5 alimente utile pentru a combate celulita. Ce să mănânci, ce să eviți?

Descoperă în cele ce urmează, 5 alimente utile pentru a combate celulita! Celulita este o imperfecțiune foarte frecventă și deloc plăcută. Se spune că nu există o dietă magică capabilă să facă celulita să dispară într-o clipă. În schimb, există unele alimente care, datorită proprietăților lor, pot fi de mare ajutor. 

Celulita este o alterare a țesutului adipos subcutanat, caracterizată prin creșterea volumului celulelor adipoase. În spațiile intracelulare se acumulează exces de lichide, iar acest lucru modifică echilibrul sistemului venos și limfatic. Din punct de vedere medical, acesta reprezintă un proces degenerativ al celulelor subcutanate care se manifesta prin rețineri de lichid la nivelul țesutului, însoțite de o circulație slabă a sângelui și un nivel scăzut de oxigenare locală.

Care sunt zonele afectate de celulită?

Celulita comună afectează, preponderent, anumite zone ale corpului:

  • zona superioară și posterioară a coapselor;
  • zona feselor;
  • zona șoldurilor;
  • zona abdomenului;
  • zona picioarelor, a gambelor;
  • regiunea pelvină;
  • zona brațelor.

Cauzele care duc la apariția celulitei:

Există multe cauze care duc la formarea celulitei, iar de multe ori aceasta depinde de diverși factori care acționează împreună. Trebuie luat în considerare faptul că poate exista o predispoziție familială și unii factori care nu sunt modificabili. De exemplu femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu celulita din motive hormonale. Alte cauze se regăsesc în stilul de viață:

  • Viață sedentară;
  • Creștere în greutate;
  • Dieta dezechilibrată bogată în grăsimi și sare;
  • Consumul de alcool;
  • Fum de țigară.

5 alimente utile pentru a combate celulita. Ce să mănânci?

Primul lucru de făcut în lupta împotriva celulitei este adoptarea unui stil de viață sănătos: dietă echilibrată, hidratare bună și activitate fizică constantă. Să vedem împreună ce să mâncăm și ce să evităm!

Alimente de preferat:

Dieta împotriva celulitei trebuie să fie bogată în fructe și legume, surse de vitamine, săruri minerale (în special potasiu, care ajută la prevenirea retenției de apă) și antioxidanți. De exemplu, fructele și legumele roșii se caracterizează prin prezența licopenului și antocianinelor. În timp ce fructele de culoare verde, prin prezența acidului folic. Este recomandat să consumi 3 porții de fructe (150 – 200 g) și 2 porții de legume (200 – 300 g) în fiecare zi, chiar și sub formă de sucuri naturale.

Alte alimente utile în lupta împotriva celulitei sunt cerealele integrale și leguminoasele care, datorită conținutului bun de fibre, previn o creștere excesivă a zahărului din sânge. Având un bun control al zahărului din sânge, putem controla și secreția de insulină, hormonul care permite depozitarea grăsimilor și a zaharurilor în celule.

Datorită aportului său de omega-3 acizi grași, consumul de pește are o acțiune antiinflamatoare. Chiar și carnea albă poate fi utilă pentru aprovizionarea bună a organismului cu proteine ​​și fier.

Apa este esențială pentru o hidratare adecvată și pentru a preveni retenția de lichide. Ideal este să consumi câțiva litri pe zi sub formă de ceaiuri de plante, apă aromată sau ceai verde. Însă, ai grijă să nu bei excesiv, deoarece ar putea apărea un efect paradoxal. Într-un astfel de caz, în loc loc să aibă un efect de drenaj, apa se va acumula, accentuând retenția. Pentru a înțelege dacă trebuie să bei mai multă apă, verifică culoarea urinei. Dacă este prea închisă la culoare, trebuie să crești aportul de lichide.

