Depresia sezonieră: cauze și tratamente

Depresia sezonieră: cauze și tratamente. Depresia sezonieră este o tulburare de dispoziție care apare ciclic, de obicei toamna și iarna. Persoanele afectate pot prezenta simptome precum oboseală, tristețe persistentă, iritabilitate și tulburări de somn. Corelația sa cu schimbările în lumina soarelui sugerează importanța gestionării luminozității ambientale și a strategiilor precum terapia cu lumină pentru a atenua simptomele.

Cunoscută și sub numele de tulburare afectivă sezonieră sau SAD (tulburare afectivă sezonieră), aceasta este un sindrom depresiv care apare ca răspuns la schimbările climatice-de mediu ale anotimpurilor mai reci.

În trecut, această tulburare a fost adesea subestimată și considerată ca o simplă stare de rău temporară. În prezent, realitatea ne ajută să înțelegem că este o afecțiune complexă. Uneori ar putea ascunde patologii psihologice subiacente, inclusiv așa-numita depresie majoră.

Ce este depresia sezonieră?

Odată cu sosirea sezonului toamnă-iarnă, corpul nostru este afectat de schimbările care au loc: umiditatea crește, temperaturile și orele de lumină scad, zilele se scurtează. Toate acestea dau un sentiment de depresie și stare generală de rău. În plus, deficiența de vitamina D din cauza expunerii mai mici la soare poate contribui la simptomele depresive în lunile mai reci.

Cea mai recentă ediție a „Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5)” recunoaște oficial depresia sezonieră ca o adevărată tulburare depresivă cu un model sezonier. Factorii de risc asociați includ sexul pacientului (există o prevalență mai mare la femei, dar simptome mai severe la bărbați), istoricul familial de depresie majoră sau sezonieră și un istoric personal de tulburare bipolară.

Schimbările de obiceiuri, a avea un loc de muncă sau o rutină care variază în funcție de anotimpuri și provenirea dintr-un loc cu un climat diferit de cel în care locuiești, pot afecta, de asemenea, simptomele depresiei sezoniere.

Chiar și primăvara poate fi asociată cu un sentiment de stare de rău. Unii oameni pot experimenta o serie de simptome depresive chiar și în acest sezon. Acest lucru poate fi asociat cu factori precum sensibilitatea la lumină, influența creșterii temperaturilor asupra ritmului circadian, modificările hormonale legate de anotimp și interacțiunile complexe dintre genetică și mediu.

De ce apare depresia sezonieră?

Experții cred că tristețea de iarnă este legată, în parte, de o scădere a serotoninei, o substanță chimică care este de obicei produsă după expunerea la lumina naturală. O creștere a melatoninei, un alt hormon legat de tristețea prezentă în sezonul rece, poate face persoana să se simtă mai obosită și letargică decât de obicei.

În schimb, depresia de primăvară ar urma modelul invers: în practică, creșterea bruscă a luminii solare ar face ca organismul să producă mai puțină melatonină. Astfel încât persoana ar dormi mai puțin decât este necesar. Se pare că această modificare a ciclului somn-veghe ar contribui la apariția sau agravarea simptomelor depresiei.

Care sunt simptomele depresiei sezoniere?

Semnele și simptomele celor cu depresie sezonieră au multe asemănări cu cele ale depresiei majore. Tulburarea afectivă sezonieră se prezintă cu tulburări neurovegetative, modificări ale dispoziției și dificultăți în activitățile zilnice, inclusiv:

  • lipsa dorinței și dificultatea de a te trezi dimineața
  • cefalee
  • atenție slabă sau dificultăți de concentrare
  • scăderea apetitului sexual
  • anxietate
  • astenie
  • dispoziție scăzută
  • mai puțin interes pentru activitățile obișnuite și dificultăți în găsirea motivației pentru rutina zilnică
  • iritabilitate
  • lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate
  • memorie slabă
  • insomnie și melancolie
  • agravarea tulburărilor intestinale, cum ar fi gastrita, arsurile la stomac și sindromul colonului iritabil
  • gânduri suicidare

Cum este tratată depresia sezonieră?

Tratamentul depresiei sezoniere poate implica mai multe abordări, inclusiv abordări medicale și bazate pe stilul de viață. Iată câteva opțiuni comune:

Lumina soarelui

Expunerea la lumina soarelui poate fi un remediu eficient. În plus, utilizarea unei lămpi artificiale cu lumina soarelui sau a fototerapiei, mai ales dimineața, poate compensa lipsa expunerii naturale la lumina soarelui în lunile de iarnă. Totodată, poate stimula producția de melatonină, afectând pozitiv ritmurile circadiene.

Dietă și stil de viață echilibrat

În ciuda lipsei poftei de mâncare, este recomandat să consumi fructe și legume de sezon, acordând prioritate nutrienților esențiali. De asemenea, trebuie să bei multă apă și să faci exerciții fizice regulate. Acestea sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți starea de spirit și de a reduce stresul.

Consiliere

Consilierea psihologică poate ajuta la gestionarea simptomelor depresiei sezoniere. Tehnicile de terapie cognitiv-comportamentală (CBT) sunt adesea folosite pentru a aborda tiparele de gândire negative asociate cu depresia.

Practicați o bună igienă a somnului

Lipsa somnului poate avea un impact major asupra simptomelor depresiei sezoniere. Pentru a îmbunătăți somnul, încearcă să păstrezi camera întunecată și răcoroasă cu ventilatoare, perdele opace și lenjerie de pat stratificată, respirabilă. Obiceiul de a te trezi și de a merge la culcare la aceeași oră în fiecare zi ajută, de asemenea.

Medicamente

În unele cazuri, pot fi prescrise medicamente antidepresive. Această decizie trebuie luată în colaborare cu un profesionist în sănătate mintală, luând în considerare cu atenție potențialele efecte secundare.

Managementul stresului

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, relaxarea musculară progresivă și mindfulness, pot fi utile în reducerea simptomelor asociate cu depresia sezonieră. De asemenea, să ții un jurnal poate ajuta la identificarea și acceptarea emoțiilor dificile sau nedorite. Inclusiv a sentimentelor de depresie.

Depresia sezonieră: Schimbări de stil de viață

Menținerea unei rutine regulate, reducerea stresului cât mai mult posibil și amânarea deciziilor importante atunci când este posibil, pot contribui la bunăstarea generală. Echilibrarea treburilor casnice, a activităților orientate spre obiective de noi abilități și a activităților distractive poate ajuta la crearea vieții de zi cu zi mai structurată și mai satisfăcătoare.

Cu toate acestea, dacă depresia persistă sau se prelungește și durează cel puțin doi ani, poate fi adecvat să se ia în considerare o abordare de tratament mai aprofundată. Consultă un profesionist în sănătate mintală.

My title page contents