8 mituri despre protecția solară: ce trebuie să știm? În primul rând, să ne amintim de ce este important să folosim protecție solară: pentru a ne proteja pielea de razele UVB și UVA (ultraviolete A și B). Care este diferența?
Razele UVB sunt responsabile pentru bronzul frumos pe care-l obținem atunci când stăm la soare, dar și pentru arsurile solare. Aceste ultraviolete sunt responsabile cu arsurile solare și iritațiile (pielea roșie). Ele nu reușesc să treacă de epidermă, se opresc undeva în straturile exterioare ale epidermei. UVB sunt principalii pioni în dezvoltarea cancerului de piele dar au și un rol, mai mic, de contribuitor în bronzare și photoaging.
Dimpotrivă, razele UVA pătrund adânc în piele, până la derm; acestea provoacă cele mai grave consecințe pentru pielea noastră: așa-numitul photoaging (sau îmbătrânirea prematură a pielii), care implică apariția de pete, decolorare, riduri. Să nu uităm că razele UVA sunt principala cauză a melanoamelor, a cancerelor de piele.
Atenție: atunci când ne expunem la soare, ambele radiații sunt prezente, deși în grade diferite, dar consecințele care decurg din razele UVB sunt imediat vizibile. Pe de altă parte, daunele cauzate de razele UVA sunt rezultatul unei acțiuni cumulative: expunerea la soare de ani și ani își arată efectele numai atunci când este prea târziu pentru a o remedia.
Din acest motiv, prevenția este foarte importantă: purtarea de protecție solară trebuie văzută ca un gest de auto-îngrijire, dragoste și autoîngrijire.
Iată 8 mituri despre protecția solară: ce e corect și ce nu?
1. Am folosit protecție solară în această dimineață, așa că sunt bine toată ziua
Nu este nimic mai greșit: ingredientele active prezente în cremă, de fapt, se degradează tocmai ca urmare a expunerii la soare; astfel încât cu cât petrecem mai mult timp în aer liber, cu atât eficacitatea protecției scade în timp. Din acest motiv, dermatologii recomandă reaplicarea protecției solare la fiecare 2 ore, pentru a menține bariera pe care o creează constantă. Cu toate acestea, acest lucru garantează protecția numai dacă este folosit gramajul corect.
2. Câteva picături, răspândite și îndepărtate
Numărul care apare pe recipientul cu protecție solară se numește SPF sau Factor de protecție solară; acesta indică capacitatea filtrelor conținute în formulare de a proteja pielea de razele soarelui. Dar pentru ca acestea să fie eficiente, este necesar să se aplice cantitatea potrivită de protecție solară, care, potrivit experților, este egală cu 2 mg de produs pe cm pătrat de piele. Pentru față vorbim despre 4 grame, iar pentru organism 30.
Nu este necesar să fie măsurată cu precizie de fiecare dată, dar, ai grijă să răspândești pe degetele unei mâini 3 benzi frumoase pline de cremă, care corespund orientativ dimensiunii corecte. La prima vedere va părea o cantitate excesivă, dar nu-ți face griji: pe piață vei găsi multe formulări, chiar super ușoare și care se absorb rapid.
3. Folosesc o protecție solară rezistentă la apă, astfel încât nu trebuie să o reaplic după baie
În realitate, informațiile despre impermeabilitatea și rezistența la apă de pe recipiente sunt înșelătoare; înseamnă că, dacă o cremă intră în contact cu apa, produsele de protecție solară rezistă pentru o anumită perioadă de timp, variind de la 40 la 80 de minute. Aceasta înseamnă că, la sfârșitul intervalului de timp, ne aflăm fără protecție, cu toate consecințele care derivă din aceasta.
4. Protecția solară trebuie pusă numai vara la mare – unul dintre cele 8 mituri despre protecția solară
Din păcate, această credință periculoasă este încă larg răspândită în rândul populației. Însă, atâta timp cât vedem lumina, înseamnă că soarele este prezent și că razele sale ajung pe Pământ. Acest lucru se aplică tuturor condițiilor meteorologice, inclusiv atunci când cerul este înnorat, plouă sau ninge.
