Insolația - de ce apare și cum o tratăm?

Insolația. Ce este, de ce apare și cum o tratăm?  Află că expunerea prelungită a individului la temperaturi înalte duce la epuizare termică (manifestată prin sete intensă, transpirații abundente, crampe musculare, dureri de cap însoțite de stare de slăbiciune, chiar leșin și temperatură internă de max 40 °C).

 

Dacă nu se intervine și expunerea la căldură persistă apare șocul hipertermic (manifestat prin temperatură internă crescută peste 40 °C, confuzie chiar pierderea cunoștinței cu convulsii și comă, puls accelerat și respirație rapidă, tegumente calde și uscate). Insolația este șocul hipertermic produs prin expunerea prelungită (neprotejată și, mai rar, protejată) la soare și este o urgență medicală.

Insolația – de ce apare și cum o tratăm?

În insolație, se produce congestia vaselor craniene, urmată de edem cerebral și hipertensiune intracraniană sau hemoragii cerebrale. Există și o formă cu evoluție rapidă care apare la persoanele care fac efort prelungit la soare fără pauză și fără să se hidrateze corespunzător.

Din cauză expunerii la soare, la debut, pacientul prezintă simptome de hipertermie. Este conștient, dar epuizat, anorexic, prezintă durere de cap asociată cu fotofobie și dureri ale globilor oculari, față roșie, în rest tegumente palide, reci și umede. Îi este sete, dar poate avea greață și dacă bea apă, varsă.

Hipertermia

Hipertermia se poate transforma în insolație. Tegumentele devin fierbinți, roșii, uscate, apar vărsături severe (în jet), agitație și anxietate (sentiment de pericol iminent, moarte), respirație dificilă cu palpitații și tahicardie, convulsii și pierderea conștienței.

Factorii care cresc riscul insoliei

  • Obezitatea, atât la copii, cât și la adulți
  • Vârstele extreme, adică sub 4 ani peste 65 de ani
  • Medicamentele, mai ales antihipertensivele
  • Schimbările bruște de temperatură, trecere rapidă de la un climat mai răcoros la un climat mai cald
  • Un indice mare de disconfort termic (umiditate atmosferică excesivă fără curenți de aer)

Reguli de prevenție ale insolației

  • Cea mai importantă este protecția capului de razele solare (batic, șapcă, pălărie).

  • Odihna la umbră când simțim că ne-am supraîncălzit (cam 15 min la fiecare oră).

  • Stropirea cu apă a hainelor și hidratarea adecvată (min. 3 litri de lichid în zilele călduroase).

  • Sunt de evitat alcoolul și cafeaua.

  • Sunt de preferat haine mai largi, din bumbac care să permită ventilarea pielii și eliminarea transpirației

  • Cremele solare pot fi utile.

Cei mici sunt foarte sensibili la deshidratare. De aceea, hidratarea activă din partea părinților este necesară. Este indicată joacă în locuri ventilate, deschise, umbrite și sub atenta supraveghere a unui adult

Deci insolia nu este o arsură solară, ci suprncălzirea organismului (cu manifestările însoțitoare prezentate anterior) din cauza expunerii prelungite la soare, cu sau fără arsură pe piele.

Complicații insolației

În funcție de durata expunerii la căldură, dar și după cum dictează rezistența organismului pot să apară complicații grave. Ca urmare a creșterii temperaturii interne se produce edemul și inflamația tisulară cu insuficiența organelor vitale. În absența tratamentului prompt și adecvat insolația poate fi fatală.

Tratamentul insolației

La primele semne de epuizare termică, căutăm să ne odihnim într-un loc răcoros, la umbră. Căutăm o sursă de apă și ne spălăm pe față (chiar dușuri reci, comprese), apoi stropim hainele și consumăm lichide reci (nu alcool sau cafea).

Dacă starea nu se îmbunătățește în 15-20 min, trebuie cerut ajutor medical.Tratamentul medical vizează scăderea temperaturii organismului și hidratarea acestuia, menținându-se funcțiile vitale în parametrii normali.

Remediile homeopate utile în insolație în funcție de situație, pot fi

  • Durere intensă de cap ca o presiune ce stă să explodeze, febră înaltă cu moleșeală, stare de confuzie, agravare dacă se ridică, cu agitație și frică de moarte – Aconitum
  • Buimăceala, senzație de intoxicare la mișcare, tremurături, cefalee cu senzație de bandă în zonă occipitală – Gelsemium
  • Cefalee pulsatilă intensă, temperatură ridicată, slăbiciune intensă, membre relaxate sau cu tremurături, spasme, cu inconștiență și pierdere involuntără de urină și scaun, față palidă, ochi imobili, limbă albă, vărsături prin afectare cerebrală – Glonoinum (util și pentru efectele post insolație)
  • Temperatură înaltă, față roșie, stări de conștiență alternând cu inconștiență, pupile mari, fotofobie intensă, senzație de constrictivă toracică – Belladonna
  • Persoane care suportă greu căldura cu stări de leșin în soare și HTa – Lachesis
  • Congestia capului, febră și vomă – Cactus
  • Sau – Arnică, mai ales când persoana este conștientă și respinge ajutorul, este epuizată, cu semne de afectare cerebrală

În practică, tratamentul fazei acute se poate face foarte rar pentru că medicul trebuie să fie lângă pacient ca să poată prescrie remediul. În schimb, frecvent sunt tratate efectele cronice apărute după insolație cu Natrium sulphuricum și Natrium carbonicum sau Natrium muriaticum, Glonoinum, Lachesis, în funcție de situația particulară a fiecărui pacient.

My title page contents