Perimenopauza este o perioadă delicată pentru fiecare femeie, dar poate fi abordată într-un mod corect, pentru a limita simptomele și a-ți îmbunătăți starea de sănătate.
Premenopauza, numită perioada de tranziție perimenopauzală, este etapa care precede debutul menopauzei. Perioada sa inițială se caracterizează printr-un echilibru modificat între estrogen și progesteron, cei doi hormoni secretați ciclic de ovar și durează o perioadă de timp variabilă. În schimb, perioada finală durează câțiva ani și precede sosirea menopauzei propriu-zise, termen care indică ultima menstruație din viața unei femei.
Perimenopauza apare atunci când ovarul și-a pierdut majoritatea foliculilor ovarieni, reducându-și rezervele. Pentru un mecanism de control – reglare, glanda pituitară, glanda endocrină care reglează funcția ovariană ciclică cu cei doi hormoni LH și FSH, secretă o cantitate mare de FSH, favorizând o maturare a foliculilor încă prezenți. Acest lucru poate duce la ovulație multiplă, atât de mult încât în această perioadă există un risc crescut de sarcini gemelare, dar și o secreție anormală de estrogen și progesteron, având drept consecință menstruații neregulate.
Perimenopauza: Tot ce trebuie să știi despre aceasta
Perimenopauză sau premenopauză sunt adesea termeni folosiți interschimbabil, dar este important să știi că primul termen este cel corect.
Termenul de perimenopauză înseamnă literalmente „în jurul menopauzei”. Dar, cu toate acestea, aplicarea corectă se referă la anii dinaintea menopauzei, când nivelurile hormonale sunt în schimbare, dar menstruația se produce încă, deși neregulată. Menopauza, pe de altă parte, coincide cu momentul în care ovarele încetează să producă estrogen și alți hormoni sexuali. Pentru a fi sigură că ești la menopauză, ginecologul îți va confirma acest lucru după o absență a ciclului menstrual timp de 12 luni consecutive. Modificările care duc la menopauză sunt lente și treptate: nivelurile de estrogen încep să fluctueze și încep primele întreruperi ale ciclului menstrual. Aceasta este tocmai faza care coincide cu perimenopauza. Totuși, unele femei nici măcar nu o experimentează și intră direct în menopauză.
Perimenopauza: Când începe și care sunt simptomele perimenopauzei?
Nu este posibilă identificarea exactă a momentului în care începe perimenopauza. Pentru majoritatea femeilor, ciclul devine mai puțin regulat aproximativ în jurul vârstei de 45 de ani. Această fază poate dura aproximativ între 2 și 8 ani. Ovarele încep să reducă cantitatea de estrogen produsă și ciclul menstrual devine din ce în ce mai neregulat, până se oprește definitiv. După o absență prelungită a ciclului menstrual timp de cel puțin 12 luni, se marchează intrarea la menopauză.
Simptomele fizice ale perimenopauzei constau în menstruații neregulate, cu ciclu rar sau abundent, sângerări intermenstruale sau întreruperi temporare, bufeuri, insomnie, transpirație, sensibilitate a sânilor, predispoziție la patologii uterine, creștere în greutate. Simptomele psihologice se manifestă prin anxietate, iritabilitate, tendința de a plânge, o schimbare a gustului pentru mâncare. În ultima perioadă apare insomnia, te confrunți cu o scădere a energiei, în timp ce oboseala fizică și psihologică cresc.
Pe scurt, în timpul perimenopauzei, o femeie poate experimenta:
- un ciclu menstrual mai lung sau mai scurt;
- absența menstruației;
- fluxul menstrual mai redus sau mai intens decât de obicei;
- bufeuri;
- transpirații nocturne;
- probleme cu somnul;
- modificări ale dispoziției, episoade de depresie sau anxietate;
- uscăciune vaginală;
- oboseală;
- durere de sâni;
- scurgeri de urină.
Aceste simptome devin mai semnificative odată cu apropierea menopauzei, dar există și femei care raportează doar unele sau deloc.
Ce poate ajuta?
Suplimentele alimentare capabile să ofere supliment de vitamina D sunt foarte recomandate. Administrarea acestor suplimente facilitează asimilarea calciului pentru a preveni osteoporoza, menține sistemul imunitar și combate bolile degenerative legate de îmbătrânire. În absența contraindicațiilor, este utilă și utilizarea unui estrogen-progestogen (adică pilula contraceptivă) care stabilizează ciclismul hormonal modificat și înlocuiește estrogenul și progesteronul cu beneficii pentru os, țesutul adipos și endometru. Evident, acestea trebuie luate la recomandarea medicului și cu supraveghere medicală. Totodată, dacă simptomele perimenopauzei sunt foarte intense, sprijinul psihologic poate fi, de asemenea, util. În special pentru persoanele care au suferit întotdeauna de simptome premenstruale sau depresie post-partum.
Recomandări pentru perioada perimenopauzei
Este indicat să faci periodic anumite controale medicale, cum ar fi screening-ul pentru cancerul de sân și de col uterin, ultrasunetele uterului și ovarelor, evaluarea densității osoase și un control general cu o atenție deosebită asupra metabolismului glucidic și lipidic. De asemenea, trebuie verificată funcția tiroidiană și măsurarea tensiunii arteriale. Este important totodată să urmezi o dietă controlată și mai puțin calorică decât cea adoptată până acum, bogată în calciu, legume, fructe și proteine. Și, nu uita, alocă timp activității fizice regulate, care afectează pozitiv bunăstarea psihofizică. Chiar și 30-40 de minute pe zi de mers alert face bine.
Remedii pentru gestionarea simptomelor perimenopauzei
Așa cum am menționat deja, simptomele perimenopauzei pot provoca disconfort și pot complica viața de zi cu zi. Există însă, unele măsuri de precauție care pot fi adoptate pentru a le face mai suportabile. Iată principalele:
- administrare de contraceptive orale cu doze mici pentru a controla bufeurile;
- desfășurarea unei activități fizice;
- reducerea alcoolului;
- renunțarea la fumat;
- administrarea unei cantități mai mari de calciu;
- păstrarea unei greutăți normale;
- un program fix de somn (culcat/trezit la aceleași ore), încercând să dormi cel puțin 8 ore pe noapte.
ATENȚIE! În ciuda scăderii drastice a hormonilor sexuali, este posibil să rămâi însărcinată în timpul perimenopauzei. Prin urmare, în cazul în care dorești să eviți o posibilă sarcină, este recomandabil să-ți iei măsuri de precauție.