E adevarat, toata lumea incurajeaza joaca si jocul. Insa, uneori, sa te joci nu e chiar asa de usor. Si, atunci e minunat sa ai parte de cateva surse de inspiratie. Ne da sugestii psihologul Alina Ciocodan de la SmartBox Family.
Cand esti obosit si preocupat, te simti vidat. Poti avea senzatia ca nu iti vine nicio idee creativa de a-ti petrece timpul cu copilul intr-un mod valoros pentru amandoi. Pentru astfel de situatii, e bine sa planifici activitati interesante dinainte sau sa ai la indemana cateva sugestii de activitati. Fii atent la activitatile preferate ale copilului, activitatile pe care le faceai si tu cu placere cand erai de varsta lui. In plus, poti folosi si urmatoarele idei de activitati, care sunt deopotriva interesante si educative:
-
transformati o cutie de carton intr-un castel sau intr-un cort
-
realizati jucarii din hartie impaturita sau decupata
-
pregatiti retete simple pentru papusi, dar si pentru cei din familie
-
realizati masti sau costume improvizate de carnaval
-
faceti rime
-
creati o poveste sau schimbati finalul unei povesti cunoscute
-
ghiciti personajul dintr-o poveste, un film sau un desen animat, dupa o replica
-
ascultati muzica, dansati
-
pregatiti o surpriza bunicilor
-
plantati rasaduri intr-un ghiveci sau schimbati pamantul in ghivece
-
ghiciti sunete din natura
-
confectionati o plasa de prins fluturi
-
scrieti o scrisoare unui prieten
-
realizati o felicitare pentru ziua de nastere a cuiva sau o invitatie la un eveniment
-
realizati un semn de carte pe care sa il folositi
-
selectati jucarii sau hainute pe care sa le donati
-
organizati impreuna o seara festiva
-
infrumusetati ghivecele din casa pinctandu-le sau lipind bucatele de hartie colorata, sfoara sau seminte
- construiti o casuta pentru pasarele, din traforaj
Oricare din aceste activitati poate fi transformata intr-un eveniment de familie. Nu uita sa faci ceti in timpul activitatii! Copilul tau le va privi cu placere de multe ori dupa aceea! Si unde mai pui ca va avea un suport fizic pentru a-si fixa mai bine amintirile frumoase. Incerca, te rugam, sa realizezi astfel de suporturi fizice pentru cat mai multe momente speciale pe care le aveti sau le planificati – fotografii, desene ale copilului care ilustreaza un eveniment, un calendar al activitatilor planificate scris sau desenat impreuna si pus la vedere.
In loc de incheiere, iti amintim ca, pentru copil, e important sa-si dezvolte o relatie autentica de comunicare si apropiere nu doar cu mama, ci si cu tatal. Copilul are nevoie de momente speciale de impartasire, de exprimare a afectiunii, discutii, activitati creative si interesante atat cu mama, cat si cu tatal sau.