Prima baie a bebelusului poate fi o adevarata provocare daca nu ai experienta si nu stii cum sa manevrezi un copil care poate se teme de apa, tipa si plange. Chiar daca la inceput iti va parea stresant, cu timpul cel mic se va obisnui cu noua experienta, tu vei fi mai sigura pe tine, iar baia va deveni un moment de placere si relaxare pentru amandoi.
Cand ii faci prima baita?
Prima baie se face, in general, dupa caderea bontului ombilical si dupa cicatrizarea plagii. Pana atunci, este recomandata toaleta partiala a nou-nascutului, cu un burete inmuiat in apa calduta. Poti opta pentru o masuta de schimbat bebelusul sau pentru orice piesa de mobilier cu o suprafata plata. Poti folosi si o masa normala acoperita cu un prosop gros sau cu o salteluta, pentru ca cel mic sa stea confortabil. Totusi, daca esti nerabdatoare sa iti speli puiul, nu este obligatoriu sa astepti sa-i cada buricul, dar este important ca dupa baie sa-l lasi sa se usuce complet.
Ce pasi trebuie sa urmezi?
Inainte de a incepe baia, este important sa pregatesti toate obiectele si accesoriile de care ai nevoie. In acest fel, nu va trebui sa scoti copilul din apa in caz ca ai uitat ceva. Astfel, il vei spala si imbraca mai repede. Apoi, umple cadita cu aproximativ 5-7 centimetri de apa calda, care sa aiba in jur de 32 de grade Clesius. Pune copilul in cada sustinandu-i capul si gatul cu o mana si foloseste cealalta mana pentru a-l spala. Toarna apa calda peste el cu regularitate pentru a ii mentine constanta temperatura corpului.
Foloseste doar produse de curatare delicate, destinate pielii sensibile a bebelusilor. Spala-l de sus in jos, mai intai pe gat, apoi pe brate, piept, abdomen, picioare, iar la sfarsit in zona genitala. Nu uita de pliurile de la gat, genunchi sau de dupa urechi. Clateste-l bine cu apa curata, pana indepartezi orice urma de sapun, apoi tamponeaza-i pielea delicat cu un prosop moale. Este foarte important ca dupa fiecare baita, inainte de a-i pune scutecul, sa folosesti o crema care hidrateaza si il protejeaza impotriva iritatiilor de scutec. Poti aplica de fiecare data Bepanthen Unguent care este la ora actuala cel mai folosit produs de pe piata, fiind extrem de eficient in protejarea pielii impotriva cauzelor iritatiei de scutec.
Care este temperatura potrivita?
Atunci cand il dezbraci pentru baita, cel mic poate intra in panica, asa ca este important sa te asiguri ca incaperea are o temperatura potrivita, care ar trebui sa fie de cel putin 24 de grade Celsius. Testeaza apa cu cotul sau cu interiorul incheieturii mainii, niciodata cu degetele. Copilul trebuie sa se simta confortabil in timpul baitei, iar temperatura optima va face aceasta experienta mai placuta.
Cat de des ii faci baie?
Un bebelus sanatos ar trebuie sa fie spalat zilnic. Baia il curata si il relaxeaza pe cel mic, dar are si beneficii asupra sanatatii: il ajuta sa se adapteze mai usor la variatiile de temperatura si creste imunitatea, stimuleaza functiile pielii si circulatia sanguina.
La ce trucuri apelezi?
Daca puiul tau este speriat de momentul baitei, nu intra in panica. Este un sentiment firesc pentru el, care va disparea dupa ce micutul se va obisnui cu apa. Un secret care ii poate vindeca frica este sa il bagi in apa cu scutecul pe el si sa asezi un prosop pe fundul caditei, in asa fel incat bebelusul sa nu alunece si sa se simta mai confortabil. Un alt truc este sa faceti baie impreuna, dar in acest caz ai nevoie de un ajutor care sa-ti dea copilul in brate dupa ce ai intrat in apa si sa-l scoata apoi din cada. Nu in ultimul rand, nu uita ca un zambet si cateva vorbe de alint pot face minuni si il vor calma imediat pe cel mic.