Întrebarea ”când îi pot da bebelușului lapte de vacă” este total îndreptățită. Și este grozav dacă o pui și cauți răspunsul înainte să treci la fapte.

Întrebarea Când îi pot da bebelușului lapte de vacă este total îndreptățită. Și este grozav că o pui și cauți răspunsul înainte să treci la fapte. În realitate îți protejezi puiul de posibile urmări neplăcute.

 

Ești o tânără mămică, este primul tău copil, așa că nu e de mirare că te întrebi Când îi pot da bebelușului lapte de vacă. Ai impresia că nu are ce rău să-i facă pentru că este un aliment natural, complet, lipsit de riscuri. Ai dreptate, însă doar parțial. Din mai multe puncte de vedere. Înainte de orice, prima condiție care trebuie îndeplinită pentru a putea începe să îi dai micuțului tău lapte este chiar vârsta lui!

De ce este riscant?

Este de notorietate, laptele matern este alimentul cel mai bun, de neegalat. Iar în primele șase luni de viață ar trebui să fie singurul pe care bebelușul să-l cunoască. Dacă se poate… Pentru că există și situații în care acest lucru nu este posibil, chiar dacă mama își dorește cu adevărat să alăpteze.

În astfel de cazuri, pediatrul va recomanda o formulă de lapte. În niciun caz laptele de vacă nu se va substitui celui matern, acest lucru fiind inacceptabil. Laptele de vacă are un conținut mare de grăsimi și proteine și o concentrație mare de sodiu. Un sistem digestiv imatur, așa cum este cel al bebelușului, nu îl va putea nicidecum digera, urmările fiind o gravă afectare a rinichilor și ficatului. În afară de asta, laptele de vacă nu conține cantitățile de fier, vitamina C și alte substanțe nutritive necesare dezvoltării sugarului, ceea ce poate favoriza apariția anemiei.

Și totuși, când îi pot da bebelușului lapte de vacă?

După împlinirea vârstei de un an. Dar și atunci cu atenție mare, urmărind felul în care acesta este primit de micuț. Nu de alta, dar la unii copii pot apărea reacții alergice. Mai cu seamă dacă în istoricul familial există o astfel de problemă.

Cum recunoști alergia la lapte?

O reacție alergică la lapte apare foarte repede după ingestie (jumătate de oră – o oră) și se poate manifesta ușor sau sever. Copilul se va confrunta cu vărsături, balonare, gaze, diaree și dureri de burtică, motive pentru care va avea somnul agitat și nu va mai lua în greutate. Există și cazuri – rare, ce-i drept – în care alergia la lapte se manifestă cu simptome asemănătoare șocului anafilactic, respectiv umflarea feței și a limbii și grave dificultăți de respirație. Aceasta este o urgență medicală de gradul zero, care va trebui tratată ca atare, prin prezentarea la cea mai apropiată unitate sanitară.

Cu ce poate fi înlocuit laptele de vacă?

Dacă cel mic nu se dovedește a fi alergic la proteina din lapte, după vârsta de un an va putea consuma acest aliment considerat o sursă importantă de vitamina D și calciu, ambele necesare unui sistem osos în formare. Însă dacă, din păcate, laptele de vacă și derivatele lui (iaurt, brânză) nu îi sunt permise, vor trebui găsite variante înlocuitoare. Iar ele există! Una dintre ele este laptele de capră, care conține o cantitate mai mică de proteine, dar mai mult calciu. Și – esențial! – se digeră mai ușor. Permis este și laptele de soia, dar cu adaos de calciu, fiind sărac în acest element. De asemenea, se mai poate consuma lapte de orez, de migdale sau de quinoa.

My title page contents