Violența verbală: cum se manifestă și cum să-i faci față?

Violența verbală este tot mai des manifestată în jurul nostru. Nimeni nu are dreptul să insulte, să umilească sau să denigreze o altă ființă umană. De fapt, relațiile interpersonale trebuie să se bazeze pe respect. 

După cum indică și numele, violența verbală este o formă de abuz, de agresiune prin cuvinte, de data aceasta. Atunci când avem de-a face cu o astfel de situație, este bine să raportăm și să intervenim. Ca formă de violență emoțională, violența verbală trebuie eradicată, deoarece dăunează demnității persoanei care este victimă.

Ce este violența verbală?

Prin violență verbală înțelegem un abuz de limbaj folosit pentru a dăuna demnității și siguranței cuiva. Se manifestă prin insulte sau umilințe, ocazional sau în mod repetat. Violența verbală se poate manifesta în diferite forme. Poate fi, de fapt, o insultă, un comentariu vulgar etc. Astfel, demnitatea și stima de sine a persoanei abuzate sunt afectate de către agresorul său. Acesta consideră că are autoritatea sau privilegiul de a ataca în acest fel o altă ființă umană.

Ca formă de abuz emoțional, violența verbală poate apărea în orice context și poate afecta pe oricine. Poate fi manifestată în rândul copiilor, adolescenților, adulților sau persoanelor în vârstă. În plus, poate apărea în diferite situații: în cupluri, în rândul prietenilor, la locul de muncă etc. Chiar dacă nu lasă vânătăi sau răni fizice, violența verbală lasă răni emoționale, care se vindecă mult mai greu sau deloc. Este totuși o formă de maltratare și o formă de agresiune. Doar mai greu de observat.

Violența verbală poate fi exprimată sub formă de:

  • Izbucniri de furie (insulte și umilințe);
  • Acuzații;
  • Dat vina pe cealaltă persoană;
  • Judecăți și critici umilitoare și vulgare;
  • Umilire a victimei;
  • Dispreţ față de victimă;
  • Dând ordine, făcând cereri, țipând;
  • Amenințări;
  • Folosirea unor apelative umilitoare sau disprețuitoare.

Cu toții ne pierdem răbdarea la un moment dat și „depășim limitele”. În ciuda acestui fapt, trebuie să reflectăm și să ne cerem scuze, recunoscând dauna făcută celuilalt. Pe de altă parte, violența verbală este o practică care se repetă și pe care agresorul o perpetuează în deplină conștiință pentru a-l umili și a-l denigra pe celălalt.

Iată câteva exemple de violență verbală:

În cuplu

Unul dintre parteneri „comandă” mai degrabă decât întreabă. Strigă cu aroganță și îl umilește pe celălalt. Atacatorul consideră că partenerul este în slujba lui, precum și inutil. În plus, el consideră că este de datoria victimei să-l „slujească”.

Între prieteni

Atacatorul folosește denumiri umilitoare și jignitoare. Poate chiar să amenințe sau să-l desconsidere în fața tuturor.

La locul de muncă

Șeful dă ordine unui angajat prin comentarii vulgare, chiar în fața altor colegi. Hărțuirea are loc în public sau în privat. Critica este constantă, umilitoare și deloc constructivă.

Ce să faci?

Trebuie să încerci să oprești orice formă de violență și să o denunți. Primul pas este să recunoști că violența verbală este reală. Este esențial să recunoști problema. Altfel, nu vei putea face nimic pentru a o evita.

În al doilea rând, va fi necesar să fie stabilite limite, încă de la începutul relației, astfel încât agresorul să înțeleagă că nu are putere sau dreptul de a umili.

Pe de altă parte, dacă violența continuă să fie prezentă, este timpul să cauți ajutor, care va depinde de contextul în care are loc abuzul. De exemplu, dacă violența verbală apare în cadrul cuplului, ar putea interveni un psihoterapeut sau o persoană de încredere. În caz de maltratare, trebuie întotdeauna raportat abuzul.

Dacă abuzul verbal apare în rândul minorilor la școală, victima ar trebui să contacteze conducerea școlii și să le spună părinților. Se vor lua măsuri anti-bullying.

 

My title page contents