Pete pe piele sau reacții alergice cutanate la emoții… De ce apar? Pete roșii pe față, gât, piept și abdomen. Te-ai confruntat vreodată cu această situație? Este important să știi că relația dintre stres și piele este atât de strânsă încât dă naștere adesea unor reacții precum cele amintite mai sus. Dar de ce apar petele pe piele? Care sunt cauzele?
Te-ai confruntat vreodată cu apariția pe piele a unor pete de stres? Roșeață, eritem, urticarie… Multe condiții psihologice se manifestă la nivel organic și chiar fizic, atât în rândul adulților, cât și al copiilor.
Legătura complexă dintre piele și stres a fost subiect de studiu timp de câteva decenii. Asocierea creier-piele a făcut posibilă colaborarea multianuală între discipline precum psihologia, endocrinologia, neurobiologia și dermatologia, combinate pentru a înțelege mai bine acest fenomen. Uneori, inflamația și iritarea severă a pielii feței pot limita viața socială a unei persoane. Petele sunt, de asemenea, însoțite de mâncărime intensă, abraziuni care provoacă durere și limitează viața normală de zi cu zi.
Pete pe piele de la stres: ce sunt, de ce apar și cum să le tratezi?
Persoanele care suferă de stres au adesea tulburări dermatologice, dintre care acneea este cea mai frecventă. Cu toate acestea, aceste manifestări se accentuează în condiții de stres intens și prelungit. Să nu uităm că pielea este cel mai mare organ al corpului, precum și cea mai sensibilă la schimbările de dispoziție. Rozaceea, dermatita, psoriazisul sau vitiligo sunt tulburări destul de frecvente, precum și cele pentru care sunt solicitate cel mai adesea sfaturi dermatologice.
Cum știm dacă petele se datorează stresului?
Petele de stres apar peste noapte. Ele se prezintă ca o izbucnire, prin urmare, inițial avem tendința să credem că este vorba despre o alergie. În același timp, ele se disting ușor de petele solare, deoarece acestea din urmă sunt de culoare maro și se formează încet în timp. Petele de stres se manifestă de obicei prin următoarele caracteristici:
- Au o culoare roșiatică;
- Sunt neregulate și apar în patch-uri;
- Apar mai ales pe gât, piept și abdomen, dar și pe brațe și picioare;
- Aspectul lor nu trece neobservat, deoarece provoacă o stare de arsură, mâncărime și disconfort în contact cu îmbrăcămintea.
De ce apar pete pe piele?
Stresul intens și prelungit are mai multe consecințe. Apariția bruscă a mai multor pete pe piele este un fenomen destul de comun, iar cauzele sunt:
Stresul produce un răspuns inflamator al pielii, provocând apariția petelor și împiedicând vindecarea pielii. Acest lucru este dezvăluit de un studiu realizat de Universitatea din Berlin. Când suntem sub presiune, nivelurile de adrenalină din sânge cresc și, prin urmare, și cele ale cortizolului. Ca urmare, producția de sebum și bacterii se intensifică, astfel încât este ușor să suferim de tulburări ale pielii.
În cazul în care nu putem gestiona această stare psihologică după săptămâni sau luni, încep să se activeze diferite procese fiziologice, ca urmare a nivelurilor excesive de cortizol: tulburări hormonale, exces de toxine și procese inflamatorii.
De exemplu, deși vitiligo este o boală autoimună, are o componentă genetică și se poate agrava sub stres. Petele albe clasice sunt consecința atacului sistemului imunitar asupra celulelor pielii care conțin melanină.
Rozaceea este o altă boală a pielii care poate apărea în momente stresante și ca reacție la inflamația cauzată de excesul de cortizol.
Cum poți trata petele de stres?
Petele de stres pot apărea oricând. Ce poți face în aceste situații? Iată câteva sfaturi:
Ideal ar fi să consulți un medic pentru a exclude alte patologii. Acesta îți va prescrie de obicei un antihistaminic pentru a calma inflamația și mâncărimea.
Dacă nu gestionezi stresul, această stare mentală va persista, precum și mâncărimea, disconfortul și riscul apariției petelor de stres. Prin urmare, trebuie să întrerupi ciclul și, în acest scop, terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi foarte utilă. Cu ea lucrăm la gânduri și idei disfuncționale care agravează starea de rău, conform studiilor.
De asemenea, trebuie să te asiguri că ai obiceiuri zilnice care includ timp pentru odihnă și deconectare fizică și mentală.
Efectuarea activității fizice de intensitate moderată poate fi de mare ajutor. Pe de altă parte, este important să nu neglijezi nutriția, adică să reduci aportul de grăsimi saturate, alimente semipreparate, făină albă, alcool sau băuturi energizante precum cafeaua.
În concluzie, să nu uiți impactul pe care emoțiile, grijile și starea psihologică îl au asupra sănătății pielii. Când corpul ne vorbește, este datoria noastră să-l ascultăm și să răspundem adecvat nevoilor acestuia.