Pericolele expunerii la mucegai trebuie cunoscute, pentru a le putea evita. Problema umidității din case nu este doar estetică, de fapt umiditatea și mucegaiul sunt un potențial pericol pentru sănătatea celor care locuiesc în casă. De ce se formează mucegaiul și ce probleme de sănătate provoacă atunci când este prezent în casă?
Adesea, în unele zone ale casei apare condensul, în special în zona ferestrelor și pe pereții ce dau înspre exterior. Umiditatea excesivă și fenomenul de condensare, în consecință, sunt, de asemenea, dăunătoare sănătății, deoarece duc la formarea mucegaiului.
Pericolele expunerii la mucegai. Ce este mucegaiul și de ce se formează în casele noastre
Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care în timpul creșterii lor produc particule mici, numite spori, care se dispersează în aer, în special vara și toamna. Mucegaiul are tendința de a se dezvolta mai rapid într-un climat cald și umed și în locuri slab iluminate, pe obiecte și materiale umede, în umidificatoare sau în sisteme de aer condiționat care nu sunt curățate și întreținute periodic.
A trăi într-un mediu cu mucegai și a respira sporii ciupercilor care produc mucegaiul este o experiență inadmisibilă, în special pentru copii, pentru bolnavii de alergii și animale de companie.
Formarea mucegaiului în interiorul clădirilor este un fenomen legat în principal de lipsa schimbului de aer din interior. Prin ventilarea corectă a spațiului, acesta dispare. Cu toate acestea, există unii factori care favorizează formarea mucegaiului, adică umiditatea și căldura excesivă. Unii spori de mucegai sunt atât de mici încât pot pătrunde cu ușurință adânc în tractul respirator, pentru a ajunge apoi la bronhiile și alveolele pulmonare, cu consecințe și probleme de sănătate chiar foarte grave.
Ce probleme de sănătate cauzează mucegaiul?
Mai multe studii au arătat că expunerea la mucegai și umiditate în locuință este asociată cu prezența mai mare a simptomelor respiratorii, astmului și leziunilor funcționale respiratorii. În special, rezultatele generale ale studiilor asupra copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani au confirmat legătura dintre mucegaiul vizibil și tusea de noapte și de zi a copiilor, iar în familiile mai aglomerate, relația cu astmul și sensibilizare la alergeni inhalanți.
Pericolele expunerii la mucegai. Patologiile ce pot fi provocate de expunerea la mucegai sunt:
Alergii respiratorii: sporii pot declanșa reacții alergice și inflamații ale tractului respirator. Reacția alergică respiratorie se poate manifesta cu rinită, tuse, conjunctivită răceală.
Rinita alergică: se manifestă ca inflamație și congestie a pasajelor nazale, iritare a ochilor, tuse, oboseală și dureri de cap.
Astmul: este o boală potențial gravă care se manifestă cu respirație intensă și senzație de sufocare.
Conjunctivită: debutează cu pleoape roșii și inflamate și lăcrimare abundentă.
Oboseală fizică: se manifestă prin dureri și rigiditate musculară, dureri articulare, senzație de oboseală și slăbiciune.
Dermatită: probleme dermatologice care implică uscarea și descuamarea pielii, erupții cutanate și mâncărime.
Dificultăți de concentrare: concentrare dificilă, cu posibile efecte negative asupra memoriei, amețeli și dureri de cap.
Iată cele mai populare remedii dacă ai o problemă provocată de mucegai:
- curăță locul cu înălbitor pur sau cu spray anti-mucegai (pe bază de hipoclorit de sodiu);
- curăță locul cu remedii naturale, cum ar fi oțet, bicarbonat, peroxid de hidrogen, semințe de grepfrut etc.;
- zugrăvește cu vopsea anti-mucegai pereții expuși la frig și umiditate;
- izolează pereții reci cu panouri din polistiren sau cu ipsos.
Soluția ideală pentru evitarea formării mucegaiului este instalarea unui sistem de ventilație mecanică controlată. Capabil să facă schimb continuu de aer în locuință.