În cele ce urmează îți voi prezenta 10 alimente pe care să nu le congelezi niciodată. Dacă ții la sănătate și la gust! Datorită congelării alimentelor, economisim timp și evităm risipa. Dar nu totul poate fi congelat!
Congelarea alimentelor este o modalitate foarte convenabilă de conservare a alimentelor, care altfel ar trebui consumate într-un timp scurt. Prin procesul de înghețare avem astfel posibilitatea să savurăm produsele noastre preferate chiar și în afara sezonului. De asemenea, atunci când nu există timp de gătit, avem posibilitatea să păstrăm preparatele gătite în prealabil, pentru a evita deteriorarea sau chiar risipa.
Dar este necesar să se respecte reguli foarte precise pentru a nu comite greșeli grave și chiar a compromite sănătatea cuiva.
Congelarea de acasă nu e aceeași cu cea profesională
Congelarea făcută acasă înseamnă atingerea unei temperaturi apropiate de -15 °, într-un timp îndelungat (aproximativ 24 de ore). În acest timp se formează cristale mari de gheață și, ulterior, are loc defalcarea structurilor celulare ale alimentelor congelate. Prin urmare, odată dezghețat, produsul va avea o consistență mai moale și mai puțin compactă. În timp ce prin metoda profesională, răcirea la temperaturi foarte scăzute (chiar -80 °) are loc într-un timp foarte scurt, iar cristalele de gheață care se formează sunt foarte mici, astfel încât, odată dezghețată, mâncarea își păstrează aceeași consistență ca și cea proaspătă.
Datorită utilizării congelatorului și a congelării alimentelor, putem economisi timp și putem evita risipa. Dar, trebuie să știi că nu totul poate îngheța. Este necesar să urmezi reguli foarte specifice, pentru a evita compromiterea alimentelor și, în consecință, a sănătății tale și a celorlalți. Factorii care pot influența procesul de conservare sunt reprezentați de cantitatea de apă și de grăsime: cu cât acestea sunt prezente mai mult, cu atât produsul este mai puțin conservat. De fapt, în momentul dezghețării, produsul ar fi necomestibil, deoarece i se vor schimbă textura și aroma.
Iată 10 alimente pe care să nu le congelezi niciodată
1. Legume cu frunze verzi, castraveți, ceapă, roșii
Legumele cu frunze verzi, castraveții, ceapa și roșiile, odată dezghețate, nu mai au consistență din cauza nivelului ridicat de apă pe care îl conțin. În plus, își pierd toate proprietățile nutritive și sărurile minerale în care aceste legume sunt foarte bogate.
Dacă trebuie să păstrezi astfel de legume la congelator, atunci este mai bine să le gătești mai întâi și apoi să le păstrezi în recipiente speciale.
2. Cartofi
Congelarea cartofilor, fie sub formă crudă, fie sub formă gătită, are dezavantajul de a-i face foarte moi odată dezghețați. Dacă totuși vrei să ai o cantitate de cartofi în congelator, e indicat să cumperi direct cartofi congelați.
3. Fructe: în special, pepene verde, ananas și pepene galben
La fel ca legumele amintite mai sus, aceste fructe sunt deosebit de bogate în apă, iar congelarea le strică aroma. Dimpotrivă, în ceea ce privește alte tipuri de fructe, cum ar fi afinele și fructele de pădure, nu există nicio problemă în păstrarea lor la congelator.
4. Ouă și sosuri pe bază de ouă
Ouăle puse întregi în congelator se vor crăpa și compromite. Dacă, pe de altă parte, dacă dorești să păstrezi ouă fierte la congelator, este bine să știi că, odată dezghețate, consistența lor va fi deosebit de cauciucată. Mai bine să le consumi proaspete.
De asemenea, sfatul de a nu păstra sosurile la congelator este valabil pentru orice tip de sos, în special pentru cele pe bază de ouă, cum ar fi maioneza. Se pierde atât textura și, din păcate, și aroma.
5. Doar pește proaspăt!
Peștele poate fi congelat atât timp cât este foarte proaspăt. Fiind un aliment foarte delicat, există riscul ca în așteptarea congelării să fie contaminat cu bacterii și paraziți. Mai mult, înainte de a congela orice tip de pește, este bine să îl cureți cu atenție, îndepărtând măruntaiele și, eventual, și solzii.
6. Mâncare prăjită
Orice mâncare prăjită, dacă nu este consumată imediat după gătit, își pierde consistența crocantă și capătă o consistență moale. Acest lucru se întâmplă chiar și la temperatura camerei, cu atât mai mult dacă decidem să o înghețăm și apoi să o dezghețăm. Mâncarea prăjită trebuie consumată imediat, orice depozitare îi modifică aroma și calitatea.
7. Lapte și smântână
La fel ca în cazul ouălor, și acestea sunt două alimente care ar trebui consumate proaspete, pentru a te bucura pe deplin de aroma și bunătatea lor. Congelarea lor va avea ca rezultat un produs cu o consistență granulată. Dacă depozitezi frișca în congelator, aceasta își va pierde proprietățile care o fac să se îngroașe când este bătută.
8. Cârnați
Carnea procesată și împachetată prin procesul de congelare își pierde aroma și textura. Cârnații, fiind produse condimentate, rezistă suficient de mult. Pentru a păstra mai bine cârnații, alege practica ambalării sub vid.
Reține, de asemenea: alimentele dezghețate nu mai pot fi congelate! Nu cred că vrei să-ți afectezi sănătatea printr-un gest greșit.
9. Brânzeturi
Brânzeturile congelate își pierd calitățile și aroma. Cu excepția cazului în care este vorba de brânzeturi îmbătrânite și semi-îmbătrânite, cum ar fi parmezanul.
10. Paste fierte și orez
Pastele și orezul deja gătite și poate chiar condimentate, dacă sunt congelate și decongelate, capătă o consistență moale. Este important să știi că, alimentele pot fi păstrate în congelatorul de acasă timp de trei până la șase luni, și că o regulă importantă se aplică tuturor alimentelor congelate: odată congelate și decongelate…nu mai pot fi congelate!