Adolescența este una dintre cele mai dificile perioade din cursul vieții unui om, deoarece din acest moment trebuie să renunțe la viața de copil și să înceapă să devină mai responsabil în abordarea problemelor de zi cu zi. Pentru unii tineri, adolescența nu pare să fie chiar o perioadă dificilă, dar pentru alții poate însemna o perioadă greu de traversat.
Problemele adolescenților:
1. Revolta
Una dintre problemele tinerilor adolescenți este că se revoltă împotriva multor reguli impuse nu numai de părinți, ci și de profesori sau școală, în general. Acestea se pot manifesta cu mici neascultări, dar se pot transforma în probleme reale dacă apar sub forma unor acte de vandalism de orice fel, de la mini furturi, până la distrugerea obiectelor publice. Sentimentul de rebeliune poate apărea pentru a masca un secret dat de un fond de familie de un anumit tip și poate fi, de asemenea, alimentat de un anturaj rău.
2. Lipsa dorinței de a merge la școală
Se întâmplă foarte des ca, în adolescență, tinerii să-și piardă interesul de a merge la școală și de a fi instruiți. Aceasta poate fi o problemă atunci când există o performanță scăzută și insuficientă, cu un comportament nepotrivit și absențe.
3. Intimidarea
De multe ori, băieții și fetele din adolescență sunt vizați de agresori, dar foarte des pot fi ei înșiși „făptașii”. Pe partea victimelor, cu toate acestea, cazurile de intimidare apar cu o serie de factori negativi, care va aduce individului stări de anxietate, depresie și stimă de sine scăzută.
4. Schimbarea fizică
Fetele și băieții încep să se schimbe în timpul adolescenței. Primele sunt fetele, cu prima menstruație și corpul în continuă schimbare, urmate de băieți cu a lor pubertate. În aceste cazuri, totuși, există mulți adolescenți care nu acceptă schimbările lor. La majoritatea tinerilor, schimbările sunt însoțite de acnee. Acest lucru apare adesea chiar și la fetele care, pe lângă aceste mici imperfecțiuni, nu-și acceptă corpul, considerându-se „grase”, chiar dacă sunt, evident, slabe sau absolut normale.
5. Relațiile de dragoste
Odată cu adolescența, băieții și fetele învață să se cunoască și să trăiască prima iubire. Apar problemele în dragoste, nemulțumirile.
6. Stimă de sine scăzută
Unul dintre sentimentele cu care se confruntă băieții și fetele la adolescență este o stimă de sine scăzută. Aceasta se manifestă nu numai sub forma nemulțumirii față de aspectul fizic, ci și la nivelul propriilor abilități. De exemplu, atunci când nu se poate obține un rezultat atât de sperat, la școală cu o sarcină, ca și în sport, sau când este descurajat de agresori: „nu ești bun de nimic“, în aceste cazuri stima de sine scade considerabil. În unele cazuri, poate fi și vina părinților, atunci când persoana nu este lăudată pentru rezultatele obținute.
7. Depresia și anxietatea
Stima de sine este adesea însoțită de alte stări, cum ar fi depresia și anxietatea, care pot fi conduse spre aceeași problemă, să nu fie în măsură să realizeze ceva sau să obțină un rezultat bun la școală.
8. Auto-vătămare
În multe cazuri, la adolescenți, starea de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea și stima de sine scăzută pot duce la auto-vătămare de către individ: se taie pe corpul său și apoi găsește ușurare. Această condiție, dacă nu este ținută sub control, ar putea să se încheie cu unul dintre cele mai neînsemnate gesturi care ar putea exista vreodată, sinucidere.
9. Bulimia și anorexia
Printre marile probleme ale adolescenței, în special la fete, se numără bulimia și anorexia. Aceste stări se pot naște din lipsa stimei de sine. Adolescența este o perioadă în care starea emoțională și psihologică a tinerilor este adesea instabilă. Printre problemele adolescenței se numără și cele alimentare. Adolescenții recurg la metode de înfometare sau la cure drastice de slăbire.