Friptură de piept de pui. Pentru o zi de duminică în familie sau pur și simplu pentru o masă copioasă, dar și gustoasă, friptura de pui este o alegere potrivită. Ţine carnea de pui la marinat între 2-4 ore. Condimentarea simplă a cărnii de pui s-a dovedit a fi incompletă pentru a obţine o friptură apetisantă. Dacă preparatele sunt marinate cu ulei de măsline, zeamă de lămâie sau oțet, adăugând numeroase condimente, la final vei obține o aromă deosebită. Iar bucăţile de carne gata preparate vor fi foarte fragede.
Friptură de piept de pui, cu sos de oțet balsamic
Timp de preparare: 45 minute
Ai nevoie pentru 4 porții:
4 bucăți file de pui (circa 1,2 kg per total)
1 lingură unt
sare
piper
1 lingură zahăr
5 linguri oțet balsamic
250 ml supă
1 pahar smântână (150 g)
400 g roșii
puțin busuioc (facultativ)
Pregătești așa:
- Speli carnea cu apă rece, apoi o usuci cu un șervet de bucătărie. Îndepărtezi oasele de pe carne, folosind un cuțit ascuțit, apoi condimentezi cu sare și piper. Încingi untul într-o tigaie și prăjești bucățile de piept de pui pe partea cu piele. Răsucești fiecare bucată de carne și o prăjești la foc mediu circa 10 minute. Când sunt gata, le iei de pe foc și le păstrezi calde.
- Pui zahărul în grăsimea în care ai prăjit carnea și amesteci continuu, până când capătă o culoare maronie. Stingi cu oțet și supă. Amesteci smântâna și fierbi circa 3 minute.
- Speli roșiile, le tai în patru, le îndepărtezi sâmburii, apoi le tai cuburi. Le pui în sos și condimentezi după gust, cu sare și piper.
- Pui sosul cu oțet balsamic, lângă pieptul de pui preparat. Ornezi eventual cu câteva frunze de busuioc și servești.
Sugestie de garnitură: Poți alege cartofi la cuptor sau cartofi țărănești, deoarece aceștia se potrivesc foarte bine cu friptura de pui. Dar și o garnitură preferată de tine.