Dar soarele este mai slab atunci când este înnorat, vei crede. Aceasta este doar o iluzie: norii blochează majoritatea razelor infraroșii, care dau senzația de căldură rezultată din expunerea la soare; Ele nu opresc, totuși, majoritatea razelor ultraviolete, care sunt reflectate, în schimb, de picăturile mici de apă care alcătuiesc norii, ajungând la noi.
În mod similar, suprafețele reflectă o parte din radiația solară, crescând expunerea noastră la aceasta. În primul rând, zăpada, dar și nisipul, apa, cimentul și, într-o măsură mai mică, iarba. De aceea, după o zi înnorată petrecută la plajă, vom fi puțin mai bronzați sau chiar ne bronzăm sub umbrelă.
5. SPF 50 durează mai mult, SPF 30 mai puțin, SPF 20 chiar mai puțin…
Această afirmație este total greșită. De fapt, știm că factorul numeric de protecție indică capacitatea produsului de a proteja radiația solară, dar raportul dintre cifre nu este liniar; un SPF 30 nu protejează împotriva unei cantități duble de radiație față de un SPF 15. Toate acestea blochează un procent de raze mai mare de 90%, cu mici diferențe între ele.
Deci, timpul dintre reaplicări nu este deloc legat de SPF; așa cum am văzut că rămâne întotdeauna să fie efectuat la fiecare 2 ore.
6. Folosesc protecție solară SPF 100 pentru a avea un ecran total
Acesta este un marketing pur și simplu. Nu există niciun produs care să ofere un scut total împotriva razelor soarelui. Pe de o parte pentru că, așa cum am menționat deja eficacitatea protecției se degradează din ce în ce mai mult din cauza expunerii la soare, ca să nu mai vorbim de transpirație, apă și respectarea timpilor de reaplicare. Pe de altă parte, pentru că bariera maximă pe care o poate atinge o cremă corespunde la 98% din radiația solară ecranată; un serviciu oferit cu amabilitate de un SPF 50. Prin urmare, protecția nu este niciodată totală.
7. Daca pun protecție solara, vitamina D nu mai este suficient absorbită în piele
Acest mit este un mare clasic. După cum știm, vitamina D este o substanță foarte importantă pentru sănătatea noastră, în special pentru cea a oaselor. Nivelurile bune de vitamina D previn rahitismul la copii și permit dezvoltarea corectă a sistemului osos în timpul creșterii, precum și limitarea riscului de osteoporoză la vârstnici. În plus, potrivit Fundației AIRC pentru Cercetarea Cancerului, luarea unei cantități suficiente de vitamina D duce la o reducere a șanselor de a contracta această boală.
Dar cum putem asimila vitamina D?
10-20% din nevoile de vitamina D provin din alimente, dar doar câteva sunt capabile să ofere un aport satisfăcător. Printre acestea: peștele marin gras (somon, hering, macrou), ficatul și gălbenușul de ou.
Cea mai mare parte a vitaminei D este sintetizată în piele, în urma unui proces chimic declanșat de radiațiile UVB. Din acest motiv, este recomandat să te expui la soare – chiar și doar fața, brațele și picioarele – timp de cel puțin 15-30 de minute în fiecare zi. Atunci când însă facem acest lucru fără protecție solară ne expunem la multe riscuri pentru fiecare zi a anului.
După cum au arătat cercetările și studiile științifice, nu există nicio legătură între protecția solară și deficiența de vitamina D.
8. Nu am nevoie de protecție solară, sunt deja bronzat
Dar ce se întâmplă când ne bronzăm? Bronzarea nu este altceva decât o reacție de apărare a pielii la razele soarelui. Melanina, binecunoscutul pigment care ne dă acea culoare aurie frumoasă, este produsă în mod natural în epiderma noastră. Atunci când stăm la plajă, razele UVB declanșează un proces de oxidare a melaninei. Acest lucru duce la sinteza melaninei suplimentare: cu cât este produsă mai mult, cu atât pielea se bronzează mai mult.