presupune un ritm nou și o serie de angajamente școlare. Școlarul are nevoie de cineva care să-l pregătească să reia legătura cu lumea școlii, iar părinții sunt cei care pot începe să-i amintească copilului de școală cu câteva zile mai devreme.
Poate fi de ajutor să întrebi: „Care este cel mai frumos lucru pe care l-ai învățat anul trecut la școală? Și care a fost cea mai neplăcută experiență? Cum ai reușt să-ți faci preteni noi?” Împreună veți reuși să creați un echilbru între școală și timpul liber.
Școala nu trebuie prezentată ca o amenințare
Chiar dacă poate nu mai aveți răbdare cu copilul și uneori nu îi faci față, școala nu trebuie descrisă ca un loc de datorie și de pedeapsă. Pentru copii, anxietățile lor tipice din această fază sunt suficiente și nu ar trebui adăugate și altele. În schimb, este mai bine să le transmiți stări de entuziasm celor care redescoperă atât de multe lucruri noi. Poți spune: „După vacanță și jocurile de vară, te vei întâlni cu mulți prieteni și vei învăța lucruri interesante”. De asemenea, ai putea să îi povestești copilului cum era pentru tine începutul de an școlar și să îi spui despre problemele tale legate de primele zile de școală. Așa că, pregătește-ți micuțul pentru schimbările cu care se va confrunta odată cu începerea anului școlar.
Stabiliți împreună un program care ar trebui urmat odată cu începerea școlii
Treptat, obișnuiește copilul să meargă mai devreme la culcare și trezește-i mai devreme decât în perioada vacanței. Astfel nu îi va fi greu în prima zi să se acomodeze noului program.
Este important să sărbătoriți prima zi de școală
O pizza împreună? Un cadou frumos cu dedicație? Un ritual, un semnal pentru a marca un nou început, faptul că ceva s-a schimbat; că s-a ntors la „munca” lui, la fel ca părinții săi.
Stabilește încă de la începutul școlii un dialog strâns cu profesorii
Nu numai părinții, ci și profesorii ar face bine să-și amintească că elevul are propriile lui dorințe și preocupări. Ar putea fi de ajutor pentru profesor să se întrebe: „Cine este acest copil pe care îl am în clasă?” Până la urmă, nu este vorba doar de a-i cunoaștemde succesele sau eșecurile sale, ci de a-i înțelege gândurile, temerile. Pe scurt, profesorul trebue să ajute coplul să-și găsească locul și să se simtă în largul lui la școală.
Este importantă o planificare, dar asta nu înseamnă ca profesorii și părinții să stablească totul cu meticulozitate încă de la începutul anului școlar, ci să încerce să se adapteze la nevoile copiilor care apar pe parcursul anului școlar. Poate că nu ar trebui să începeți imediat cu lucruri dificile, nici să supraîncărcați copiii cu anxietăți sau temeri cu privire la rezultate.