Cum sa cresti un copil adaptabil si cu stima de sine? Stii oare? Ei bine, stima de sine vorbeste despre modul in care gandim si simtim despre noi insine, precum si despre felul in care evaluam propria persoana.
Un copil cu o stima de sine crescuta considera ca merita sa fie iubit si poseda o dorinta de a se confrunta cu schimbarile, chiar daca acestea nu ii aduc neaparat succesul. In schimb, cel cu o stima de sine scazuta este critic cu propria persoana, ezitant in fata schimbarilor de frica esecului. Acesta are toleranta scazuta la frustrare si nu simte ca merita sa fie iubit. Totodata, o stima de sine scazuta este corelata cu probleme precum anxietatea, depresia sau tulburarile de alimentatie.
Citeste si cum sa ii dai aripi copilului tau.
Stima de sine atrage succesul
Mai jos gasesti 10 sfaturi marca mindbodygreen.com pentru a creste un copil cu o stima de sine sanatoasa.
Exemplifica ce inseamna stima de sine.
Copiii sunt conectati la starea interioara a parintelui. Acestia isi folosesc parintii pe post de modele dar si ca oglinzi pentru propriile lor sentimente. Prin urmare, daca ai o problema cu stima de sine si arati acest lucru prin cuvinte si fapte, probabil ca si copilul tau se va confrunta cu aceeasi slabiciune.
Ai grija cum ii vorbesti copilului, dar si cum il asculti.
Observa ce etichete pui si ce judecati de valoare emiti atunci cand ii descrii caracterul. Incearca sa ii spui ceva despre el corelat cu o intamplare specifica. Nu generaliza!
Ajuta-ti copilul sa-si exprime emotiile si schimba credintele limitative.
Actioneaza cu promptitudine si indiferent de situatie, buna sau rea, ajuta-l sa-si identifice si sa-si verbalizeze emotiile. Atunci cand auzi din partea lui credinte limitative de genul „Sunt prost!”, schimba perspectiva si intreaba-l „Ce dovezi ai ca esti prost? O nota slaba nu te face incompetent ”.
Accentueaza importanta efortului si finalizarii unei sarcini in detrimentul performantei.
Sunt studii care demonstreaza ca este mai important efortul pe care copilul il depune si finalizarea unei sarcini, decat rasplata pentru performanta. Acest lucru il asigura ca este apreciat pentru ceea ce este, nu pentru cum performeaza in comparatie cu altii.
Creeaza un mediu sigur si iubitor acasa.
Atmosfera de acasa este esentiala pentru a fundamenta stima de sine. Copilul are nevoie sa se simta iubit si in siguranta. Asigura-te ca acelasi lucru se intampla in grupul sau de prieteni dar si la scoala.
Invata-l ca esecul face parte din viata.
Pentru a ne dezvolta si pentru a invata, trebuie sa trecem si prin esec. Copiii cu o stima de sine crescuta percep esecul drept o oprtunitate de crestere.
Incurajeaza-l sa-si asume riscuri si sa ia decizii singur.
Atunci cand un copil isi asuma riscuri invata despre reusita, esec dar si cum sa gaseasca rezolvari la problemele care apar pe drum. De asemenea, este o oportunitate sa crediteze alegerile pe care le face.
Ajuta-l sa se implice in experiente care presupun cooperarea.
Activitatile de voluntariat, sporturile de echipa, taberele, sunt oportunitati care il pun in fata colaborarii si cooperarii cu alte persoane.
Invata-l sa trateze critic mesajele din media.
In loc sa ii interzici accesul la aceste canale, il poti invata cum sa le trateze critic, ce informatii sa preia si pe care sa le ignore.
Adu-i aminte ca iubirea este neconditionata.
Arata-i ca il iubesti indiferent de situatie si fa-l sa inteleaga ca dragostea nu are limitari. Un copil fericit se vede si se simte.