Cum se păstrează ouăle fierte tari?

Cum se păstrează ouăle fierte tari? Ouăle fierte pot fi preparate în avans și depozitate: frigiderul este cel mai potrivit loc, dar dacă este necesar pot fi și congelate sau murate. Să vedem cum trebuie să procedezi și pentru cât timp pot fi păstrate ouăle fierte.

Ouăle fierte sunt un aliment gustos și versatil. Atât de mult încât pot fi întâlnite atât în mâncărurile de zi cu zi, inclusiv salate și mese rapide, fie umplute ca aperitiv de sărbători.

Uneori, se întâmplă ca acestea să nu fie consumate imediat, astfel că ar trebui păstrate proaspete ceva mai mult timp. În acest caz, intră în joc conservarea cu sau fără coajă. Aceasta trebuie făcută în cel mai bun mod posibil pentru a nu risipi alimente și pentru a nu suporta potențiale intoxicații alimentare.

Sfatul este să te asiguri că ai fiert suficient oul pentru a se întări gălbenușul (8-9 minute). Apoi să alegi modalitatea de conservare. Poate fi la frigider – cea mai practică și sigură opțiune – la congelator, mai greoi pentru că trebuie să excluzi albușul de ou (nu se recomandă congelarea) și, în cele din urmă, murarea, care transformă ouăle fierte într-o specialitate foarte populară în pub-urile și barurile anglo-saxone, ca aperitiv „plutitor” în borcane de dimensiuni mari. Să descoperim toate variantele!

Cum se păstrează ouăle fierte tari la frigider?

Pregătirea ouălor în avans pentru a-ți organiza mai bine ziua este posibilă.

Procedezi așa: după fierberea ouălor, scufundă-le imediat în apă rece pentru a opri procesul de gătit și a accelera răcirea. Va dura aproximativ 10 minute. Apoi va trebui să le usuci cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie. În acest moment, pune-le într-un recipient etanș pe unul dintre rafturile frigiderului, evitând poziționarea pe ușă. Prin deschidere și închidere, ar putea provoca variații continue de temperatură pentru ouă.

De asemenea, ai grijă și nu le așeza lângă alimente care au mirosuri puternice (cum ar fi brânza), deoarece le-ar putea absorbi. Ocupă-te de procesul de conservare în termen de două ore de la gătit. Aceasta deoarece ouăle fierte tari încep să se deterioreze dacă sunt păstrate la temperatura camerei. Totodată, există riscul unei noi contaminări bacteriene – inclusiv salmonella – care poate duce și la probleme de sănătate.

Le-ai decojit, dar nu le mai poți mânca? Situația este mai delicată și necesită atenție pentru a nu fi nevoie să le arunci. Transferă ouăle într-un castron cu apă rece, schimbând apa în fiecare zi, pentru a menține nivelul de umiditate și a nu le lăsa să se usuce.

Cum se îngheață ouăle fierte tari la congelator?

Știm că ouăle crude întregi sunt unul dintre puținele alimente care nu pot fi puse la congelator, deoarece coaja se poate rupe din cauza creșterii volumului din interior. Dar, acest lucru este parțial valabil pentru cele fierte. Chiar și în acest caz nu este sugerată congelarea. Punctul critic este albușul de ou. Acesta își pierde consistența după dezghețare, devenind cauciucat și granulat, deci nu foarte plăcut de mâncat.

Gălbenușul însă poate fi congelat: fierberea unui ou întreg pentru a îndepărta o parte din el ar fi o risipă. dar, în caz de nevoie, poți lua în considerare să conservi doar gălbenușurile fierte tari. Cel mai bun mod de a nu le rupe este să le fierbi într-o pungă potrivită pentru gătit (un fel de sous vide). Sigilezi totul și scufunzi punga în oală când apa fierbe, până când ajung la consistența potrivită (aproximativ 10-12 minute). Lași să se răcească și apoi închizi ouăle într-un recipient etanș potrivit pentru congelare.

Reține: albușurile rămase pot fi păstrate la frigider până la trei zile și pot fi folosite pentru a pregăti diferite rețete dulci și sărate.

Cum se păstrează ouăle fierte murate?

Ai fiert mai multe ouă și nu știi ce să faci cu ele? Pregătește o conservă clasică, așa cum ai face cu fructele și legumele. Este o metodă care provine din mediul rural, când existau prea multe ouă în gospodărie. În special, este o rețetă foarte populară în țările anglo-saxone, cunoscute sub numele de ouă murate, pentru a fi servite în pub-uri.

Ai nevoie de borcane, pe care trebuie să le igienizezi înainte de a le folosi, fierbându-le în apă sau punându-le la cuptor împreună cu capacele. Fierbi ouăle tari, le lași să se răcească și îndepărtezi coaja.

Într-o cratiță pregătești saramura: amesteci apa (aproximativ 1 litru pentru 6-8 ouă, în funcție de mărime), oțetul (350 g, astfel încât să faci o proporție de aproximativ 3:1, dar poți opta și pentru cantități egale) o jumătate de linguriță de sare și condimente (boabe de piper, cardamom, semințe de muștar, cuișoare, ardei iute), câteva frunze de dafin și un cățel de usturoi pentru a da o aromă.

Aduci totul la fierbere, apoi reduci focul și lași să fiarbă aproximativ 5-10 minute. Iei de pe foc. Transferi ouăle decojite în borcane și le acoperi complet cu saramură. Închizi bine și întorci până se răcește complet pentru a crea un vid. Păstrezi ouăle la frigider și le lași să se odihnească timp de 3 zile până la o săptămână înainte de a le consuma.

Cât timp se păstrează ouăle fierte tari?

La frigider, ouăle fierte tari cu coajă pot fi păstrate aproximativ o săptămână (5 până la 7 zile). În timp ce ouăle decojite durează 1-2 zile. Verifică întotdeauna dacă sunt încă comestibile după culoarea lor – albușul rămâne neschimbat, în timp ce gălbenușul, dacă din întâmplare pare verzui, ar putea fi doar pentru că a fost supus gătitului prelungit. De asemenea, după miros: dacă simți o tentă de miros de sulf este un semn că ouăle s-au stricat.

La congelator, gălbenușurile congelate durează aproximativ 3 luni. Trebuie dezghețate la frigider și apoi verificate după aspect și miros, dacă sunt încă bune. Folosește-le imediat, vor fi bune mai ales în sosuri sau aluaturi precum cele pentru biscuiți.

Ouăle fierte și murate pot fi păstrate timp de 2 luni. Odată ce borcanul a fost deschis, este însă de preferat să se mănânce ouăle în câteva zile. Gustul va fi cel înțepător al oțetului. Variază însă în nuanțe, în funcție de condimentele și aromele marinatei, devenind mai puternic pe măsură ce trec săptămânile.

 

My title page contents