Alimente bune pentru dinți. Alimente de evitat!

Tu știi care sunt acele alimente bune pentru dinți? Specialiștii susțin cu tărie că sănătatea bucală este strâns legată de dieta noastră. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți poate ajuta la menținerea dinților și gingiilor sănătoase; în timp ce alimentația necorespunzătoare poate crește riscul de apariție a cariilor dentare și a bolii parodontale.

Să aflăm împreună modul în care nutriția afectează sănătatea orală și ce alimente ar trebui să includem în dieta noastră sau pe care ar trebui să le evităm pentru a ne păstra zâmbetul.

Alimentele zaharoase, cum ar fi bomboanele sau băuturile carbogazoase, joacă un rol cheie în apariția cariilor dentare.

Rolul nutrienților în sănătatea orală

Nutrienții găsiți în alimente joacă un rol vital în sănătatea dinților și gingiilor. Vitaminele și mineralele, cum ar fi vitamina C, vitamina D, vitamina A, calciu și fosfor, sunt esențiale pentru menținerea structurii și rezistenței dinților și oaselor; precum și pentru susținerea funcțiilor imune și de vindecare. Acizii grași Omega-3 pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației gingiilor și la îmbunătățirea sănătății parodontale.

Alimente bune pentru dinți și gingii. Iată care sunt alimentele care susțin sănătatea orală:

Fructe și legume: Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, fructele și legumele ajută la menținerea dinților și gingiilor sănătoase. Mestecarea fructelor și legumelor crocante, cum ar fi merele și morcovii, ne poate ajuta, de asemenea, să ne curățăm dinții și să stimulăm producția de salivă.

Proteine slabe: Carnea slabă, carnea păsărilor de curte, peștele și leguminoasele furnizează proteine și minerale, cum ar fi fierul și zincul; importante pentru sănătatea gingiilor.

Produse lactate: Laptele, iaurtul și brânza sunt surse excelente de calciu și fosfor; acesta ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor dentare.

Nuci și semințe: Bogate în acizi grași Omega-3, nucile și semințele pot ajuta la reducerea inflamației gingiilor; totodată, și la îmbunătățirea sănătății parodontale.

Alimente de evitat sau de limitat consumul:

Pe lângă alimentele recomandate a fi consumate, există anumite alimente pot crește riscul de probleme dentare și ar trebui limitate:

Zaharuri și dulciuri: Consumul excesiv de zaharuri poate promova creșterea bacteriilor în gură; astfel, crește riscul de apariție a cariilor dentare și a bolii parodontale.

Alimente acide: Băuturile și alimentele acide, cum ar fi sucurile de fructe și sucurile, pot eroda smalțul dinților, crescând riscul de apariție a cariilor dentare și a sensibilității dentare.

Consumul de alcool și fumatul pot slăbi apărarea naturală a gurii; totodată, pot crește riscul de boală parodontală și cancer oral.

Iată câteva alimente bune pentru dinți și gingii:

Kiwi

Bogat în vitamina C, kiwi ajută la menținerea unor gingii puternice și sănătoase.

Conopida

Conopida este o sursă bună de vitamine și minerale; în plus, desfășoară și o acțiune mecanică de curățare a dinților atunci când este mestecată.

Broccoli

Broccoli este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți care pot contribui la sănătatea orală și generală.

Căpșuni

Căpșunile conțin vitamina C și acid malic, care pot ajuta la îndepărtarea petelor de pe dinți și la menținerea gingiilor sănătoase.

Ouă

Ouăle sunt o sursă de proteine de înaltă calitate, vitamina D și fosfor, care sunt importante pentru dinții și gingiile sănătoase.

Perele

Perele au o concentrație ridicată de apă și fibre, care pot ajuta la curățarea dinților și la stimularea producției de salivă.

Ardei gras

Ardeii grași sunt o sursă bună de vitamina C și ne ajută să ne menținem gingiile puternice și sănătoase.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține antioxidanți și catechine, care pot ajuta la combaterea bacteriilor și la reducerea inflamației gingiilor.

