“Natural” sau “organic” nu inseamna neaparat “fara riscuri” pentru sanatatea copilului tau. Tot mai multi parinti recurg la ceaiurile pe baza de plante pentru a trata diferite afectiuni ale micutilor. Dar este aceasta practica una lipsita de riscuri?
Academia Americana de Pediatrie estimeaza ca intre 20% si 40% dintre parinti recurg la terapiile alternative si naturiste in cazul copiilor sanatosi. Procentul depaseste 50% in cazul copiilor care sufera de astm saude autism. Mai mult, un studiu realizat de Agentia Americana a Produselor Alimentare si a Medicamentelor (FDA) arata ca un numar tot mai mare de parinti folosesc ceaiuri si suplimente pe baza de plante chiar din primele luni de viata ale bebelusului (procentul exact este de 9%). Cele mai frecvent invocate cauze sunt ameliorarea simptomelor colicilor si imbunatatirea digestiei. Ceaiurile cele mai des utilizate sunt cele de musetel si de menta.
Administrarea ceaiurilor pe baza de plante este o practica foarte des intalnita si la noi. Insa ceaiurile nu sunt intotdeauna sanatoase pentru copii. Mai mult, exista nenumarati experti care privesc cu scepticism acest obicei al mamicilor.
Ceaiuri periculoase in timpul sarcinii
Specialistii au ajuns la un acord comun in ceea ce priveste consumul de cafeina (cafea, ceai verde si negru, bauturi carbogazoase) in timpul sarcinii.
Cafeina ingusteaza vasele de sange si poate ingreuna irigarea cu sange a plancentei, afectand dezvoltarea bebelusului.
Renunta la cafeina si incearca sa consumi ceaiuri de chimen, tataneasa, schinduf sau cel de salvie. Asociatia Americana pentru Sarcina sustine ca nu exista suficiente informatii in ceea ce priveste consumul de ceai de papadaie, macese sau musetel. Ceaiul de urzici este catalogat ca fiind “probabil nesigur”, iar cel de lucerna este “posibil riscant”. Ceaiul de ghimbir, un remediu utilizat in mod frecvent pentru greturile matinale, este doar “posibil sigur”.
Ceaiuri periculoase pentru copii
Dureri de gat, stomac sau febra – toate pot fi ameliorate cu o cana de ceai. Desi ceaiurilepe baza de plante prezinta riscuri mai mici decat cafeina, trebuie sa fii atenta la anumite efecte adverse.
Ceaiul de musetel
Daca arunci o privire in dulapul tau cu siguranta vei observa ceaiul de musetel. Il filosim in cazul migrenelor, insomniei,starii de greata si pentru a intari imunitatea, printre altele. Dar este ceaiul de musetel sanatos pentru copii? Raspunsul este da, dar numai in cazul copiilor cu varsta de peste 6 luni, potrivit celor mai multi experti in domeniu.
Ceaiul de musetel contine calciu, magneziu sau vitamina A si are un puternic efect anti-inflamatoriu. Aceste este folosit cele mai adesea pentru:
-
- A calma problemele ale stomacului precum colicile sau flatulenta
- A imbunatati somnul copilului
- A ameliora durerile de din
Ai grija sa nu indulcesti ceaiul pentru ca zaharul poate afecta modul in care se dezvolta dintii micutului. Pentru a beneficia de efectele calmante ale ceaiului de musetel ar fi necesare cantitati mari, tocmai de aceea nu este recomandat ca remediu impotriva colicilor.
Musetelul poate declansa reactii alergice, in special in cazul copiilor cu alergie la ambrozie, la ceaiul de margareta sau cel de marigold.
Ceaiul de anason stelat
Desi este un tratament popular impotriva colicilor, in ultimii an au fost inregistrate tot mai multe cazuri de complicatii neurologice cauzate de aceasta planta. Explicatia tine de faptul ca ar putea exista o contaminare intre amestecurile de anason stelat din China si din Japonia. In timp ce planta din China nu prezinta riscuri pentru consum, cea din Japonia contine toxine care pot afecta sistemul nervos.
Printre simptomele otravirii cu anason se numara: stari de voma, irascibilitate, stare de agitatie sau convulsii.
Ceaiul de echinacea
Un ceai foarte popular datorita propietatilor de intarire a sistemului imunitar. Multi dintre noi il folosim cand suntem raciti sau avem o durere de gat. Insa, in cazul copiilor, lucrurile stau diferit. Exista cazuri in care s-a descoperit ca aceasta planta poate provoca dermatita si reactii alergice, mai ales in cazul copiilor alergici la ambrozi
Ceaiul de menta
Ceaiul de menta este considerat mult prea puternic pentru bebelusi sau copii. Datorita nivelului ridicat de mentol, acesta poate provoca dificultati de respiratie sau senzatie de arsura in gura. Este recomandat sa te consulti cu medicul pediatru inainte de a-i da copilului tau un astfel de ceai.
Consumul de ceaiuri la bebelusi
Chiar daca ceaiurile au propietati terapeutice pentru adulti,specialistii au pareri impartite in privinta bebelusilor. Exista specialisti care sustin ca nu este indicat ca un copil mai mic de 12 luni sa consume ceai. Motivul? In cazul copiilor ca varste intre 6 si 12 luni s-a observat ca acestia prezinta un risc crescut de a dezvolta anemie. Se pare ca ceaiul are efecte negative in cee ace priveste absorbtia fierului. Ceaiul negru, cel de menta si de musetel sunt cele care inhiba cel mai mult absorbtia fierului in organism.
Deficienta de fier este asociata cu o intarzire a dezvoltarii creierului si o mai mica abilitate de invatare.
Asadar, cel mai bine este sa te consulti cu medicul pediatru inainte de a introduce in alimentatia copilului tau diferite ceaiuri pe baza de plante. Chiar daca pot fi de ajutor in ameliorarea anumitor simptome, ceaiurile pot avea si efecte adverse dure.