Cu siguranță ai auzit de scorul Apgar sau nota bebelușului primită la naștere. Testul Apgar, cunoscut și sub numele de scorul Apgar al nou-născutului, este o notă dată bebelușului după ce s-a născut. Mai exact, acest scor reprezintă un sistem standard de evaluare clinică rapidă a nou-nascutului imediat după naștere: la 1 minut de la naștere, respectiv după 5 minute. Scorul obținut îl va ajuta pe medicul neonatolog să decidă dacă copilul are nevoie de tratament imediat, în primele lui momente de viață.
Ești una dintre mămicile care s-au confruntat cu un travaliu lung și dureros, dar la final eforturile ți-au fost răsplătite prin nașterea bebelușului tău? Ce se întâmplă imediat după ce ai născut? Bebelușul va fi supus imediat la o serie de teste, pentru a vedea dacă nașterea i-ar fi putut cauza un fel de suferință, nu mită și suferință fetală.
Scorul Apgar: ce este și ce dezvăluie acesta despre sănătatea bebelușului?
Testul Apgar cuprinde acele teste care i se fac bebelușului imediat ce s-a născut. Numele testului a fost dat după numele anestezistei din New York, Virginia Apgar care, în 1953 a inventat o metodă rapidă pentru a vedea dacă copilul era într-o stare bună de sănătate imediat după naștere, și cum să îmbunătățească ratele de supraviețuire.
De fapt, Apgar, numele de familie al medicului, este și acronimul folosit pentru a reține cei 5 parametri de luat în considerare:
A – aspectul – adică aspectul pielii;
P – puls – puls sau ritm cardiac;
G – grimasă – reflexe sau reactivitate la stimuli;
A – activitate – activitate sau tonus muscular;
R – respirație – respirație sau efort respirator.
Indicele Apgar este de fapt un test de punctaj și include mai multe aspecte:
– scorul pentru fiecare parametru variază de la 0 la 2 și sunt luate în considerare cele cinci funcții vitale fundamentale cărora le este acordată o notă:
1. Culoarea pielii: poate varia de la palidă/cianotică (0 puncte) la roz (2 puncte); această evaluare este, de asemenea, folosită pentru a evalua funcționarea plămânilor;
2. Bătăile inimii: pot varia de la absent (0 puncte) la mai mult de 100 de bătăi pe minut (2 puncte); acest test este folosit pentru a evalua funcția inimii;
3. Răspunsul reflexelor: poate varia de la absent (0 puncte) la plâns (2 puncte) și, prin introducerea unui tub în nas; acest test este folosit pentru a evalua răspunsul la stimuli;
4. Tonusul muscular: de la slab (0 puncte) la vioi și activ (2 puncte); testul este folosit pentru a evalua starea mușchilor;
5. Respirația: de la absentă (0 puncte) la obișnuită (2 puncte); tesatrea este utilizată pentru evaluarea capacității respiratorii.
Cu cât scorul obținut pentru acești cinci parametri este mai mare, cu atât copilul se va bucura de o sănătate excelentă:
- scor de la 10 la 7: bebelușul a trecut perfect de momentul nașterii și este considerat normal;
- scor de la 7 la 4: copilul este considerat „în pericol”, dar are șanse foarte mari de recuperare și, prin urmare, este ținut sub control pentru siguranță;
- scor mai mic de 4: copilul are nevoie de îngrijiri medicale imediate.
După testul Apgar la nou-născut se evaluează și alți parametri
Așa cum am menționat deja, pentru a obține scorul Apgar, bebelușul este testat de 2 ori. Prima testare are loc la 1 minut de la naștere, a doua după 5 minute. Dacă testul efectuat după 5 minute este mai mic de 7, evaluarea se repetă la fiecare 5 minute.
Pe lângă test, în plus, sunt evaluați și alți parametri privind starea generală a copilului:
- circumferința capului;
- proporțiile corpului;
- coloana vertebrală;
- degetele de la picioare și de la mâini;
- numărul de vase de sânge prezente în cordonul ombilical;
- temperatura măsurată rectal;
- măsurarea pH-ului prin prelevarea de sânge din cordonul ombilical.
Toate aceste teste nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece sunt necesare pentru binele copilului și pentru o dezvoltare corespunzătoare a acestuia.