„Înfloresc grădinile,/Ceru-i ca oglinda,/Prin lume-asteniile,/Își încep colinda!” Ți se potrivește și ție această parodie? Mă gândeam eu… Păi ce facem? Cum prevenim astenia de primăvară?
Ne place anotimpul acesta al reînvierii naturii. Ce nu ne place este că organismul nu face față cu brio acestei schimbări, că trecerea de la „modul iarnă” la „modul primăvară” ne face să ne simțim obosite, vlăguite. Înainte să ne dea KO, mai bine aflăm cum prevenim astenia de primăvară și acționăm fără întârziere. Așa e mai OK!
Rezervorul de energie e pe roșu!
Organismul uman are tendința de a interpreta orice schimbare – internă sau externă – ca un factor de stres. Ce ne face să ne simțim mai obosite? În mod paradoxal… lucrurile bune care se întâmplă acum. Ziua crește, avem mai multe ore de lumină, avem mai mult soare, temperaturi mai ridicate și o umiditate crescută. Toate astea favorizează disponibilitatea pentru mai multă activitate și în consecință un consum mai mare de energie. Iar organismul nostru „muncește” din greu pentru a face față pretențiilor, deși tocmai a ieșit din iarnă, cam slăbit. Simptomele asteniei de primăvară includ, pe lângă starea de oboseală constantă, pierderea poftei de mâncare, dificultăți de atenție și concentrare, somnolență, dureri de cap, scăderea valorii tensiunii arteriale, percepție senzorială modificată, reflexe lente, lipsă de energie dar și de motivație, anxietate.
Lipsa de vitalitate pe care o resimțim poate fi cauzată de epuizarea rezervei de vitamine din organism. De exemplu, stimulatorii de energie primară, cum ar fi vitaminele D și C, depind de disponibilitatea luminii solare și a fructelor și legumelor proaspete. Care ne-au cam lipsit în ultimele luni…
Cum prevenim astenia de primăvară
Lăsăm lucrurile așa, așteptând răbdătoare să treacă de la sine? Nici vorbă! Luăm atitudine, fetelor! La luptăăăă!
- Menține o temperatură și o umiditate constantă, la nivelurile la care te simți confortabil.
- Organizează-ți treburile zilnice și cele săptămânale, așa încât efortul să fie dozat. Dacă azi te epuizezi și faci 1000 de lucruri pentru că mâine nu vrei să faci nimic, află că cel mai probabil mâine… o să zaci. O activitate structurată ajută organismul să de adapteze progresiv schimbărilor.
- Nu-ți forța limitele. Exagerările de acest gen vor fi percepute de organism ca factori de stres. Ai prins ideea? Faci azi ceva, mai faci și mâine, și poimâine…
- Ascultă-ți corpul. După fiecare activitate mai solicitantă oferă-ți o pauză pentru odihnă.
- Consumă alimente nutritive. Asigură-te că cel puțin o treime din tot ce mănânci într-o zi sunt legume și fructe proaspete. Ai nevoie de vitaminele B1, C și D, așa că treci pe verdețuri, citrice, nuci, semințe, pește.
Apa, aer, soare
Mărește cantitatea de apă băută zilnic. Apa curăță toxinele din organism și pune metabolismul la treabă. Un organism deshidratat reacționează prin dureri de cap și stare de oboseală.
- Ieși și plimbă-te la soare, ca să beneficiezi de vitamina D. Te țin picioarele să faci jogging măcar 30 de minute? Dacă da, nu mai sta!
- Mai mult oxigen înseamnă mai multă energie. De trei ori pe zi oprește-te din treburi, ieși afară sau în dreptul ferestrei și respiră adâââââânc de zece ori.
- Dacă tot stai pe canapea la televizor, timp de 5 – 10 minute întinde-ți mâinile și picioarele, întreg
- Ți-ar prinde bine o saună din când în când. Zic bine? Dacă nu îndrăznești nici să visezi la ea (mamele au prea puțin timp pentru ele însele), aruncă în cadă un pumn zdravăn de sare de baie și oferă-ți un mic răsfăț.
- Dormi. Dormi. Dormi. De câte ori găsești puțin timp liber, trage un pui de somn. Nuuu, nu chircită în fotoliu! Întinde-te în pat, confortabil!