Împăcarea după divorț, între dulce și amar

Doi soți care au ajuns să se despartă oficial sunt doi foști iubiți deveniți adversari. În unele cazuri lupta este atât de dură încât dușmănia dintre ei pare definitivă. Și totuși… împăcarea după divorț nu este neapărat imposibilă.

 

Timpul face câteodată ca ura să se mai atenueze. Poate chiar să și dispară. Așa cum există și cazuri în care împăcarea după divorț îi transformă pe cei doi foști soți în cei mai buni prieteni. Cuplurile care au fost împreună timp de mai mulți ani sunt cele care în general consideră că nu pot șterge efectiv trecutul comun. Acestea sunt și cele mai dispuse să renunțe la resentimente și să se mai întoarcă unul către celălalt. Ba chiar unele funcționează mai bine după divorț, fără presiunea unui act care să îi țină împreună în mod legal. Atât de bine încât să fie vorba de reaprinderea pasiunii dintre ei.

Împăcarea după divorț

Motivele care au dus la divorț au impact asupra șanselor de reconciliere. Dacă cei doi au divorțat pentru că între ei nu a existat comunicare și pasiunea s-a stins, restabilirea relației ar putea fi dificilă. La fel și dacă motivul despărțirii este violența fizică și infidelitatea. Împăcarea în asemenea cazuri are nevoie de foarte mult timp, pentru că încrederea nu se recapătă așa de ușor. Sau poate chiar niciodată. Și totuși, dacă la mijloc sunt copii, este necesară măcar o împăcare formală. Copiii trebuie să știe că mama și tata rămân mama și tata chiar dacă nu mai locuiesc împreună. Majoritatea părinților vor să le ofere copiilor șansa de a crește lângă ambii părinți, de aceea în unele cazuri soții se gândesc la împăcare, de dragul lor. După ce anxietatea de separare va fi dispărut, nu este exclus să descoperiși și că încă mai aveți sentimente unul pentru celălalt…

Moduri de reconciliere

Dacă problemele din căsnicia voastră sunt reversibile și cu puțin efort le veți putea rezolva, este posibil să vă împăcați. Cel mai important lucru de reținut când încercați să vă împăcați este că nu trebuie să repetați aceleași greșeli. Adică să nu faceți aceleași lucruri care au dus la despărțire. La fel cum ai făcut când te-ai întâlnit pentru prima dată, vorbește cât mai mult cu fostul partener. Sună-l, trimite-i sms-uri sau e-mailuri pentru a discuta despre lucrurile care sunt importante pentru voi. Arată-ți interesul pentru lucrurile în care este implicat și care contează pentru el. Dacă regreți despărțirea, spune-i acest lucru. Nu e loc de orgolii. După ce ai restabilit legătura cu „fostul” ar fi bine să discutați „la rece” despre problemele pe care le-ați avut în căsnicie. Fii deschisă și nu ocoli niciun subiect. Deschide-ți mintea și inima. Vorbește-i dar și ascultă-l. Poate fi dificil și dureros la început, dar este necesar.

Încet și cu precauție

Nu tura motoarele pentru că ai impresia că îți este binecunoscută mașina. Poartă-te ca și când ai fi la începutul relației. De fapt așa și este, o altă relație. Doar personajul este același. Îți pare un paradox? Nu, nu-i așa. Faceți pași mici în relația voastră, nu vă grăbiți. Se presupune că acum sunteți mai maturi, mai experimentați. Dacă lipsa comunicării a provocat divorțul, învață să asculți activ. Dacă compromisul a fost o problemă, acordă atenție nevoilor și dorințelor partenerului și amintește-ți să le iei în considerare pe măsură ce decideți să rămâneți împreună. Dacă partenerul tău s-a simțit subapreciat, apreciază-l. Trebuie să îi arăți schimbarea în bine.

Să știi că…

… dacă nu este dispus să se împace cu tine și nu vrea să reluați legătura sub nicio formă, nu trebuie să insiști. Mergi mai departe. Reconcilierea presupune efortul ambilor.

My title page contents