Cum sa cresti un copil eco-friendly? Da, cu totii stim ca este bine sa crestem copii eco-friendly, dar nu multi stim cum sa facem niste schimbari minore ce vor avea un impact pozitiv mai incolo, atunci cand se fac mari. Eu si sotul meu ne-am gandit mult cum sa abordam problema grijii fata de mediu si iata cateva elemente simplu de implementat si fun pentru copii.
Cum sa cresti un copil eco-friendly 1. COLECTEAZA SELECTIV SI RECICLEAZA
Da, noi avem 3 zone de reciclat la zona de gunoi: gunoi menajer, sticla si plastic. Iar Darius are o pasiune serioasa in a certa adultii care arunca un PET la gunoiul menajer. Dezavantaj – cum sa ii explic in parc lipsa celor 3 tipuri de cosuri de gunoi si ca totusi va trebui sa puna sticla peste alte gunoaie diverse. 🙂
2. INCHIDE APA CAND VA SPALAM PE DINTI
Spalatul pe dinti e o chestie care se face in familie, asa ca ne este usor sa facem un concurs – cine inchide apa mai repede in timp de ce ne spalam pe dinti. Dincolo de faptul ca este distractiv, incercam sa ii explicam lui Darius ca apa este o chestie limitata, care costa. Costa bani cu care am putea cumpara jucarii. Acesta este argumentul maxim pentru un pusti de 4 ani.
3. MANANCA LEGUME SI FRUCTE DOAR IN SEZON
Chiar daca mergem la supermarket in decembrie si gasim capsuni, lui Darius i se explica frumos ca acelea nu sunt tocmai bune. Chiar si pe testate, parerea noastra se confirma – nu au gust, ci doar arata bine. Varsta de 3-4 ani este perfecta pentru a-i explica unui copil ce e bine si ce e rau pentru ca au tendinta naturala de a te crede, indiferent cate povesti ii insiri. Cu toate astea, avem grija sa insiram doar povesti adevarate si care ii vor face bine. Este un simplu fenomen psihologic ce demonstreaza ca o data ce ai facut ceva, pe viitor vei tinde sa repeti acel gest si sa fii in continuare de acord cu el pentru ca…nu ne este atat de usor sa negam si sa incalcam chestiile pe care le-am realizat in trecut.
Cum sa cresti un copil eco-friendly 4. DONEAZA JUCARII SI HAINE
De 2-3 ori pe an facem curatenie intre hainute si jucarii si mergem cu Darius la cate un centru maternal sau vreun orfelinat indepartat pentru a le dona. Prima actiune de acest gen s-a lasat cu plansete si temper tantrums, dar usor-usor, cand vede ca un tricou i-a ramas mic, ne spune singur sa mergem sa il donam.
Pe principul “monkey sees, monkey does” sa creezi obiceiuri pe care le respecta toata familia este cel mai simplu mod de a-i invata pe cei mici ce e bine si cum sa ai grija de mediu.
5. FOLOSESTE PRODUSE ECO-FRIENDLY
Darius insista foarte mult sa ma ajute la curatenia de prin casa. De cand mergea de-a busilea si stergea tot cu body-ul si pantalonii si pana acum, cand, la 4 ani, reuseste sa se catere in bucatarie sa spele vreun pahar. Initial nu l-am lasat sa ne ajute ca, na, cine isi lasa copilul cu mainile in Domestos…unde mai pui ca miroase ingrozitor. Asa ca am trecut pe produse de curatenie naturale, precum gama Earth Friendly Products, bazata pe agenti de curatare naturali precum oxigenul activ sau uleiul de in si de cedru. Asa nu imi mai fac griji ca Darius isi baga manutele in detergentul de vase, sterge praful sau isi curata masinutele.
6. STINGE LUMINILE SI FA UN CONCURS DIN ASTA
Seara avem din nou concurs in casa, cine alearga mai repede sa stinga toate luminile. Uneori castiga Lightning McQueen, alteori Petunia Jiffy (girafa lui de plus) si alteori Nemo. Indiferent ce am face, Darius & gasca lui castiga. Iar la stinsul luminilor, principiul cu banii de jucarii ce s-ar duce pe curentul electric iar este un argument foarte serios.
Cum sa cresti un copil eco-friendly 7. ORGANIZEAZA O GRADINA
O jardinera, o gradina, mai multe ghivece, oricat spatiu ai avea, invata-i pe copii sa planteze ceva: busuioc, melissa, galbenele – orice planta pusa de manuta lor ii va face foarte atenti la felul cum trebuie sa ne ingrijim mediul. In plus, majoritatea gradinitelor au programe de plantat copacei, asa ca nu ezita sa ii lasi sa mearga, sa se murdareasca si sa creasca un suflet, fie el si vegetal.
foto Shutterstock.com