Deși uneori se crede că cezariana e o metodă foarte simplă de a naște, lucrurile nu stau chiar așa. Cezariana este o intervenție chirurgicală majoră, care implică riscuri pentru mamă, dar și pentru copil. Aceasta impune o perioadă de recuperare a mamei de 3-4 ori mai lungă (dar și mai dificilă) comparativ cu nașterea naturală.
Cu alte cuvinte, cezariana nu este un fel de „naștere fără durere”, ci o operație care doare și lasă urme! Sunt și excepții, când anumite mame trec mult mai repede peste această operație și peste traseul refacerii.
Aproape că nu e femeie care să nu cunoască durerea în cazul unei nașteri, indiferent de intensitate. Chiar și în cazul cezarienei. Și multe viitoare mămici se întreabă ce va fi post-cezariană, câtă durere vor simți sau dacă vor putea alăpta. O mie de îndoieli și întrebări apar în minte și deseori nu există răspunsuri sigure, ceea ce este normal deoarece fiecare femeie este diferită, iar nașterea la fel.
Durerile după operația cezariană
Dacă totul era simplu până în momentul nașterii, greul poate apărea mai târziu. Fără a nega faptul că primele ore după naștere pot fi foarte dureroase. În plus, se adaugă imposibilitatea alăptării, oboseala și stresul pentru toate emoțiile legate de un astfel de eveniment memorabil și vizitele celor care vor să te vadă și să afle cum sunteți tu și copilașul.
Pe scurt, primele ore după naștere ar trebui să fie abordate cu seninătate și cu o pregătire făcută anterior.
- Efectele epiduralei durează o oră și ceva. Dacă durerile persistă, ți se vor administra alte analgezice. Aceasta este procedura-standard din unele maternități, însă altele așteaptă reacția ta la durere și te asistă cu medicația corespunzătoare doar în cazul în care nu faci față singură.
- Pune bebelușul la sân cât mai curând posibil. Nu există niciun motiv pentru care nu poți alăpta, chiar dacă ai trecut printr-o operație cezariană. Nu numai că alăptarea favorizează contracțiile, care sunt indispensabile pentru a goli uterul, dar te ajută și să revii la forma inițială de dinainte de sarcină.
- Încercarea de a te ridica este esențială: în a doua zi este necesar să ceri ajutorul unei asistente medicale și să te ridici din pat. Poate fi dureros, poate părea dificil, aproape imposibil, deoarece ai senzația că rana este ruptă, dar nu este. Nimic nu se va întâmpla și după ce ai făcut doi pași, te veți simți mult mai bine.
- Poate dura câteva zile pentru recuperarea funcțiilor intestinale.
- Femeile care au născut prin cezariană sunt surprinse de cicatricea cu care rămân. Extern, de fapt, rana nu pare foarte mare, dar incizia este profundă. Deoarece vei avea parte de o cusătură cu fire resorbabile, nu trebuie să-ți faci prea multe griji în privința cicatricei. Toaleta va fi făcută de medic sau de moașă, iar vindecarea se va produce repede.
Sfaturi pentru acasă
Vei fi sfătuită să nu conduci și să nu ridici nimic mai greu decât bebelușul tău, în următoarele șase săptămâni după naștere. În general, spitalul oferă femeilor care au născut prin cezariană analgezice pentru a fi luate acasă. Acestea conțin paracetamol, dar se utilizează, de asemenea, ibuprofen sau un preparat pe bază de codeină. Corpul are nevoie de mai mult timp pentru a-și vindeca rana cu propriile puteri, un proces care este facilitat de odihnă și o igienă temeinică. Unele studii arată că așa numitele anti-reumatice nesteroidiene sunt capabile să atenueze durerile rezultate după operația cezariană. Femeile cărora li s-au administrat aceste medicamente au nevoie de mai puține analgezice. Aceste medicamente trec în laptele matern, dar medicii pretind că această cantitate nu este dăunătoare pentru copil.
Adresează-te medicului dacă:
- ai febră sau o durere severă;
- țesuturile din jurul plăgii se îngroașă sau se deschid marginile plăgilor;
- mirosul urât și puroiul sugerează o inflamație.