Chisturile ovariene. Tu știi când încep să fie periculoase? Ei bine, află că, un chist ovarian este un sac plin cu lichid care se dezvoltă pe ovarul unei femei.
Chisturile ovariene sunt foarte frecvente și, de obicei, asimptomatice. Adică nu își anunță prezența prin niciun simptom. Majoritatea apar ca parte a funcționării normale a ovarelor, în general sunt inofensive și dispar fără tratament în câteva luni. În majoritatea cazurilor, dar nu în toate… Mai există și excepții.
Chisturile ovariene – bine de știut
Chisturile ovariene pot afecta ambele ovare în același timp sau pot afecta numai unul. Sunt două tipuri principale de chisturi ovariene:
-
Funcționale (cele mai frecvente)
Acestea se dezvoltă ca parte a ciclului menstrual, fiind inofensive și de scurtă durată;
-
Patologice (mai puțin frecvente)
Acestea apar din cauza unei multiplicări celulare anormale și care pot fi uneori cauzate de o afecțiune cum ar fi, de exemplu, endometrioza.
În privința simptomelor care să anunțe prezența unui chist ovarian, acestea se manifestă atunci când chistul este foarte mare ca și dimensiuni, când blochează alimentarea cu sânge a ovarelor sau când se rupe. În aceste cazuri femeia experimentează durerea pelvină (de la cea sâcâitoare până la o durere apăsătoare sau bruscă, ascuțită, severă), disconfort accentuat în timpul actului sexual, dificultăți la golirea intestinelor, senzație de urinare frecventă, balonare (abdomen mărit chiar și atunci când mănâncă foarte puțin), creșteri în greutate, greață, vărsături, sângerări vaginale, stare de leșin.
Chisturile ovariene. Află când devin periculoase!
Diagnosticarea chisturilor se face ecografic (ecografie transabdominală), fiind ulterior monitorizate pentru a se putea observa eventualele modificări cel puțin în privința dimensiunilor.
Un chist ovarian poate fi considerat periculos atunci când este malign. Aceast situație este în general mai frecvent întâlnită la femeile aflate la menopauză decât la alte grupe de vârstă. Atunci când medicul suspicionează o astfel de condiție medicală, va solicita, în completarea examenului ecografic, efectuarea de teste de sânge. Respectivele teste sunt de ajutor în stabilirea diagnosticului și identificarea cauzelor apariției chisturilor. Solicitarea de teste suplimentare nu trebuie să fie motiv de panică, pentru că nu înseamnă că este sigur vorba de cancer. La fel de posibile sunt și cauze precum endometrioză, infecție pelvină sau fibrom.
Ovarele polichistice, cauză de infertilitate
Chisturile funcționale dispar în general fără tratament, în câteva luni. În cazul celor care necesită însă tratament, în stabilirea acestuia se ține cont de particularitățile fiecărui caz. Se au în vedere dimensiunea și aspectul chistului, prezența sau absența simptomelor și dacă pacienta este sau nu la menopauză. Chisturile mari, cele care cauzează simptome și cele care ar putea fi canceroase, pot necesita tratamente complexe sau chiar îndepărtare pe cale chirurgicală.
Chistadenoame – un alt tip de chisturi
O altă categorie o reprezintă chistadenoamele. Acestea apar la suprafața ovarelor și pot crește atât de mult în dimensiuni încât să provoace torsiunea ovarului, impunând intervenție medicală specializată.
Una dintre marile temeri ale femeilor care află că au chisturi ovariene este aceea că nu pot rămâne însărcinate. Chisturile în sine nu afectează capacitatea de procreere, însă faptul că ele perturbă ovulația pot influența fertilitatea. Sindromul ovarelor polichistice, în schimb, este o tulburare hormonală complexă, iar anovulația reprezintă, într-adevăr, cauză de infertilitate.