Nasterea sub hipnoza. Medicina moderna a gasit solutia pentru ca nasterile naturale sa nu mai fie asa de dureroase, insa exista posibilitatea sa iti usurezi procesul si fara ajutorul anestezicelor. Si asta pentru ca puterea mintii noastre este dincolo de limitarile pe care ni le impunem singuri. Totul tine de cat de focusati suntem in obtinerea rezultatelor dorite. Iar hipnoza poate fi un instrument foarte eficient in canalizarea fortei proprii.
Hipnoza nu este de fapt decat autohipnoza si se poate invata cu usurinta si cu un pic de practica. Si in cazul femeilor gravide, care isi doresc sa nasca natural, procesul autohipnotic se poate invata in partea a doua a sarcinii, astfel incat sa isi faciliteze un final de sarcina mai relaxat, cu o nastere mai usoara. Insa benficiile hipnozei in timpul sarcinii se pot observa si la femeile care decid sa nasca prin cezariana.
Hipnoza reduce riscul nasterilor premature, scurteaza etapa de travaliu, asigura refacerea post-partum mai rapida si stimuleaza lactatia
Nasterea sub hipnoza. Cercetarile in domeniu au inceput cu mai bine de doua decenii in urma, iar rezultatele au fost imbucuratoare. Hipnoza ajuta in primul rand la o relaxare fizica si psihica, atat de dorita de viitoarele mamici. De asemenea, capatarea sentimentului de control atat pe perioada sarcinii, cat si in timpul nasterii si post-partum ajuta la o stare psihica mult mai buna si previne aparitia depresiei post-partum. In ceea ce priveste actiunea asupra corpului, controlul dobandit prin hipnoza reduce riscul nasterilor premature, scurteaza etapa de travaliu, asigura refacerea post-partum mai rapida si stimuleaza lactatia, iar in momentul nasterii sunt activate procesele de analgezie si anestezie naturale ale corpului.
De asemenea, hipnoza ajuta la recadrarea conceptiilor dobandite inca din copilarie si mai tarziu pe parcursul vietii. Daca am fost invatate ca sarcina este o perioada dificila si ca nasterea este un moment dureros, iar viata ni se va schimba radical (nu intotdeauna in bine) dupa aparitia copilului, toate aceste conceptii vor contribui la o stare de anxietate pe care gravida si proaspat devenita mama o resimt. Insa cu ajutorul hipnozei vei putea “digera” mai usor toate aceste informatii. Nu spune nimeni ca ceea ce ai inmagazinat in toti acesti ani este o minciuna sau incorect, dar vei fi capabila sa privesti totul cu o atitudine mai relaxata, iar posibilitatea diminuarii durerii, pana la anestezie totala, este una cat se poate de reala.
Studii de specialitate realizate in anul 2009 au demonstrate ca femeile aflate in perioada de sarcina au o receptivitate mai mare la hipnoza decat celelalte femei, astfel, procesul de invatare a autohipnozei fiind mult mai facil.
Nasterea sub hipnoza. Tratamentul hipnotic recomandat gravidelor este unul de scurta durata (cateva sedinte), in care viitoarea mamica invata analgezia si autohipnoza pe care sa le poata practica la momentul sorocului. Specialistii sustin ca nu exista contraindicatii in ceea ce priveste pacientele doritoare de a incerca o astfel de procedura, insa exista grade diferite de hipnotizabilitate, ceea ce inseamna ca procesul terapeutic poate varia de la o gravida la alta.
Nasterea sub hipnoza. Recomandarea noastra este ca atunci cand te decizi sa urmezi o astfel de procedura prenatala, sa mergi sa discuti cu un hipnoterapeut autorizat, pentru a primi informatii personalizate in functie de nevoile si dorintele tale. Este foarte important sa stabilesti o legatura terapeutica cu cel sau cea care iti va facilita hipnoza, astfel incat sa profiti 100% de cele invatate.
text: Andra Ilias, psihoterapeut/ hipnoterapeut, www.lecabinet.ro
foto: Shutterstock.com