Dacă dovlecii mari ajung în supă sau în alte preparate de sezon, dovlecii mici sau tărtăcuțele, cu forme din cele mai haioase, devin subiect de decor pentru o masă de toamnă. Să ne bucurăm de tărtăcuțe, de culorile și de formele lor, cât încă iarna nu și-a intrat în drepturi.
Ai nevoie de:
-
burete pentru aranjamente florale
-
foarfece
-
câteva crenguțe de la tufele cu fructe de pădure sau de la cele de măceșe
-
6-7 tărtăcuțe
-
10 scobitori
-
1 castron/vas/vază largă din ceramică, cu picior
-
frunze verzi și câteva în culorile toamnei
Procedezi așa:
-
Poziționezi buretele în mijlocul vasului ales.
-
Cu scobitorile încerci să fixezi tărtăcuțele, distribuind armonios formele și culorile.
-
Prinzi apoi și partea verde, ornamentală, umplând cu aceasta eventualele găuri dintre tărtăcuțe.
-
O idee în plus: Poți pune între tărtăcuțe, câte o bandă făcută din hârtie de orez (pentru a absobi umiditatea pe care o vor lăsa dovlecii cu timpul), pe care să notezi (pe câte una, de fiecare dată) data fiecărei cine sau mese luată în familie sau cu prietenii.
Cum păstrezi mai mult timp tărtăcuțele?
În primul rând, alegi cât mai multe modele, dintre cele mai frumoase, haioase și colorate. Apoi, iei fiecare tărtăcuță și o speli cu apă și săpun. Cauți un loc cu aer uscat (la bloc, poate fi într-un balcon parțial închis, iar dacă locuiești la casă, poți alege o magazie, o cămară cu aerisire) și atârni pe o sârmă (poate fi și sârma de rufe) tărtăcuțele, prinzându-le cu o sârmă subțire sau cu o sfoară. Este indicată această metodă pentru uscarea tărtăcuțelor, deoarece nu iau contact cu niciun obiect și se evită astfel, formarea mucegaiului. Încăperea trebuie să fie bine ventilată și departe de lumina directă a soarelui. Dovlecii nu trebuie să se atingă între ei, prin urmare, ai grijă să păstrezi distanța între tărtăcuțe. Dacă pe alocuri prind mucegai, trebuie să acționezi imediat. Poți peria ușor locul respectiv, fără a freca agresiv, pentru a preveni deteriorarea dovlecelului. Dacă acesta dă semne mai mari de putrezire, mai bine renunți cu totul la el.
După o săptămână cu un astfel de tratament, dovleceii ornamentali vor fi complet uscați. E momentul să-i muți într-un loc întunecat, pentru cel puțin șase luni. Dar nu uita, trebuie să controlezi tărtăcuțele la fiecare două zile și să le arunci pe cele ce dau semne de mucegăire. Dovlecii ar trebui să fie, de asemenea, rotiți la fiecare două săptămâni, pentru a se usca uniform. Când dovlecii devin duri, iar atunci când îi scuturi auzi sunetul semințelor, e semn că sunt gata. Îi poți lăsa așa sau poți face o mică gaură, prin care să elimini acele semințe. Gata, e momentul să-ți dai frâu liber creativității: să-i vopsești, să-i sculptezi, să faci decoruri din dovleci, tot ce-ți trece prin minte.