Naștere naturală vs. cezariană cum alegi în funcție de avantaje și dezavantaje

naștere naturală vs. cezariană

Naștere naturală vs. cezariană, tu te-ai gândit până acum ce vei alege? Indiferent că vorbim despre nașterea naturală sau cezariană, ambele implică riscuri și avantaje, iar cea mai bună decizie o vei lua împreună cu medicl tău!

Înainte de naștere, este vital să te consulți cu medicul tău ginecolog și să decideți împreună ce este mai bine pentru tine și pentru copilul tău! Deși poate păre tentantă nașterea fără durere, uneori este indicat să naști pe cale naturală.

Ce alegi?

Nașterea naturală vs. cezariană? Ambele modalități implică avantaje și dezavantaje, iar dacă îți dorești să naști un copil sănătos, ar fi bine să te gândești la ce este mai bine pentru el!

Naștere naturală vs. cezariană, care sunt avantajele?

În cazul nașterii naturale, procesul este unul fiziologic. Mai mult decât atât, relația afectivă dintre mamă și făt este mult mai bună. Se creeaza o conexiune intre cei doi, pentru ca cel mic este pus, de obicei, la pieptul mamei dupa o nastere naturala.

In plus, trecerea bebelușului prin vagin ajută la expulzarea lichidelor din plămâni, iar o naștere naturală nu presupune tăieturi în peretele uterin. Astfel, în cazul unor nașteri ulterioare, riscurile sunt mult mai mici.

Despre cezariana

În ceea ce privește cezariana, există mai multe avantaje din punct de vedere al confortului. Pentru mama, nașterea prin cezariană nu presupune efort și nici experiențe traumatizante psihic. Mai mult decât atât, pe timpul cezarianei, nu se simt durerile travaliului.

Oare?

Un alt avantaj pentru mamă, dar și pentru partener de această dată, este reluarea mai precoce a vieții sexuale, în comparație cu nașterea naturală, când durerile îi împiedică pe parteneri să se bucure de intimitate.

Bebe

În ceea ce privește bebelușul, cezariana are și mai multe avantaje. Spre exemplu, cel mic nu riscă traumatisme în timpul nașterii, nu își poate rupe oasele și nici nu va risca să sufere de diferite probleme neurologice.

Având în vedere că nu mai parcurge întreg traseul prin vagin, bebelușul nu mai este expus posibileleor infecții de la mamă. Imediat după naștere, bebelușul are pielea roz.

Naștere naturală vs. cezariană, care sunt dezavantajele?

Dacă avantajele nu fac o mare diferența în ceea ce privește nașterea naturală vs. cezariană, ei bine ia aminte. Dezavantajele expuse de specialiști pot fi motivul care te va face să te îndrepți într-o direcție sau alta.

Pro si contra natural

În cazul unei nașteri naturale, există riscul complicațiilor, care, la rândul lor, pot duce la diferite probleme de sănătate apărute pe parcurs. Spre exemplu, extragerea copilului cu forcepsul poate duce la probleme neurologice sau chiar la fracturarea anumitor oase.

Pentru mamă, nașterea naturală are alte dezavantaje, majoritatea privind partea estetică. Spre exemplu, nașterea naturală poate lăsa cicatrici vizibile în zona vaginului. Acestea pot compromite viața sexuală și încrederea în sine a femeii respective.

Anestezie si nu prea

Epiziotomia, deși se face sub anestezie, poate fi la fel de dureroasă ca o cezariană. Pe lângă aceasta, poate apărea și criza hemoroidală, care, în funcție de caz, poate fi cea mai dureroasă dintre toate.

Totuși, având în vedere ca există situații precise, fie referitoare la mamă, fie la făt, care impun nașterea prin cezariană sau pe cale naturală, cel mai bine este să ai încredere în medicul tău. Stabiliți împreună care este cea mai bună variantă.

Vorbește dechis cu doctorul despre neliniștile, temerile și problemele care te apasă în legătură nașterea.

 

 

 

My title page contents