Cu totii ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii nostri, nu-i asa? Ca parinte, zi de zi incerci sa faci tot ce este posibil pentru a oferi un mediu sanatos si sigur pentru copii tai. Insa, in ciuda atentiei si eforturilor pe cale le depui, anumite deficiente de nutritie la copii sunt dificil de evitat.
Cifrele celor mai recente studii privind nutritia copiilor din Romania sunt alarmante. Studiul realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) arata ca 2 din 3 copii cu varsta de un an sufera de deficienta de fier (cunoscuta si sub numele de anemie feripriva). Situatia este ingrijoratoare si pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani. Un alt studiu din 2016 arata ca 14,5% dintre copiii de 6 ani sufera de aceasta carenta. Prevalenta anemiei este mai ridicata in zonele rurale, unde ajunge la 18%.
Legume si peste
Cel mai des, in meniul saptamanal al celor mici se regasesc alimente precum painea alba, pastele si cartofii. Pestele si legumele nu se afla printre alimentele preferate de copii, frecventa cu care acestia le consuma fiind mai mica decat in cazul fructelor.
Fierul e de baza
Carenta de fier nu este singura problema. Copiii se pot confrunta cu o serie intreaga de deficiente, fie ca vorbim de minerale, vitamine sau, pur si simplu, un organism slabit care nu absoarbe corect nutrientii esentiali. Ce poti face?
Variatie si echilibru
O alimentatie variata si echilibrata joaca un rol vital in cresterea armonioasa a copilului tau. Specialistii iti recomanda sa fii atenta la cateva semne care pot indica, in anumite cazuri, o deficienta de nutritie.
Deficitul de atentie
Hiperactivitatea este o tulburare de dezvoltare neurobiologică caracterizată prin impulsivitate şi deficit de atenție. In cazul copiilor care sufera de aceasta tulburare s-au observat frecvent probleme legate de digestie si o flora intestinala saraca. Organismul lor intampina probleme in absorbtia nutrientilor. Ce pot face parintii?
Uite cum poti proceda
Doctorii recomanda excluderea completa din dieta a alimentelor procesate, si a celor care contin aditivi si coloranti. Un alt pas important este introducerea in dieta a unor tratamente naturale care imbunatatesc digestia. Apeleaza cu incredere la probiotice (lactate, alimente fermentate, sparanghel sau usturoi) si grasimi sanatoase – esentiale pentru buna functionare a creierului.
Nuci, migdale crude, ulei de masline, pastrav sau somon sunt cateva dintre alimentele pe care trebuie sa le introduci in dieta zilnica!
Vorbire intarziata
Vorbirea intarziata sau problemele legate de fluenta au diferite cauze. Este important sa consulti un specialist care poate determina cu exactitate cauzele. Specialistii sunt de parere ca anumite deficiente de nutritie la copii se pot afla in spatele acestei probleme. De vina se pare ca ar fi deficienta de vitamina B12.
Vitaminele bune
Nu ar trebui sa ii dai copilului tau niciun tip de supliment alimentar in lipsa unor analize care sa indice o deficienta. Insa, o alternativa buna este sa introduci mai multe alimente bogate in B12 in dieta lui.
Alimentele bogate in vitamina B12 sunt: carnea de vita, carnea de pui, lactatele, ouale si cerealele integrale.
Piele si par deshidratate
Daca observi ca micutul tau are pielea si parul uscate o posibila explicatie ar putea fi deficienta de vitamine solubile in grasimi precum vitamina A, D, E si K2. Carnea de peste, ficatul si lactatele cu un continut scazut de grasimi sunt surse sanatoase de vitamina A. Vitamina A poate fi obtinuta şi din beta caroten, găsit în majoritatea fructelor și legumelor, inclusiv în legumele de culoare verde închis, dovleci, morcovi şi caise.
De unde iei vitamina D?
Vitamina D este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a dintilor si a oaselor. Pe langa expunerea la soare, poti adauga in dieta copilului tau uleiuri de peste (cod, hering) sau alimente fortifiate cu vitamina D (precum laptele).
Sursele sanatoase de vitamina E includ legume, fructe, uleiuri vegetale, nuci, seminţe, cereale integrale şi cereale fortificate. Sursele bune de vitamina K sunt: broccoli, spanac, varza, conopida sau uleiul de masline.
Carii
Cariile sunt cel mai adesea rezultatul unei diete cu prea multe dulciuri. Pe langa cantitatea mare de zahar, o alta cauza identificata de expertii in nutritie este carenta organismului de a absorbi corect minerale. Mizeaza pe alimente bogate in calciu, fosfor, magneziu sau fier.
Ia si calciu
Calciul se gaseste in cantitati mari in produsele lactate, dar si in legumele cu frunze verzi. Fosforul se gaseste in carnea de pui, peste, carnea rosie si ouă. Laptele şi produsele lactate, nucile, leguminoasele, cerealele integrale sunt de asemenea surse bune de fosfor.
Si magneziu va rog
Magneziul este prezent in nenumarate alimente – diverse seminte (mai ales de floarea-soarelui), cerealele integrale, nuci, leguminoase, legumele verzi. Fierul este preluat de catre organism mai ales din oua, carnea slaba, legume, nuci, fructele uscate, cerealele si legumele cu frunze verzi.
Raceli frecvente
Daca observi ca micutul tau raceste frecvent si se imbolnaveste usor, asta inseamna ca sistemul lui imunitar nu este suficient de puternic. Schimbarea dietei este un mod simple de intarire a imunitatii. Printre cei mai importanti ai aliati ai unei imunitati puternice se numara: produsele lactate, ouale, fructele si legumele bogate in vitamina C (citrice, kiwi, capsuni, legume cu frunze verzi, broccoli) si carnea rosie ( o sursa buna de zinc, un mineral important pentru imunitate).
De ce conteaza?
Deficientele de nutritie la copii pot fi prevenite din timp printr-o alimentatie echilibrata si variata, care furnizeaza nutrientii atat de ncesari in perioada de crestere. Pregateste-ti un plan alimentar pentru fiecare saptamana pentru a fi sigura ca ii oferi copilului tau o varietate de alimente proaspete, esentiale pentru a creste un copil puternic si sanatos!