Kaki - fructul divin cu multe beneficii pentru sănătate

Kaki – fructul divin cu multe beneficii pentru sănătate. Cu o aromă asemănătoare cu cea a piersicii, ananasului, dar și a pepenelui galben, kaki este un fruct cu totul aparte. Forma fructului este asemănătoare cu cea a unei roșii, iar culoarea variază între galben și portocaliu închis.

Kaki este un fruct care face parte din familia de arbori numita Ebenaceae (genul Diospyros). Denumirea acestui fruct provine din limba greacă, de la cuvintele dios si pyros. Tradus din greaca antică, Diospyros semnifică fruct divin; de altfel, kaki este denumit și fructul zeilor sau hrana lui Zeus. Totodată, mai este întâlnit cu denumirea de piersică japoneză sau persimona. Exista mai multe specii provenite din genul Diospyros, însă cea mai cunoscută și cea comestibilă este Diospyros kaki.

Kaki poate fi întâlnit în două varietăți: Hachiya și Fuyu

Diferența dintre cele două constă în cantitatea de taninuri pe care o conține fiecare. Astfel, ele pot fi astringente sau non-astringente.

Hachiya

Se caracterizează printr-o aromă delicată și foarte dulce atunci când fructul este bine copt. În schimb, dacă mănânci fructul când nu s-a copt suficient, vei simți că ți se face „gura punga”, din cauza conținutului mare de taninuri.

Ce poți face? Pune kaki într-o pungă de plastic, împreună cu un măr sau cu o banană și astfel vei grăbi procesul de coacere. Această combinație va face ca fructul să se coacă în doar câteva zile. După ce sunt coapte în totalitate, fructele kaki din această varietate devin extrem de moi, astfel pot fi mâncate doar cu lingurița. În acest fel, sunt ideale pentru gemuri și dulcețuri.

Fuyu

Este varietatea non-astringentă a fructului kaki. Și aceasta conține tanini, dar gustul amărui este eliminat înainte ca fructul sa fie bine copt. Astfel, poate fi mâncat când încă are o textură tare, la fel ca cea a unui măr. În acest caz nu este necesar să aștepți până devine moale pentru a fi dulce.

Ce conține fructul kaki – fructul divin?

Kaki conține numeroase substanțe benefice pentru organism. Acesta conține vitamine, minerale și alți compuși organici, ceea ce-l face unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional. De asemenea, în urma unor studii a rezultat faptul că un fruct kaki are de două ori mai multe fibre decât un măr!

Fructele de kaki conțin:

  • vitamine: A, B, E, P, K și C
  • minerale: magneziu, seleniu, zinc, sodiu, potasiu, fier
  • proteine, betacaroten
  • taninuri, fibre
  • acizi organici
  • antioxidanți, luteină
  • compuși organici: catehine, acid betulinic, galocatehine

De menționat că fructul kaki conține o cantitate de potasiu mai mare decât cea a bananelor și la fel de mulți antioxidanți precum ceaiul verde.

Beneficiile fructului kaki

Este bine să consumi kaki! De ce? Consumul fructului kaki are o mulțime de beneficii asupra sănătății, pe care oricine ar trebui să le cunoască. Aceste beneficii se datorează vitaminelor, mineralelor și compușilor organici pe care kaki îi conține.

Printre beneficiile consumului de kaki:

Stimulează imunitatea

Conținutul mare de vitamine, mai ales vitaminele A, C si E, îi oferă fructului kaki proprietăți antioxidante. Acestea contribuie la întărirea sistemului imunitar. Globulele albe din sânge sunt responsabile de apărarea organismului. Ele sunt produse într-un număr mult mai mare datorită vitaminei C, care se găsește din abundență în kaki.

Acest fruct are unul dintre cele mai mari concentrații de vitamina C. Un singur fruct conține aproximativ 75 – 80% din necesarul zilnic de vitamina C.

Este un bun energizant natural

Kaki are un conținut de zaharuri ideal pentru a menține nivelul optim de energie al organismului. Dacă te numeri printre persoanele care nu agreează cafeaua, o poți înlocui cu un kaki.

Kaki – fructul divin – poate ajuta la prevenirea cancerului

Antioxidanții și substanțele anti-cancerigene care se găsesc în componența acestui fruct ajută organismul să se apere de acțiunile radicalilor liberi. Aceștia sunt direct responsabili de transformarea celulelor sănătoase în celule cancerigene. S-a demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic câte un kaki, se bucură de o mai bună protecție a organismului împotriva apariției diferitelor tipuri de cancer.

Contribuie la funcționarea optimă a sistemului digestiv

O singură porție de kaki conține 20% din cantitatea de fibre necesare organismului într-o zi. Acest conținut mare de fibre ajută la creșterea secrețiilor gastrice și a sucurilor digestive și reglează tranzitul intestinal. În acest fel, simptomele constipației și/sau ale diareei sunt reduse. La fel și riscul apariției cancerului de colon.

De asemenea, fibrele din kaki ajută organismul să proceseze alimentele într-un mod eficient, făcându-le să circule mai ușor în tractul digestiv.

Previne îmbătrânirea prematură

Vitaminele din fructele kaki au rol antioxidant, în special cele din gama vitaminelor B. În acest fel, acestea reduc semnele îmbătrânirii premature, precum ridurile și apariția petelor pigmentare.

Oboseala, simptomele bolii Alzheimer și problemele musculare sunt și ele combătute prin consumul frecvent al acestor fructe.

Ajută la menținerea sănătății inimii

Conținutul de potasiu din kaki poate să scadă tensiunea arterială, stimulând circulația sângelui. Ca urmare, având o tensiune arterială în limite normale, sunt reduse riscurile de apariție a bolilor de inimă.

Împotriva depresiei și a oboselii

Pe lângă alte roluri și beneficii, antioxidanții din kaki previn și combat stările depresive și de anxietate. De asemenea, consumul de kaki ajută la reducerea stresului și a oboselii.

Cum se mănâncă kaki – fructul divin?

Kaki poate fi mâncat ca atare, asemenea altor fructe, dar poate fi inclus și în diverse preparate. Astfel, kaki poate fi inclus în salate de fructe, piureuri sau alte deserturi delicioase. De asemenea, din fructe de kaki foarte bine coapte, zemoase și dulci, se pot prepara dulcețuri și gemuri.

Cu toate acestea, se recomandă consumul de kaki în stare proaspătă, pentru a putea beneficia de toate vitaminele și mineralele pe care le conține.

Consumul de kaki are și contraindicații?

Evident! Deși are atât de multe beneficii asupra organismului, consumul fructelor kaki nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet sau de obstrucție intestinală.

Consumul unui kaki pe stomacul gol poate provoca indigestie. De aceea, ar fi bine ca înainte de a consuma un fruct kaki, să mănânci înainte o masă obișnuită.

My title page contents