Stollen, dulcele tipic german de Crăciun – Un desert tipic al Germaniei, care este pregătit în mod tradițional în perioada Crăciunului, dar care în ultima vreme este iubit de tot mai multă lume. Stollen-ul este un desert foarte parfumat: îmbogățit cu fructe uscate prăjite și câteva condimente care îl fac cu adevărat special. Nu este foarte greu de preparat, dar cu siguranță necesită puțină răbdare și timp.
Mult iubit în Germania, dar și în Italia, Stollen-ul poate fi făcut în diferite variante, dar astăzi îți oferim rețeta originală, absolut fantastică. Fiind un desert dospit, este recomandat să îl pregătești cu o zi înainte, astfel încât să îl poți servi atunci când preferi și fără grabă.
Stollen, dulcele tipic german de Crăciun
Preparare: 50 de minute
Coacere: 1 oră și 10 minute
Ai nevoie de:
700 g făină de Manitoba
200 g zahăr
2 ouă
250 ml lapte
300 g unt
200 g marțipan
1 plic de praf de copt
1 linguriță de miere
150 g de stafide
15 g de ghimbir proaspăt
100 g de migdale decojite
150 g de portocală confiată
1/2 de linguriță cardamom
1 lămâie (numai coaja)
1 păstaie de vanilie
100 ml de rom
12 g sare fină
Pregătești Stollen așa:
Mai întâi, tai portocala confiată în cuburi mici și o pui într-un castron plin cu apă caldă, împreună cu stafidele. Adaugi și 50 ml de rom. Lași totul să se înmoaie și te ocupi de restul preparatului.
Pui migdalele pe o foaie de copt și introduci tava în cuptor să se prăjească; apoi le lași să se răcească și le tai grosier.
Pui făina într-un bol adânc și torni în gaura centrală o jumătate de pahar de lapte cald, în care ai dizolvat drojdia și o linguriță de miere. Bați drojdia, fără să o frămânți, cu restul de făină, apoi acoperi totul și lași să crească până când volumul se dublează (30 de minute).
Între timp, topești untul și îl lași deoparte să se răcească. Scurgi stafidele și portocalele confiate, le usuci bine și le dai prin făină.
Bați ouăle într-un castron și adaugi laptele, sarea, cardamomul, coaja de lămâie și ghimbirul ras. Adaugi acest amestec în aluatul dospit inițial și începi să frămânți, adăugând romul rămas, zahărul, untul topit și, în cele din urmă, stafidele și portocalele confiate.
Odată ce aluatul este omogen, formezi o minge și o învelești în folie de plastic. Lași aluatul să crească timp de 1 oră și, între timp, formezi un cilindru cu marțipanul.
Întinzi aluatul, pui cilindrul de marțipan în centru și rulezi strâns etanșând fiecare parte.
Coci Stollenul la 180 de grade, timp de 1 oră și 10 minute, până când se rumenește auriu.
Notă:
Făina Manitoba se obține dintr-o specie de grâu care se numește „Triticum aestivum”. Este un grâu semi-dur, cunoscut pentru conținutul său ridicat în glutenină și gliadină. Când sunt activate în prezența apei, aceste două peptide produc gluten. Glutenul este o proteină elastică care încorporează gazul de dospire.