A avea o conversație bună cu adolescentul din casă, nu este întotdeauna ceva ușor de obținut. Uneori apare un „nu știu”, „este ok” sau „nu-mi pasă”, „lasă-mă în pace”. Uneori ne enervează și chiar ne face să ne simțim nesiguri ca părinți față de viața lui.
Răspunsurile de acest fel nu înseamnă că adolescentul tău nu vrea să vorbească cu tine. Este doar o perioadă în care el se retrage în lumea lui și nu-l interesează nimic din jurul lui. Ba chiar nici ce se întâmplă în casă. Nu prezintă interes.
Iată 10 sfaturi pentru părinți cu copii adolescenți:
1) Părinții mei nu mă ascultă!
Adesea se întâmplă ca părinții să fie atât de ocupați, încât să asculte doar cu o ureche, în loc să aibă un interes real în discuția cu copilului lor. Dacă doriți să aveți o conversație sănătoasă, opriți-vă din ceea ce faceți și acordați mai mult timp și atenție copilului. Dar, cel mai important este, ca acest gest să fie normal și nu să pară un efort. Copilul va simți dacă părintele este cu adevărat interesat să discute cu el și să-l asculte.
2) Găsiți momentul potrivit!
Pentru a avea o conversație cu un adolescent, un moment bun poate fi înainte de a merge la culcare. Sau făcând anumite lucruri împreună: în timp ce faceți ordine prin casă, când puneți rufele în mașina de spălat sau când mergeți la cumpărături.
3) Concentrați-vă pe conversație, nu puneți o întrebare!
Adolescenții sunt în perioada lor de creștere, descoperire și auto-reflecție (cea din urmă nu este deloc ușoară pentru ei). Este important ca părinții să nu răspundă cu soluții sau întrebări delicate, și mai presus de toate, nu trebuie să puneți genul de întrebări la care ei vă vor răspunde cu un simplu da sau nu. Este mai bine să puneți o întrebare care necesită un răspuns deschis. Copilul tău nu trebuie să audă de la tine ce trebuie să facă sau cum trebuie să vorbească cu ceilalți. Dacă vă comportați astfel, conversația va fi închisă în 5 secunde. Deci, ar trebui să adresați întrebări neutre fără a oferi soluții.
4) O rugăminte, nu o comandă!
Adolescentul iubește să ia decizii singur și, mai presus de toate, spune despre o anumită situație dacă este convenabil pentru el /ea. De exemplu, evitați să spuneți: „Fă-ți ordine în cameră!”, pentru că astfel, cu siguranță nu o va face. Rețineți că atunci când cereți ceva este ușor pentru voi, părinții, să obțineți un NU! Găsiți o cale potrivită pentru a-l determina să-și facă ordine în cameră. Vedeți ce poate fi convenabil în cerința voastră. Poate că atunci când nu-și face ordine în cameră și în lucruri, hainele lui nu vor fi spălate și trebuie să meargă la școală cu haine murdare! Ceea ce nu i-ar conveni. Îl puteți întreba, de exemplu, când ar putea să-și facă puțină ordine și să vă dea lucrurile murdare.
5) Reacționați prin detașare emoțională
Adesea, în viața lor există multe lucruri care ne fac să ne îngrijorăm, de exemplu, prietenii greșiți, bătăușii la școală etc. Nu este ușor să stea departe de tot, dar este foarte important să se simtă în siguranță, să vorbească și să împartă lucrurile lui cu tine, părintele, fără a fi judecat. Dacă le este teamă să vă spună lucrurile, este adesea pentru că sunt judecați și acest lucru creează distanța între voi. Încrederea se construiește.
6) Faceți o înțelegere, nu o regulă
Este important să încheiați o înțelegere, să găsiți un teren intermediar. Un acord nu se face prin reguli, ci printr-o soluție bună pentru ambele părți implicate. Cere-ți copilului să spună ce propuneri și soluții are și cum vrea să se comporte în anumite momente. În acest fel, predați sentimentul de responsabilitate, de negociere. Mai presus de toate, dacă se întâmplă ceva, chiar și el va fi responsabil, deoarece a făcut parte din decizia luată împreună.
7) Pedepsirea nu are sens!
Pedeapsa nu are prea mult sens, cum ar fi confiscarea telefonului etc., mai ales dacă vorbim despre copii cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani. Este mai bine să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și să suporte anumite consecințe, cu care să fie și el de acord. Dacă porți o conversație cu copilul tău, învață-l cum să discute unde există certuri și să-l lași să înțeleagă că puteți găsi întotdeauna o soluție împreună, chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce se întâmplă. Nu te simți ofensat dacă tu, ca părinte, înveți ceva de la copilul tău. Dar chiar și el te poate învăța foarte multe lucruri.
8) Aveți curajul să vă exprimați emoțiile
De multe ori, părinții cred că exprimarea emoțiilor lor în fața copiilor lor este un gest de slăbiciune. Este exact opusul. Emoțiile, adevărul și puritatea ta sunt gesturi impresionate pentru adolescenți. Aveți curajul de a spune că vă este frică sau împărtășiți ceea ce simțiți, veți vedea că nivelul conversației voastre se schimbă total și oferiți și un bun exemplu.
9) Arătați-vă aprecierea pentru ceea ce face
Să mulțumești pentru lucrurile mici și umane pe care le face este foarte important pentru copilul tău adolescent. Mai ales când nu se așteaptă. De exemplu, atunci când a pus în ordine ceva ce nu a făcut niciodată sau când a ajutat pe cineva fără să-și dea seama.
10) Nu uitați că sunteți părinte, nu prieten!
Adolescentul tău nu-ți va spune întotdeauna tot ceea ce vrei să-ți spună. Înainte de toate, tu ești părintele lui, nu prietenul lui. Este important să aveți distanța potrivită între voi, astfel încât să se simtă în siguranță să vorbească cu voi, să vă arătați încrederea în el. De asemenea, puteți să glumiți și să râdeți. Problemele adolescenței sunt uneori deja destul de dramatice pentru el, nu e nevoie să-i transmiteți și lui anxietatea voastră.