Tofu

Tofu este o sursă de proteine și calciu care ajută la întărirea dinților și a oaselor; totodată, contribuie și la o acțiune mecanică de curățare a dinților atunci când este mestecat.

Linte

Lintea este bogată în proteine, fier, zinc și acid folic, care pot contribui la sănătatea gingiilor și la prevenirea anemiei.

Includerea acestor alimente în dieta zilnică va contribui la menținerea sănătății dinților și a gingiilor. De asemenea, nu trebuie neglijată menținerea unei bune igiene orale și a unor controale regulate la medicul dentist.

Brânză

Cei care iubesc brânza vor avea acum un alt motiv bun pentru a consuma această mâncare gustoasă. De fapt, brânzeturile conțin calciu și fosfat care sunt utile pentru sănătatea dentară și ajută la reechilibrarea pH-ului cavității bucale, neutralizând acizii din gură. În plus, se crede că mestecarea unei bucăți de brânză poate crește producția de salivă. În cele din urmă, brânza conține calciu și proteine, substanțe nutritive care întăresc smalțul dinților.

Iaurt

Iaurtul este, de asemenea, bogat în calciu și proteine. La fel ca brânzeturile, este unul dintre alimentele care ne ajută să ne menținem dinții puternici și sănătoși. De fapt, probioticele sau bacteriile bune conținute în acesta, contracarează acțiunea bacteriilor responsabile de cariile dentare, promovând astfel sănătatea gingiilor. Atenție: alege întotdeauna produse naturale fără zahăr adăugat!

Mere

Deși, pentru o bună sănătate orală se recomandă evitarea evitarea sau limitarea consumului de alimente zaharoase, există unele excepții. Fructele, cum ar fi merele, conțin zaharuri, dar și cantități semnificative de fibre și apă. Când mâncăm un măr, producția de salivă în gură crește, promovând astfel eliminarea bacteriilor și a resturilor alimentare. Textura fibroasă a fructului stimulează, de asemenea, gingiile. Asta nu înseamnă că dacă mâncăm un măr nu mai este nevoie să ne spălăm pe dinți folosind pastă de dinți cu fluor, dar poate fi util în situațiile în care nu ai la îndemână obiectele necesare. Întreg sau în bucăți, un măr la sfârșitul meselor este un aliat excelent pentru curățarea gurii.

Morcovi

Morcovii, ca și merele, sunt crocanți și bogați în fibre. Câteva bețișoare de morcovi cruzi la sfârșitul unei mese crește producția de salivă în gură, reducând riscul de apariție a cariilor dentare. Pe lângă faptul că sunt bogați în fibre, morcovii sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina A; motiv pentru care se recomandă adăugarea morcovilor cruzi în salate sau consumarea acestora ca atare.

Țelină

Țelina este adesea considerată a fi fadă, apoasă și plină de filamente enervante. Cu toate acestea, la fel ca morcovii și merele, poate fi considerat un fel de periuță de dinți naturală; utilă pentru eliminarea reziduurilor alimentare și a bacteriilor care pot fi prezente pe dinți. Țelina este, de asemenea, o sursă importantă de vitamine A și C; doi antioxidanți care îmbunătățesc sănătatea generală a gingiilor. Pentru un fel de mâncare mai gustos, poți adăuga cremă de brânză la țelină.

Migdale

Bogate în calciu și proteine, dar sărace în zahăr, migdalele sunt un adevărat panaceu pentru sănătatea dentară. O ceașcă de migdale pentru prânz sau o mână adăugată la salata de cină sau legume fierte este ideală pentru dinți mai sănătoși.

În plus față de cele amintite mai sus, ar trebui acordată atenție și băuturilor. Fără calorii și zahăr, apa este întotdeauna cea mai bună alegere; mai ales în comparație cu sucurile și băuturile carbogazoase.

 

 

My title page contents