Te-ai fi gandit vreodata ca atat noi, cat si copiii nostri suntem niste ceasuri in miscare? Ai auzit de ciclul de 90 de minute de somn al bebelusilor? Ei bine, afla ca interiorul nostru, dar si al lor, se misca cu precizie un ceas elvetian.
Avem un ceas biologic cotidian. Acestuia i se adauga si altele care ne influenteaza pe perioada mai scurta – cicluri ultradiene. Strans legate mai ales de somnul copiilor.
Stii cum arata somnul? Din ce e compus? Din 2 stari extrem de diferite – REM – somnul cu vise si somnul non REM – somn fara vise.
Somnul cu vise este un somn activ, pentru ca avem un creier la fel de activ ca atunci cand suntem treji.
Somnul non REM este somnul profund.
Chestiunea este ca MINTEA zburda pe campii, chiar si atunci cand dormim. Ea altreneaza intre cele doua tipuri de somn la intervale de 90 de minute – BRAC. Este, de fapt, un alt ceas biologic care alterneaza perioadele de odihna cu cele de activitate.
Bebelusii cu varste intre 0 si un an traiesc extrem de pregnant acest ritm de 90 de minute. Pentru ca la sfarsitul acestui interval, ei se prabusesc cu glorie. Si sunt afectati de somn si de presiunea lui.
Ciclul de 90 de minute
„Ciclul de 90 de minute in cazul bebelusilor, incluzand faze de activitate, este recunoscut pe larg de cercetatori.”, noteaza dr Polly Moore in cartea „Programul de 90 de minute de somn pentru bebelusi”.
BRAC este mereu prezent. Vine sa ne linisteasca si sa ne pastreze ritmul.
Cum se intampla totusi? Cum se manifesta acest ciclu BRAC?
Imediat ce copilul s-a trezit – desi a dormit toata noapte – se declanseaza un nou interval de 90 de minute. Asa ca la finalul acestui interval, el poate trage un pui de somn, mai ales daca i se permite si este stimulat.
Daca noi, ca parinti, nu suntem atenti si il ducem intr-o directie de hiperactivitate, ei bine, el trece peste acest prag si incepe un nou ciclu de 90 de minute. Chiar daca, bebele e obosit.
Fiti atenti la bebelusi
„Daca ignorati semnalele de oboseala ale bebelusului sau le interpretati gresit, riscati sa pierdeti ocazia de va ajuta micutul sa doarma si va veti pomeni cu un bebelus extenuat”, ne sfatuieste dr Moore.
Unii bebici nu pot adormi singuri chiar atunci cand le suna ceasul interior si au nevoie sa fie ajutati. De ce? Pentru ca si ei, la fel ca si noi, sunt diferiti.
Bebele are nevoie de parinte ca sa fie ajutat sa doarma, sa fie dus departe de stimuli si de atractii care ii iau pe sus creierul. De aceea – acesta este si unul dintre motivele pentru care multi bebelusi plang atunci cand sunt somnorosi. Ei isi doresc sa doarma si noi ii agasam cu jucarii zgomotoase.
Fiti atenti la ritmul copiilor vostri si veti avea si voi parte de mai mult somn.
Citeste si articolul de aici.
Credit foto: Shutterstock.