6 semne care prevestesc divorțul

6 semne care prevestesc divorțul? Există așa ceva? Ei bine, primul pas spre a-ți îmbunătăți sau consolida mariajul este sa intelegi ce se intampla cand relatiile esueaza.

 

Dr. John Gottman, renumit cercetator american al dinamicii cuplurilor, crede ca daca stii care ar putea fi cauzele esecului, ti-ai putea proteja relatia de aceste greseli – sau chiar salva daca se afla in pericol.

In cartea sa „Cele 7 principii ale Cuplurilor Fericite”, Dr. John Gottman identifica 6 semne care prevestesc divortul. Abilitatea sa de a anticipa divortul se bazeaza pe analiza a 130 de cupluri proaspat casatorite care au fost monitorizate in apartamentul denumit „Laboratorul Iubirii” de la Universitatea Washington.

6 semne care prevestesc divorțul

Printre altele,  Dr.Gottman le-a cerut cuplurilor sa petreaca 15 minute incercand sa rezolve o neintelegere in timp ce erau filmati. Pe masura ce discutau, senzorii atasati corpului le masura nivelul de stres pe baza unor markeri ai sistemului circulator. Acestea sunt cateva dintre concluziile la care a ajuns.

1. Un început dur

Cel mai evident indicator ca o discutie in contradictoriu (dar si casatoria) nu functioneaza este modul in care incepe. Cand o discutie porneste cu o atitudine de critica/sarcasm (o forma a dispretului) asta inseamna ca are un inceput dur. Cercetarea arata ca daca discutia incepe abrupt, pe un ton  acuzator, atunci inevitabil se va incheia pe un ton negativ. Statisticile confirma:  in 96% din situatii, poti prezice cum se va incheia o conversatie pe baza primelor trei minute ale discutiei.

2. Cei patru calareti

Anumite tipuri de interactiuni negative, mai ales in cazul in care nu sunt tinute sub control, sunt atat de daunatoare unei relatii incat Dr.Gottman le numeste „Cei patru calareti ai Apocalipsei”. De obicei, acesti patru calareti patrund in inima unei casatorii in urmatoarea ordine: critica, dispretul, atitudinea defensiva si ridicarea unui zid in fata partenerului.

3.„Potopul”

Termenul de „potop” este folosit pentru a descrie negativitatea partenerului tau – fie ca vorbim de critica, dispret sau o atidunine defensiva – aceasta este atat de coplesitoare, atat de abrupta incat te lasa in stare de soc. Esecul unui mariaj poate fi prezis, astfel, printr-un inceput dificil urmat de un  veritabil potop de acuze, la care se adauga prezenta neinduplecata a celor patru calareti ai Apocalispei in timpul certurilor. Desi fiecare dintre acesti factori luat individual poate anticipa divortul, de obicei acestia coexista intr-o casnicie nefericita.

4. Limbajul corporal

In momentul in care Dr. Gottman a monitorizat cuplurile pentru a observa ce schimbari corporale intervin intr-o discutie in contradictoriu, acesta a observat cat de daunatori pot fi acesti factori pentru intreg oranganismul. Una dintre cele mai evidente reactii fiziologice este cresterea pulsului – depaseste 100 de batai pe minute – si poate ajunge chiar si la 165. Au loc inclusiv schimbari hormonale, cum ar fi secretia de adrenalina. Tensiunea arteriala creste. Fizic, te simti inundat de toate aceste modificari ceea ce face aproape imposibila o discutie productiva, care ar putea duce la solutionarea problemelor de cuplu.

5. Incercari esuate de a repara relatia

Este nevoie de timp ca cei patru calarei si „potopul” care vine odata cu ei sa distruga complet o casatorie. Si totusi, de foarte multe ori divortul poate fi prezis doar ascultand o singura conversatie. Cum este posibil asa ceva? Analizand neintelegerile din cuplu, iti dai seama de patternul pe care tind sa-l urmeze cei doi parteneri. O parte cruciala a acestui pattern tine de incercarile de a repara relatia – au avut succes sau au esuat? Acestea reprezinta eforturile pe care partenerii de cuplu le fac pentru a ameliora tensiunea din timpul unor certuri. Esecul acestor incercari este un semn sigur al unui viitor nefericit.

6. Amintiri nefericite

In momentul in care Dr.Gottman le ia interviu cuplurilor, acesta le pune intrebari despre istoria relatiei lor. Intr-o relatie fericita, cuplurile tind sa-si aminteasca de inceputuri cu afectiune. Isi amintesc cat de optimisti erau, cat de incantati erau ca s-au cunoscut si cat de mult se admirau. Cand vorbesc despre momentele mai grele prin care au trecut, ridica in slavi eforturile pe care le-au facut si se simt mai puternici odata ce au depasit momentele grele impreuna.

 

My title page contents