6 beneficii pentru sănătate ale vacanței la munte, pe care să le descoperi și tu. Sus pe munte vei simți soarele direct pe spate și pe față. Acolo sus vei putea admira natura în toată splendoarea ei. Munții sunt locul perfect pentru a petrece timp în de relaxare și meditare în următoarea vacanță, pentru a comunica cu natura.
Există diverse activități sănătoase de făcut în timp ce mergi la munte precum: drumeții, alpinism, pescuit, canotaj, schi și camping. Urcarea la munte are si beneficii pentru sănătate.
Iată 6 motive și 6 beneficii pentru sănătate pentru care ar trebui să te gândești să petreci o vacanță la munte:
1. Aer proaspăt
A petrece timp sus în munți oferă plămânilor tăi șansa de a respira oxigen. Aerul din munți este lipsit de gaze sau poluare. Totodată, aerul proaspăt ajută în cazul problemelor respiratorii și ușurează respirația în cazul celor cu astm. Pentru persoanele care se confruntă cu alergii, a petrece timp pe vârful muntelui face mai bine decât orice soluție de inhalat! Cel mai obișnuit parfum în timpul călătoriei printre munți este pinul. Studiile arată că pinul scade depresia și stresul.
2. Aerul de munte contribuie la reducerea bolilor cardiace
De asemenea, altitudinea poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Oxigenul redus ajută la crearea de noi căi pentru vasele de sânge pentru ca oxigenul să circule. Totodată, se consideră că persoanele (în special femeile) care trăiesc la altitudini mari au mai puține șanse să moară din cauza atacurilor de cord. Dovezile științifice arată că viața la altitudini mari poate duce la inimi mai sănătoase.
3. Fericire, pace, găsirea liniștii
Se știe că levănțica care crește la bazele munților ajută în caz de depresie și facilitează un somn bun. De aceea, dacă te simți abătut, face foarte bine să urci pe munte. Munții pot fi folositori pentru găsirea păcii interioare. Sus la munte poți să redescoperi frumusețea naturii și acest loc minunat te poate ajuta să-ți reamintești de viața de zi cu zi și să o trăești altfel, cu mai mult calm. De-a lungul istoriei, oamenii au apelat la munți pentru a-și găsi pacea. Întâlnirea constantă a diferitelor sunete, mirosuri și zgomote declanșează creierul diferit de sunetele orașului și totul acționează pentru a calma nervii.
4. Accesibil în orice anotimp
Mersul la munte nu este o activitate doar pentru vară. O astfel de vacanță poate fi luată în timpul toamnei când frunzele își schimbă culorile ș e atât de romantc sau în orice alt moment al anului. De fapt, poți să mergi în aceeași destinație montană în diferite anotimpuri. De fiecare dată vei descoperi o altă înfățișare a munțlor și vei trăi o nouă experiență. Te vei simți ca și cum ai fi într-un loc complet nou.
5. Stabilești noi limite
Făcând drumeții, alpinism, schi, canotaj sau rafting, toate necesită o latură de aventură. Când ești acolo, cadrul îți va aminti constant de puterea ta. Chiar și atunci când simți că frica se instalează, stabilirea de noi limite pentru tine te ajută să-ți atingi obiectivul și să începi să descoperi noi limite pentru tine.
6. Nu este o priveliște, ci o experiență
Chiar dacă priveliștile munților sunt fundalul perfect pentru o fotografie de postat pe rețelele de socializare, deconectarea de la telefon poate însemna mult mai mult. Nicio poză nu poate arăta cu adevărat frumusețea a ceea ce vezi cu ochii tăi, este ca și cum ai încerca să faci o fotografie unei luni frumoase…cu telefonul. Chiar nu corespunde cu realitatea. De aceea, sfatul este să limitezi timpul petrecut telefon și să admiri obiectivele turistice!