Mita sau motivatie?

Mita sau motivatie? Cel mai probabil si tu ti-ai pus aceasta intrebare, atunci cand a venit momentul, sa iti determini copilul, sa faca un anumit lucru si a trebuit sa negociezi o recompensa.

 

Mita are o conotatie negativa nu doar in viata adulta, ci si in ceea ce priveste parenting-ul. Aceasta pare ca este o metoda folosita numai de parintii disperati. Dar in mod real, toti parintii apeleaza la mita din cand in cand. Dar de ce totusi mita este scoasa in afara legilor parentig-ului? Sa vedem cum se sustin explicatiile.

Copiii nu ar trebui recompensati sa faca lucruri care le revin in mod firesc.

Dar orice persoana este mai deschisa sa faca un anumit lucru, daca are un beneficiu in urma realizarii acestuia. Ce ar fi indicat este sa identifici o metoda de tipul win/win. Spune-i despre recompensa de la inceput. Nu o aduce in discutie cand vezi ca el se poarta urat pentru a-l face sa se razgandeasca. DE CE? Deoarece copilul va invata ca poate primi ce isi doreste, cand are un comportament nepotrivit.

Deoarece, cand vor creste, copiii nu vor mai fi recompensati sa faca lucrurile firesti.

De fapt, de-a lungul vietii oamenii sunt recompensati pentru ceea ce fac bine. Pentru munca pe care o depun, vor primi salariu, daca au grija de corpul lor, se vor bucura de o sanatate excelenta. Important este ca parintele sa ii ofere copilului resursele, ca sa faca fata provocarilor vietii.

Pentru ca atunci cand primeste recompensa pentru un comportament dorit (isi face temele, citeste, mananca tot din farfurie) va repeta mai rar acel comportament.

Acest argument se sustine. Studiile arata ca rasplatirea copilului pentru un comportament, transmite mesajul ca acel comportament trebuie sa fie neplacut, din moment ce trebuie sa fii recompensat pentru a-l face. Din pacate, concluzia nu este valabila doar pentru bunurile materiale, ci si pentru situatiile in care castiga diferite premii.

Acest lucru ii face pe copii sa se concentreze numai pe recompensa si sa piarda din vedere beneficiile intrinseci ale activitatii in sine. In concluzie, folosirea mitei pentru a manipula un copil, astfel incat sa repete un comportament dorit este o tactica de control, care il face sa se concentreze pe recompensa, nu pe repetarea comportamentului. Ce poti face, este sa evidentiezi rezultatul comportamentului si sa il sustii, sa isi doreasca sa il repete.

Pentru ca atunci cand primesc recompense in mod constant, se vor obisnui cu ideea ca singurul motiv pentru care trebuie sa faca un lucru este ca primesc ceva in schimb.

Este adevarat. Pe masura ce vor creste vor negocia din ce in ce mai mult si pentru mai mult. Nu trebuie sa pierzi din vedere nici faptul ca, atunci cand se simt deconectati, copiii au tendinta sa ceara lucruri. Sporeste gradul de conectare, si vezi in ce masura va creste deschiderea sa faca lucruri, fara sa fie nevoie de recompense. Succes!

My title page contents