Oare care sunt acele alimente care combat pierderile de memorie? A mânca bine nu înseamnă doar a avea grijă de corpul tău, ci și de mintea ta. Mai ales în perioadele de oboseală mentală, cum ar fi în timpul examenelor sau când desfășori o muncă intelectuală grea, importanța alimentelor este fundamentală pentru a obține performanțe optime la nivel intelectual.

În plus, nutriția ne poate ajuta să prevenim și să combatem bolile degenerative ale creierului, precum demența, Alzheimerul sau Parkinsonul.

Alimente care combat pierderile de memorie. Alimente care sunt bune pentru creier și utile pentru memorie

În general, considerăm alimentele drept o sursă esențială de energie pentru organismul nostru. În schimb, neglijăm capacitatea alimentelor de a influența capacitățile mentale și de a le proteja funcțiile. Pentru a obține toate beneficiile posibile din alimente, în special din fructe și legume, este indicat să alegem întotdeauna alimente de sezon și, mai ales, organice.

Apa

Apa este primul aliment pe care trebuie să-l introduci în dieta ta. Apa este un nutrient esențial pentru creier. Oboseală mentală, senzație de confuzie, amețeli și minte tulbure sunt doar câteva dintre simptomele neurologice pe care le poate provoca deshidratarea. Studiile de imagistică făcute asupra creierului au arătat că, și o ușoară deshidratare poate duce la o micșorare a creierului și la o pierdere a volumului. Prin urmare, este esențial să bei cel puțin 1,5 sau 2 litri de apă în fiecare zi, pentru a-ți menține creierul activ și eficient.

Cereale integrale

Creierul are un singur combustibil: zahărul. Totuși, nu toate zaharurile sunt sănătoase în aceeași măsură. Cerealele integrale sunt o alegere mai bună decât zaharurile rafinate. Deoarece acestea au un indice glicemic mai mic și eliberează glucoza mai lent în fluxul sanguin. Astfel, reușește să mențină mintea concentrată și activă pe tot parcursul zilei.

Pește albastru

Peștele albastru este alimentul care conține cea mai mare cantitate de Omega 3. Acizii grași, cum ar fi Omega-3, nu pot fi produși de corpul nostru. De aceea, trebuie luați din alimente. Pe lângă faptul că ajută la menținerea unei bune stări de spirit și la combaterea stresului psihologic, acești acizi grași ajută la contracararea pierderii de memorie. Dar și la reducerea riscului de a suferi de demență senilă sau de boala Alzeheimer.

Poți alege să alternezi tonu cu somon, păstrăv, sardine, macrou și hering. Dacă ești vegetarian, poți lua acești acizi grași fundamentali din surse vegetale. În special, din semințe precum cele de: in, dovleac, soia sau semințe de chia.

Fructe uscate

Nucile, alunele, migdalele și fructele uscate, în general, sunt considerate de comunitatea științifică ca fiind surse excelente de potolire a foamei, datorită impulsului de energie pe care îl pot oferi organismului. Atenție însă, acestea sunt alimente foarte calorice, deci consumă-le mai rar, mai ales dacă ești supraponderal. De asemenea, fructele uscate conțin mulți nutrienți, ceea ce le fac un aliment excelent pentru minte. Deasemenea, proteine, acizi grași cum ar fi Omega-3 și Omega-6, vitamina B6 si vitamina E. Principala sarcină pe care o îndeplinește vitamina E este de a proteja țesuturile creierului de radicalii liberi și acțiunea lor oxidativă.

Alimente care combat pierderile de memorie. Citrice

Portocale, mandarine, grepfruit, lămâi, clementine, precum și kiwi, coacăze, ardei si broccoli conțin cantități mari de vitamina C. Pe lângă faptul că ajută la întărirea sistemului imunitar, un studiu de la Universitatea din Oregon (SUA) arată că această vitamină are un rol major în buna funcționare a creierului. Se pare că vitamina C protejează receptorii care leagă celulele creierului. De fapt, atunci când există o deficiență gravă a acestei substanțe, ultimele stocuri pe care organismul le posedă se refugiază în creier. Unde sunt, evident, indispensabile.

Cafea și ceai

Chiar și cofeina și teina, dacă sunt luate în cantități moderate, evitând excesele și abuzurile, pot avea efecte revitalizante asupra creierului. Alcaloizii conținuți în aceste băuturi (adică cofeina și teina) sunt utili pentru menținerea reflexelor în viață și îmbunătățirea concentrației. Contribuind astfel, la eficiența generală a minții. Ceaiul verde este totuși, soluția mai sănătoasă. Deoarece se pare că protejează hipocampusul, structura creierului care guvernează funcțiile de memorie. Și, în plus, are de asemenea, antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, care sunt, de asemenea, printre cele mai importante cauze de degenerare celulară a celulelor creierului.

Varza și broccoli

Toate legumele aparținând familiei Brassicaceae, și anume: conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, varza neagră, broccoli, sunt o sursă de vitamina K valoroasă. Această vitamină este cunoscută pentru faptul că ajută la îmbunătățirea capacității cognitive. Un studiu realizat pe femei în vârstă de 60 de ani, care au consumat broccoli și varză, a arătat că acestea au avut rezultate mai bune legat de atenție, memorie și chiar exprimare verbală.

Turmeric și curry

Aceste două mirodenii conțin curcumina. O substanță antiinflamatoare care s-a dovedit a fi capabilă să reducă deficitele de memorie cauzate de traumatismele creierului sau de boala Alzheimer. Atât de mult, încât în ​​India, unde condimentele precum turmericul și curry-ul fac parte din alimentația zilnică. În India, boli precum Parkinson și Alzheimer au o incidență de șapte ori mai mică decât în ​​țările occidentale, cum ar fi SUA. Pe lângă condimente, nu uita să adaugi arome cum ar fi salvia, rozmarinul, oregano etc., întotdeauna folosite pentru a îmbunătăți concentrația.

Alimente care combat pierderile de memorie. Ouă

Ouăle sunt bogate în vitamine B (în special B6, B12 și acid folic). Potrivit studiilor, lipsa vitaminelor acestui grup din corpul nostru poate duce la o incidență mai mare a depresiei. Aceste vitamine sunt, de asemenea, asociate cu reducerea homocisteinei în sânge. Dacă aceasta este prezentă la niveluri ridicate, este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, deteriorarea funcțiilor cognitive și debutul Alzeheimerului.

Fructe de pădure

Acestea sunt esențiale pentru a încetini îmbătrânirea creierului, datorită conținutului ridicat de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Afinele, în special, par să poată îmbunătăți memoria pe termen scurt. Același efect benefic poate fi obținut prin introducerea altor alimente de culoare violet, cum ar fi mure, zmeură, struguri negri și cireșe, dar și legume precum vinete, ceapă roșie, prune și multe alte alimente care conțin antocianine și carotenoide. Acestea optimizează circulația sângelui prin prevenirea accidentului vascular cerebral și patologii degenerative care afectează creierul.

Ciocolată neagră și cafea

În special, combinația de ciocolată neagră și cafea pare a fi o alegere excelentă pentru creier. Pe de o parte, ciocolata neagră conține flavonoide, care reprezintă un ajutor valoros pentru a face față pierderii de memorie. Pe de altă parte, cafeaua îmbunătățește acuitatea mentală datorită cofeinei care, pe lângă faptul că este o sursă de antioxidanți care ajută la menținerea creierului sănătos ajută, de asemenea, pentru a preveni depresia la femei.

 

 

 

My title page contents