Pielea atopică la bebeluși. Cum o îngrijești și ferești de infecții

Pielea atopică la bebeluși este o afecțiune cronică denumită dermatită atopică. Se manifestă prin piele uscată și mâncărimi, fiind frecvent întâlnită mai cu seamă între vârstele de trei și șase luni.

 

Care sunt cauzele exacte ale apariției acestei afecțiuni, nu se știe. Însă cu pielea atopică la bebeluși pot fi corelate câteva aspecte. Ar putea fi vorba despre o predispoziție genetică, transmisă copilului de către părinți. Ar putea fi „vina” sistemului imunitar incomplet dezvoltat care nu poate oferi pielii protecția de care are nevoie. Și ar mai putea fi și factori externi precum apa caldă (băița), folosirea săpunului sau temperaturile crescute. Un bebeluș are un risc crescut de a suferi de dermatită atopică dacă și părinții săi au avut când erau mici ori dacă suferă de alergii.

Simptomele dermatitei atopice

Din păcate, orice zonă a corpului poate fi afectată de dermatita atopică. Totuși, s-a observat că apare cu predilecție pe față, lateralele gâtului, scalp, interiorul coatelor, spatele genunchilor, glezne și încheieturile mâinilor. Simptomele pot fi diferite de la copil la copil și pot include:

  • piele uscată
  • mâncărime care poate deveni severă (în special noaptea)
  • pete roșiatice-maronii, în special pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, piept, pleoape, în interiorul pliului genunchiului și al cotului, iar la sugari pe față și scalp
  • bubițe care pot lăsa urme de lichid sau ale căror cruste pot fi îndepărtate atunci când sunt scărpinate
  • piele scuamoasă, îngroșată, crăpată
  • piele sensibilă, inflamată ca urmare a scărpinatului

Cum este diagnosticată

Pediatrul te va întreba despre simptome și despre istoricul sănătății copilului. De asemenea, va fi interesat sa afle dacă părinții sau alți membri ai familiei aveți dermatită atopică, astm sau alergii nazale, cum ar fi febra fânului sau rinită alergică. Va mai întreba, de asemenea, despre posibile simptome de alergie la copil. Apoi copilul va fi examinat clinic, căutându-se semnele dermatitei atopice. Medicul poate recomanda efectuarea unor analize precum cele de sânge (verificarea nivelului de imunoglobulină E, care la majoritatea copiilor cu dermatită atopică este mare) și teste cutanate (pentru verificarea existenței unei posibile alergii sau a altor afecțiuni ale pielii).

Pielea atopică la bebeluși

Tratamentul depinde de simptomele, vârsta și sănătatea generală a copilului. De asemenea, depinde de cât de severă este afectarea. Nu există niciun remediu pentru dermatita atopică, obiectivele urmărite fiind ameliorarea inflamației și mâncărimii, menținerea unui grad optim de hidratare al pielii și prevenirea infectării. Iată cele mai importante sfaturi de urmat în cazul în care copilul are pielea atopică:

  • spală copilul cu produse de igienă blânde cu pielea
  • menține-i unghiile tăiate scurt, pentru a preveni zgârierea prin scărpinare și infectarea zonelor
  • folosește loțiuni hidratante pentru pielea lui, recomandate de pediatru.

În unele situații, medicul poate prescrie antibiotice și/sau unguente pe bază de corticosteroizi, antihistaminice, fototerapie sau medicație imunomodulatoare.

My title page contents