Zacuscă de fasole. Gusturi din copilărie

Zacuscă de fasole. Gusturi din copilărie

Zacuscă de fasole. A fost și rămânele unul dintre felurile mele favorite de mâncare. E sățioasă, bună, sănătoasă. Cere ceva timp și efort să o faci, însă nu e atât de greu. Ba deloc. E important doar să vrei și să îți faci aprovizionarea.

INGREDIENTE ZACUSCĂ DE FASOLE

  • Un kg de fasole uscată amestecată – albă și pestriță
  • un kg de ceapă curăţată – roșie și albă
  • un kg ardei kapia
  • 500 grame de morcovi rași
  • 2 kg de roşii
  • 1,5 kg de gogoșari dulci și buni
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • ulei ( 1 litru, deși nu îl vei folosi pe tot)

MOD DE PREPARARE ZACUSCĂ DE FASOLE

  • Începi cu fasolea – vedeta zilei – o fierbi bine ( asta după ce ai lăsat-o la înmuiat de cu seară, sau/și în cazul în care nu o iei gata fiartă, cum fac eu cel mai adesea. La conserve mă refer)
  • După ce ai obținut fasolea fiarta – prin orice fel de metode – fă așa: împarte cantitatea în două. De ce? Pentru că jumătate o zdrobești și jumătatea o lași boabe.
  • 700 ml ulei, sare, piper, foi de dafin. Fasolea o punem la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, apoi schimbăm apă, dăm într-un clocot, o schimbăm din nou, clocotim şi încă o dată schimbăm apa, apoi o fierbem până se înmoaie bine boabele. Jumătate o pasăm, jumătate o lăsăm boabe.

PAS CU PAS ZACUSCĂ DE FASOLE

  • Separat, speli ardeiul și gogoșarul.
  • Poți alege să îî coci în prealabil la cuptor sau să îi folosești cruzi – eu așa fac. Optez pentru varianta natur. Oricum, trebuie tocați mărunt adică puși la blender cu lamă în S.
  • Tot așa faci și cu roșiile – le speli bine si apoi le bagi la blender la mărunțit.
  • Ceapa are aceeași soartă. Tocată bine la blender.
  • Acum, în oala de zacuscă, pui ceapa la călit cam în 800 de grame de ulei. Când e sticloasă, adaugi morcovul ras și călești până se îmbină savorile.
  • Acum e momentul ardeiului și al gogoșarului care vin peste ceapă și morcovi. Lași să dea în clocot și vii cu roșiile tocate cu tot cu zeama din dotare, chiar și cu cea lăsată.
  • Nu uita de sare, dafin si piper.
  • Lași la fiert cam 40 de minute până aromele se împrietenesc și se îmbină la perfecție.
  • Amestecă des ca să nu se prindă de cratiță.
  • La final, adaugă fasolea pasată. Amestecă și lasă cam 10 minute.
  • Apoi, vino cu fasolea boabe.
  • Când e gata? Când uleiul se ridică la suprafață.
  • Odată terminată minunata zacuscă, spală borcanele și pune-le la uscat în cuptor. Îl pornești atunci când bagi borcanele – la 130 grade – și le lași acolo cam 15 minute.
  • După ce s-au uscat borcanele, le scoți și torni zacusca. Pui capacele și stângi bine.
  • Într-o tavă mare, toarnă apă călduță și pune borcanele cu zacuscă. Borcanele trebuie sa stea cu fundul in apa ( cam o treime din înălțime)
  • Bagă tava la cuptor și pornește-l mai întâi la 130 de grade și apoi la 170. Lasă-le acolo cam 20-30 minute, apoi stinge focul și lasă să se răcească în cuptor.
  • Poftă bună la sănătate!

 

Sursa foto: Pinterest/ Caietul cu retete
My title page contents