Sarcina. O perioada interesanta, cu un amalgam de sentimente si idei. Uite cateva raspunsuril la intrebarile pe care ti le pui zi de zi. Despre ce este si ce nu este sigur in sarcina. Cand esti insarcinata, mai ales intaia oara, ai tot felul de temeri legate de ceea ce ai sau nu voie sa faci.
Ca sa nu mai punem la socoteala toate sfaturile pe care le primesti din partea bunicilor, matusilor sau prietenelor. Mai ai voie sau nu sa faci sport? Ce alimente nu mai ai voie sa mananci? Daca mai poti lua sau nu antiinflamatoare? Iata cateva intrebari ale caror raspunsuri le vei gasi in material.
Pot sa port tocuri?
De preferat ar fi sa inlocuiesti tocurile inalte cu unele comode, tocmai pentru a proteja coloana. Tot asa e bine sa te gandesti si la articulatiile gleznelor si genunchilor supuse oricum unei presiuni mai mari din cauza sarcinii. In plus, in ultimele luni de sarcina, purtarea tocurilor inalte accentueaza umflarea gleznelor si a picioarelor.
Ce medicamente pot sa iau in sarcina?
Aprope orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta si ajunge la fat. Cel mai indicat este sa nu iei nicio pastila fara sa intrebi medicul care-ti urmareste sarcina. Perioada cea mai periculoasa de a lua medicamente este in primele trei luni de viata ale fatului. De ce? Atunci acesta este mai vulnerabil la leziuni.
Pot sa-mi fac manichiura si pedichiura?
Atat timp cat ustensilele folosite sunt dezinfectate asa cum ar trebui sa fie, da. Atata vreme cat nu se produc leziuni de nici un fel, nu ar trebui sa fie vreun motiv de ingrijorare. In ultimul trimestru de sarcina, cand iti va fi mult mai greu sa te apleci si sa faci diferite miscari, pedichiura la un specialist va fi ceva foarte placut. De ce? Pentru ca nu vei avea cum sa ajungi prea usor la varfurile degetelor de la picioare. Este posibil sa ai o sensibilitate a mirosului, mai ales din cauza substantelor volatile pe care le contin unele produse din salon. Asa ca alege unul foarte bine aerisit.
Baie fierbinte sau duș?
In timpul sarcinii, baile fierbinti si saunele nu sunt deloc indicate. Ele cresc temperatura corpului si, spun studiile, creste in felul acesta riscul de avort sau aparitia la copil a unor defecte de tub neural. Dacă totusi iti doresti sa stai in cada cu apa, nu depasi 10 minute. Limiteaza-te la o singura astfel de baie saptamanal. Daca ai o sarcina cu risc sau ai temperatura, evita statul in apa fierbinte. Recomand dușurile calde care iti vor aduce si un plus de energie si nu pun sanatatea ta sau a fatului in pericol.
Cafea cu cofeina sau fara?
Dacă pana la aparitia sarcinii incepeai ziua cu o cafea, limiteaza-te atunci la o ceasca de maximum 200 ml. Dar pe care poti incerca sa o inlocuiesti cu o cafea fara cofeina. Gustul nu difera atat de mult si, in plus, aceasta te va scapa de eventualele stari de nervozitate, insomnii sau posibile cresteri ale tensiunii arteriale.
Exercitii fizice
Sarcina nu este o boala, ci o bucurie. Astfel ca, atat timp cat nu-ti propui sa faci salturi cu parasuta, sa practici arte martiale, box, sa sari de la trambulina ori sa schiezi, orice exercitiu fizic practicat este binevenit. Alearga usor, mergi mult pe jos. Urca cateva trepte, mergi la bazinul de inot sau la sala pentru o ora de pilates sau de yoga. Toate acestea te vor ajuta sa-ti pastrezi tonusul. La fel, sa previi acumularea unor kilograme, sa ramai flexibila, sa ramai in forma. Exista si situatii cand pot aparea stari de oboseala, dureri de cap sau picioare umflate. In aceste cazuri, este bine sa opresti orice miscare fizica si sa te prezinti la medicul ginecolog.
Pot calatori cu avionul?
In primele trei luni de sarcina, din cauza greturilor, ti-ar putea fi mai dificil sa calatoresti cu avionul, dar acest lucru se schimba in urmatoarele trei luni, cand acestea devin ideale pentru a-ti planifica o călătorie la distanță. In ultimul trimestru, exista cateva riscuri, printre care cresterea presiunii sangelui si nasterea prematura, astfel ca este bine sa eviti efectuarea unui zbor.
Mai pot consuma carne in timpul sarcinii?
Atat timp cat este bine gatita (nu trebuie sa fie roz si in sange in interior), carnea este bine sa se regaseasca in meniul zilnic. Este recomandat sa eviti carnea cruda, deoarece poate fi infectata cu toxoplasma, un prazit ce poate afecta sanatatea copilului, sau cu salmonella, care-ti pot provoca probleme digestive.
Am voie sa beau un pahar cu vin/bere?
Sub nicio forma! Femeile insarcinate nu au voie sa consume alcool. Orice cantitate de alcool din sangele gravidei traverseaza placenta si ajunge foarte usor la fat, crescand riscul de a naste copil afectat de sindromul alcoolic fetal (SAF).
Este sigur sexul in timpul sarcinii?
Daca sarcina nu ridica niciun fel de probleme medicale, astfel incat medicul sa-ti recomande prudenta, nu ai de ce nu te bucuri de experienta sexului. Fatul nu este afectat in niciun fel de actul sexual, fiind protejat de muschii abdominali si ai uterului, dar si de lichidul amniotic. Sunt si situatii cand prezinti sangerari abundente, ai colul scurt si deschis, placenta previa etc si este indicat sa eviti sexul.
Controlul stomatologic
Atat timp cat informezi medicul stomatolog despre aparitia sarcinii, acesta va sti ce tratamente iti poate aplica sau nu. Necesita un pus de atentie efectuarea radiografiilor, precum si administrarea analgezicelor si medicamentelor anestezice. Pe timpul sarcinii, controlul stomatologic este foarte important a nu fi neglijat, deoarece exista riscul de pierdere a dinților sau de aparitie a gingivitei de sarcina, ce se manifesta prin umflarea si inflamarea gingiilor.