Cum il pregatesti de gradinita

Cum il pregatesti de gradinita? Nu este suficient sa il inscrii la gradinita, pentru ca cel mic sa fie pregatit pentru acest pas. Intrarea la gradi este o etapa importanta din viata familei. Uite ce  sa faci (si ce nu) inainte sa intre in colectivitate.

Atunci cand incepi operatiunea „gradinita”, implica-l si pe cel mic in proces. La urma-urmei, el este subiectul si il priveste direct locul in care va petrece o buna parte din zi, departe de mami si tati. Chiar daca ti se pare o abordare lipsita de pragmatism, ai incredere in intuitia copilului tau. Fii atenta la reactia pe care o are atunci cand vizitati o gradinita (nu programa mai multe vizite in aceeasi zi!).

Urmareste modul in care este interesat (sau nu) de incaperi, si mai ales, observa reactia copilului atunci cand o intalneste pe viitoarea doamna. Copiii simt mult mai bine anumite lucruri pentru care noi, de-a lungul timpului, am dezvoltat o serie de filtre care uneori ne pacalesc.

Odata ce ati decis unde va merge la gradi, nu te amagi cu ideea ca pana la toamna mai este mult. Pregatirea pentru gradi trebuie inceputa cu luni inainte.

Cum il pregatesti de gradinita? Ce ai de facut

Inainte de inceperea gradinitei, incurajeaza abilitatile motorii ale copilului. Da-i mici sarcini de facut, care sa necesite o buna coordonare ochi, maini. Invata-l sa isi lege sireturile, roaga-l sa iti aduca ceva din bucatarie sau sa te ajute sa impatureasca hainutele lui. Foarte multe dintre activitatile de gradinita au ca scop perfectionarea abilitatilor motorii fine, iar faptul ca juniorul tau se va simti stapan pe aceste manevre ii va intari increderea in sine.

Daca inca nu merge la olita sau la wc, acum este momentul sa fiti mai insistenti in aceasta privinta. Cele mai multe dintre gradinite pun oricum conditia eliminatorie ca cel mic sa nu fie dependent de scutece la intrarea in colectivitate. In afara argumentelor legate de lipsa de personal, o situatie in care copilul tau este singurul care isi schimba scutece, in timp ce toti ceilalalti merg la baie il face victima potentiala a unor glume care ii pot afecta stima de sine.

Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare inainte de intrarea la gradi este anxietatea de separare. Aceasta apare in primul an de viata, dar revine cu putere pe la 2-3 ani, adica exact momentul in care cei mai multi dintre parinti decid ca este timpul ca cel mic sa mearga la gradi. Pentru a preveni episoadele dramatice de plans din primele zile (sau saptamani) la gradi, este indicat sa tratati anxietatea de separare din timp.

Cum il pregatesti de gradinita? Nu te mai comporta ca și cum copilul merge la un război

Alcatuiti-va programul (mami si tati), in asa fel incat cel mic sa stea progresiv mai multe minute (apoi ore) cu altcineva – o bona, o bunica, o prietena de familie. Cresteti treptat intervalul de timp in care copilul sta departe de voi, pentru a ajunge la cateva ore pe zi, timpul pe care il va petrece in fiecare zi la gradinita. Faceti acest lucru intr-un mod firesc, fara sentimente de vinovatie si fara incercari de mita oferita copilului („Mami si tati pleaca si te lasa cu Buni, dar cand ne intoarcem primesti ceva bun„)

Mami, nu te mai comporta ca si cum copilul ar urma sa mearga la razboi!

In afara de pregatirea copilului pentru gradinita, este important sa va ocupati si de sentimentele voastre referitoare la acest moment important din viata familei. Mamele (in special) se comporta ca si cand micutii ar pleca la razboi. Numai ce vorbesc despre gradinita, ca ochii li se ineaca in lacrimi, ca si cand mersul la gradi ar echivala cu o groaznica pedeapsa. Nu e de mirare atunci ca si cel mic va reactiona negativ cand va veni vorba despre gradinita, acest Bau-bau care o faci pana si pe mami sa planga.

Daca mama este calma, relaxata, surazatoare si vede mersul la gradinita ca pe o oportunitate pentru cel mic – de a socializa, de a invata lucruri, de a avea parte de o multime de suprize si distractii, atunci copilul se va adapta rapid si fara drame la noua lui viata, de boboc la gradinita.

foto Shutterstock.com

My title page contents