Kaki, un fruct valoros, cu multe proprietăți și beneficii 

Kaki, un fruct valoros, cu multe proprietăți și beneficii. Fruct tipic de toamnă, foarte dulce și gustos, kaki este este excelent pentru copii și sportivi pentru efectul lui energizant. Un fruct pe care, printre altele, îl putem folosi foarte mult, și în diferite variante, în bucătărie. 

În ceea ce privește valorile nutriționale, kaki are un conținut ridicat de apă (80%) și este foarte bogat în zaharuri (12%). Cantitatea de fibre este bună (3,6%), în timp ce proteinele și lipidele sunt prezente doar în cantități foarte mici (respectiv 0,6 grame și 0,3 grame la 100 de grame de produs proaspăt). Este un fruct foarte bogat in minerale, în special potasiu, calciu, magneziu și fosfor, precum si vitamine, precum A (prezentă în concentratie foarte mare), C, E si unele din grupa B (niacină, tiamină și riboflavină). De asemenea este remarcabil conținutul de antioxidanți, în special în ceea ce privește betacarotenul, licopenul și zeaxantina.

Un fruct pe care, printre altele, îl putem folosi foarte mult, și în diferite variante, în bucătărie. Laxativ, diuretic, energizant și bogat în vitamine, betacaroten și săruri minerale precum potasiu, fosfor și magneziu, kaki, protejează și purifică ficatul. Așadar, este un fruct de mare ajutor!

Beneficiile oferite de kaki, un fruct valoros

100 de grame din acest fruct cu coaja galben-portocalie furnizează 65 de calorii. Este compus din 80 la sută apă și până la 18 la sută zahăr cu urme de proteine ​​și grăsimi, în timp ce are aproximativ 2,5 fibre.

Un fruct extrem de energizant, recomandat mai ales în caz de lipsa poftei de mâncare și pentru cei care practică sport în mod regulat.

Atenție în caz de diabet și obezitate!

Acest fruct nu este recomandat în caz de diabet, din cauza indicelui glicemic ridicat care determină o creștere bruscă a glicemiei. A evita sau a manca cu moderație chiar și în caz de exces de greutate și obezitate datorită conținutului ridicat de calorii.

La ce este bun kaki?

Întărește sistemul imunitar

După cum am menționat deja, kaki conține vitamina C, atît de utilă în susținerea sistemului imunitar. Kaki este un aliment care trebuie să fie prezent în dietă. de aeea, trebuie adus la masă adesea, mai ales în perioada schimbării anotimpului, pentru a ne proteja de afecțiunile tipice sezonului de toamnă.

Previne bolile cardiovasculare

Și nu numai: kaki favorizează și absorbția fierului.

Un laxativ excelent

Acționând direct asupra ficatului și intestinului, kaki este un laxativ natural datorită taninurilor și fibrelor prezente în pulpa sa. O recomandare pentru a beneficia de această caracteristică: consumă acest fruct bine copt!

Diuretic

Pentru această funcție însă, fructele trebuie consumate la micul dejun și necoapte. Doar în aceste conditii devine un excelent diuretic datorită continutului de potasiu.

Energizant

Kaki este considerat un fruct ideal pentru copii, sportivi și astenici deoarece are excelente proprietăți energizante, datorită zaharurilor pe care le conține.

Cum folosești kaki în bucătărie

În primul rând este excelent de consumat ca atare, simplu. De asemenea, este perfect pentru a fi consumat ca desert după prânz, dar și un ingredient perfect pentru prepararea multor rețete gustoase, dulci și sărate.

Cum se păstrează kaki?

Dacă nu sunt prea coapte, fructele de kaki pot fi păstrate la frigider câteva zile. Sau afară, la loc răcoros și ferit de surse de căldură, dacă sunt încă necoapte. În acest caz, pentru a le favoriza maturarea, pune fructele într-un coș de răchită sau într-o cutie. Apoi pune alături câteva mere. După câteva zile, fructele tale kaki vor fi coapte.

Câte fructe kaki poți mânca pe zi?

Fiecare sută de grame din acest fruct conține 70 de grame de calorii și 12 la sută zaharuri. În plus, în medie, un singur fruct kaki cântărește în jur de 200-300 de grame. Prin urmare, sfatul este să consumi unul, cel mult două fructe kaki pe zi. Cel mai bun moment este dimineața la micul dejun, decojit și fără semințe. Sau ca o gustare după-amiaza.

My title page contents