Dieta și celulita: ce trebuie evitat

Alimentele sărate sunt printre primele care ar trebui evitate. Exemplu: cele din conserve sau murate, cârnați și mezeluri în general, brânzeturi îmbătrânite, chipsuri de cartofi în pungi și alte gustări sărate. Pe lângă alimentele sărate, ar trebui redusă cantitatea de sare adăugată la prepararea mâncărurilor. Aceasta deoarece sarea și alimentele sărate conțin sodiu. Un mineral care pentru accentuează retenția de apă pentru persoanele care suferă de celulită. Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea a nu mai mult de 5 g de sare adăugată pe zi. Pentru a îmbunătăți gustul alimentelor, poți adăuga în loc de sare, condimente și arome.

Chiar și gustările, dulciurile și alimentele de tip fast-food, care sunt bogate în zaharuri și grăsimi, pot promova celulita.

De asemenea, ai grijă să nu exagerezi cu cantitatea de cafea în timpul zilei. Opiniile despre cafea sunt controversate. Există păreri care susțin că aceasta poate ajuta la combaterea celulitei și opinii conform cărora aceasta agravează celulita. Pentru a fi siguri, este mai bine să consumi una sau două căni de cafea pe zi, de preferat, neîndulcită.

Băuturile alcoolice, cum ar fi vinul și berea, ar trebui, de asemenea, să fie limitate, deoarece oferă calorii goale care favorizează creșterea în greutate. În plus, alcoolul și fumul de țigară, cresc producția de radicali liberi care favorizează îmbătrânirea și afectează aspectul pielii.

Iată 5 alimente utile pentru a combate celulita:

Din fericire, unele alimente ajută în lupta împotriva celulitei datorită proprietăților lor drenante, antiinflamatoare și detoxifiante. Să aflăm care sunt acestea:

1. Fructe de pădure – prietene ale circulației

Fructele de pădure: afinele, zmeura, murele, coacăzele, căpșunile, dudele și cireșele negre sunt bogate în vitamina C și carotenoizi. Acestea sunt o sursă excelentă de quercetină, resveratrol și antociani care au acțiune antioxidantă și sunt utile circulației. Pot fi consumate ca gustare sau la micul dejun, de exemplu, preparând un smoothie sau adăugându-le într-un iaurt simplu și natural.

2. Castraveți pentru a îmbunătăți hidratarea

Cu 96% apă, castravetele este un aliat excelent pentru hidratarea corpului și are o acțiune de drenaj care ajută la prevenirea retenției de apă. Castraveții au foarte puține calorii (14 calorii la 100 g), de aceea pot fi consumați liber pe tot parcursul zilei. Alternativ pot fi folosiți ca garnitură: de exemplu în salate, alături de ulei de măsline extravirgin și oțet de mere.

3. Ananas pentru un efect antiinflamator

Datorită bromelainei, ananasul are o acțiune antiinflamatoare. Tija ananasului este cea mai bogată parte în bromelaină, dar este, de asemenea, prezentă, în cantitate mai mică, și în pulpa fructului. Pentru a beneficia de proprietățile sale poți consuma extract pe bază de ananas, fără a elimina cea mai fibroasă parte centrală. Astfel, obții o băutură bună, proaspătă, care contracarează imperfecțiunea celulitei.

4. Ardei gras și ardei iute pentru rezerve de vitamina C

Ardeiul gras si ardeiul iute sunt utili în lupta cu celulita, datorită conținutului de vitamina C (100 g de ardei iute furnizează 150 mg de vitamina C). Această vitamină este importantă nu numai pentru acțiunea sa antioxidantă, ci și pentru că este implicată în sinteza colagenului. O moleculă importantă pentru tonusul și elasticitatea pielii. Trebuie doar să adaugi un vârf de chili proaspăt sau să colorezi salatele cu ardei gras tăiat julienne, pentru a îmbogăți felurile de mâncare cu vitamina C.

5. Ceai verde pentru o acțiune lipolitică

Cunoscut pentru conținutul său de molecule antioxidante, ceaiul verde este o băutură utilă în lupta împotriva celulitei, datorită acțiunii sale antiinflamatorii. Dar mai ales pentru că promovează termogeneza și catabolismul grăsimilor. Acest lucru ajută la pierderea în greutate și la reducerea acumulărilor de grăsime. Totuși, nu abuza de el! Limitează aportul la una sau două căni pe zi de ceai verde, pregătit din frunze lăsate la infuzat timp de 5 minute.

My title page contents