Toate femeile care fumează sunt încurajate să renunțe la fumat atunci când sunt gravide. Cu toate acestea, studiile au arătat că renunțarea la fumat nu suficientă pentru a elimina riscurile asociate cu expunerea la fum. Multe femei sunt expuse fumatului pasiv de către prieteni și familie.
Aceste tipuri de contact indirect cu fumul pot avea, de asemenea, efecte negative asupra sănătății mamelor și copiilor.
Fumatul în timpul sarcinii
Există aproximativ 4.000 de substanțe chimice în fumatul pasiv, dintre care multe au fost legate de cancer. Fumatul pasiv în timpul sarcinii expune atât mama, cât și copilul riscului: avort spontan, în cazul mamei, greutate mică la naștere, în cazul copilului, naștere prematură. Mai multe probleme, conform studiilor, apar și după naștere, în cazul copiilor: dificultăți de învățare sau de comportament și Sindromul Sudden Infant Death (SIDS).
SIDS este o tulburare în care un copil moare subit în timpul somnului. Această condiție este aproape un mister, deoarece autopsiile și examinările medicale nu identifică cauza morții, iar nou-născuții par sănătoși înainte de a muri.
Fumatul pasiv
Pentru a reduce riscurile asociate cu țigările și trabucurile, este mai bine să evitați fumatul și fumatul pasiv. Femeile gravide pot fi expuse unui alt tip de fumat pasiv, denumit și „a treia mână”. Fumul la „a treia mână” este reziduul lăsat de țigări pe mobilier, covoare sau într-o încăpere. Fumul de la fumat poate rămâne luni sau ani. Dacă un loc miroase puternic a fum, chiar dacă nimeni nu este acolo să fumeze, înseamnă că avem de-a face cu prezența reziduurilor de tutun.
Toxinele pot intra în sânge atunci când copilul respiră fumul pasiv sau când mama fumează. Când toxinele intră în sânge, ele sunt apoi transmise copilului. Un studiu realizat la Institutul de Cercetare Los Angeles a stabilit că reziduurile de fum de mâna a treia au un efect dăunător asupra dezvoltării pulmonare prenatale. Acest lucru poate provoca probleme respiratorii mai târziu.