7 simptome care anunță menopauza

7 simptome care anunță menopauza. Menopauza este o etapă naturală în viața unei femei. De obicei, apare între 45 și 55 de ani, când ovarele nu mai produc hormoni sexuali (estrogen și progesteron), iar ciclul menstrual, împreună cu fertilitatea, se încheie definitiv.

Cu toate acestea, o minoritate de femei, aproximativ 8-10%, intră în menopauză înainte de vârsta de 45 de ani din diverse cauze legate de disfuncții ovariene, boli sau tratament medical specific. Această afecțiune, cunoscută sub numele de menopauză precoce, necesită o terapie medicală convenită cu medicul.

Femeile pot avea semne sau simptome diferite în timpul menopauzei

Acest lucru este urmarea faptului că estrogenul, produs în această perioadă în cantități mai mici, este utilizat pentru multe funcții. Unele femei prezintă simptome foarte ușoare, care pot fi ușor tratate cu mici modificări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea cofeinei sau folosirea unui ventilator portabil pentru a răcori corpul în momentele în care se declanșează bufeurile. Pe de altă parte, există femei care nu necesită niciun tratament. Și totuși, există și persoane care raportează simptome mai problematice.

În general, simptomele pot include diverse dureri, dureri de cap și palpitații cardiace. Deoarece simptomele menopauzei pot fi cauzate de schimbarea nivelurilor hormonale, nu poți știi exact cât de des vei avea bufeuri sau alte simptome și cât de severe vor fi. În schimb, dacă aceste manifestări interferează cu viața de zi cu zi, va fi nevoie să discuți cu medicul tău. Acesta îți va prescrie tratamentul corespunzător.

Dar care pot fi aceste simptome? Iată cele mai frecvente modificări începând cu vârsta de 45 de ani, după cum a raportat site-ul NIH (Institutul Național pentru Îmbătrânire).

Atenție! Unele pot fi declanșate de îmbătrânire și nu pot fi direct legate de menopauză.

Iată 7 simptome care anunță menopauza:

1. Modificarea ciclului menstrual

Acesta ar putea fi primul semn de avertizare! În perioada când se instalează menopauza, ciclurile menstruale pot să nu mai fie regulate, să fie mai scurte sau să dureze mai mult. De asemenea, fluxul menstrual poate fi mai abundent sau mai redus decât de obicei. Toate acestea sunt modificări normale, dar pentru a te asigura că nu există probleme, consultă medicul dacă: menstruațiile sunt foarte apropiate ca dată, ai sângerări abundente, ai bufeuri puternice, menstruațiile durează mai mult de o săptămână sau se reiau după ce au fost întrerupte mai mult de un an.

2. Bufeurile

Multe femei au bufeuri, care pot dura câțiva ani după menopauză. Acestea pot fi legate de schimbarea nivelului de estrogen. Bufeurile constau într-o o senzație bruscă de căldură în partea superioară sau în tot corpul. Fața și gâtul devin roșii, pot apărea pete roșii pe piept, spate și brațe, urmate de transpirații intense și frisoane. Bufeurile pot fi foarte ușoare sau suficient de puternice pentru a te trezi din somn (transpirații nocturne). Cele mai multe bufeuri durează între 30 de secunde și 10 minute. Acestea se pot întâmpla de mai multe ori pe oră, de câteva ori pe zi sau doar o dată sau de două ori pe săptămână.

3. Sănătatea vaginală și controlul vezicii urinare

În timpul menopauzei, vaginul poate deveni mai uscat, creând disconfort în timpul actului sexual. De asemenea, este posibil să ai alte probleme, cum ar fi infecții vaginale sau ale vezicii urinare, cu dificultăți în menținerea urinei suficient de mult timp înainte de a ajunge la baie (incontinență) și episoade de scurgeri urinare în timpul exercițiilor fizice, strănut sau râs.

4. Somn

În perioada menopauzei, unele femei încep să aibă probleme cu somnul noaptea. Acestea nu pot adormi cu ușurință sau se trezesc prea devreme sau din cauza transpirațiilor nocturne, cu dificultăți de a adormi la loc.

5. Modificări ale dispoziției

În timpul menopauzei, o femeie se poate simți mai capricioasă sau iritabilă. Oamenii de știință nu știu de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca stresul, schimbările familiale, istoricul depresiei sau sentimentele de oboseală să provoace schimbări de dispoziție.

6. Corpul arată diferit

Un aspect care lovește direct în stima femeilor: schimbarea bruscă a aspectului fizic! Astfel, talia se poate mări, se pierde tonusul muscular și se observă o creștere în greutate. Pielea poate deveni mai subțire, pot apărea probleme de memorie, iar articulațiile și mușchii pot apărea rigizi și dureroși. Sunt aceste modificări rezultatul unei producții scăzute de estrogen sau sunt doar legate de îmbătrânire? Experții nu au găsit încă răspunsul.

7. Sex

Tot în perioada menopauzei, apar și probleme legate de viața intimă. Ai mai puțină dorință de a face sex sau, dimpotrivă, te simți mai liberă și mai sexy. Trebuie să știi că, după un an întreg fără menstruație, nu mai poți rămâne însărcinată, dar este posibil să fii în continuare expusă riscului de boli cu transmitere sexuală. În acest caz, cel mai bine este să te asiguri că te protejezi la fel ca și înainte de instalarea menstruației.

My title page contents