Cum să lupți cu tristețea de toamnă?

Cum să lupți cu tristețea de toamnă? Tristețea, oboseala și starea de spirit proastă sunt cele mai frecvente simptome care apar odată cu venirea toamnei. Sezonul de toamnă a sosit oficial și, odată cu el, necesitatea de a face față zilelor mai scurte, temperaturilor mai reci și impresiei că ne așteaptă o perioadă lungă de gri: tristețea de toamnă numită și blues de toamnă.

Ce poți face pentru a ține la distanță tristețea tipică toamnei, pe care mulți oameni o simt?

În primul rând, este bine să luăm în considerare faptul că este complet normal să experimentăm o tristețe mai mare în această perioadă a anului, având în vedere că zilele devin mai scurte și există o schimbare hormonală indusă de scăderea luminii solare. La toate acestea trebuie să adăugăm faptul că, odată cu sfârșitul verii, se termină și vacanțele; ne întoarcem la serviciu, la școală și la toate acele treburi care, în general, duc la stres și îngrijorări mai mari.

Cum să lupți cu tristețea de toamnă? Mizează pe câteva trucuri practice!

Primii pași ai dimineții

Hidratarea joacă un rol important în combaterea tristeții. De exemplu, este bine să încerci să te hidratezi cât mai mult; începe ziua cu un pahar de apă dimineața, imediat ce te trezești. Ulterior, poți crește treptat această cantitate, până când ajungi la 2-3 pahare pe stomacul gol.

Odată ce acest lucru este făcut, trebuie să iei în considerare și importanța unui mic dejun bun, care trebuie să fie abundent și echilibrat; să aibă macronutrienți care vizează stabilizarea zahărului din sânge și, astfel, să împiedice organismul să producă cortizol, hormonul depresiei.

Începe-ți ziua petrecând cel puțin 30 de minute în aer liber

Conform unor studii, expunerea directă la lumina soarelui – indiferent dacă cerul este senin sau tulbure – ajută la menținerea ritmului circadian în corpul nostru; acest lucru favorizează restaurarea ceasului nostru biologic și ajută la îmbunătățirea sănătății și a dispoziției.

O dietă echilibrată

În timpul anotimpurilor mai reci și cu mai puțină lumină, organismul tinde să crească nevoia de producere a hormonilor serotoninergici; acest lucru ar fi responsabil, pe lângă temperaturile mai scăzute și transpirația mai mică, de creșterea dorinței de a consuma carbohidrați. Aceste alimente, de fapt, sunt direct legate de producția de serotonină, dar provoacă, de asemenea, creșterea nivelului de glucoză din sânge. Soluția? Ar fi mai potrivit să fie consume în cantități regulate, preferabil în prima parte a zilei; urmând ca în cea de-a doua să se consume un aport mai mare de fructe și legume de sezon.

Trezește-te întotdeauna la aceeași oră

Creșterea numărului de ore de întuneric este direct proporțională cu creșterea melatoninei, unul dintre hormonii responsabili de somn. Soluția pentru a menține ritmul de somn-trezire reglat și pentru a rămâne productiv și proaspăt este să adormi și să te trezești cât mai mult posibil la aceleași ore.

Dedică cel puțin o oră pe săptămână activității fizice

Pe lângă urmarea sfaturilor de mai sus, în plus, este bine să te „forțezi” să efectuezi o activitate fizică constantă și regulată. Astfel, 30 de minute pe zi de activitate fizică sunt suficiente pentru a obține beneficii importante, cum ar fi creșterea metabolismului, arderea masei de grăsime, drenarea cortizolului și creșterea dopaminei, serotoninei și endorfinei, antidepresive naturale.

Cu toate acestea, având în vedere angajamentele de zi cu zi sau lipsa dorinței de a face mișcare fizică în timpul sezonului de toamnă sau de iarnă, este bine de subliniat că și doar 60 de minute de activitate fizică săptămânală, chiar ușoare, ajută la menținerea producției hormonale de dopamină și serotonină reglementată.

Alte trucuri cu care puteți lupta împotriva SAD pot fi organizarea de seri acasă cu prietenii; încercarea de a te distra cu schimbarea sezonului garderobei alături de o prietenă; petrecerea timpului liber în activități care revitalizează sau pur și simplu să te odihnești.

Sfaturi mici care, totuși, pentru majoritatea oamenilor pot face cu adevărat diferența!

My title page contents