9 beneficii ale smochinelor și contraindicații

9 beneficii ale smochinelor și contraindicații – Smochinele, cu o serie de beneficii excepționale pentru sănătate, se fac aliați valoroși și esențiali pentru a fi adăugate la dieta noastră. Având în vedere că provin dintr-un copac destul de vechi, ele au fost folosite de-a lungul timpului ca un remediu pentru o gamă largă a celor mai frecvente afecțiuni, de mii de ani.

Peste 40 de boli legate de sistemul respirator, endocrin, digestiv și reproductiv au fost tratate cu fructele, extractele, frunzele și componentele acestui copac magic. Proprietățile smochinelor sunt cunoscute de secole, atât în domeniul alimentar, cât și în domeniul vindecării. Unele cercetări moderne ar fi descoperit că prima plantă pe care omul a cultivat-o nu a fost grâul, ci mai degrabă smochinul. Astăzi, acest fruct este apreciat în domeniul culinar pentru versatilitatea sa extremă și beneficiile față de organism.

Studiile arată, de asemenea, că smochinele sunt o sursă excelentă de tratament pentru anemie, diabet, boli hepatice, boli de piele, ulcere, infecții ale tractului urinar și gastrointestinal, paralizie și lepră.

Să vedem care sunt proprietățile și contraindicațiile smochinelor!

Valori nutriționale și calorii:

Smochinele pot fi consumate atât proaspete, cât și uscate.

9 beneficii ale smochinelor. Iată ce conțin 100 de grame de fructe proaspete:

  • 74 Calorii
  • 19 g Carbohidrați
  • 0,7 g Proteine
  • 0,3 g Grăsimi
  • 3 g Fibre
  • 232 mg Potasiu (7% DZR)
  • O,1 mg Mangan (6% DZR)
  • 4,7 mg Vitamina K (6% DZR)
  • 0,1 mg Vitamina B6 (6% DZR)
  • 17 mg Magneziu (4% DZR)
  • 35 mg Calciu (4% DZR)
  • 0,1 mg Tiamină (4% DZR)
  • 142 UI Vitamina A (3% DZR)
  • 2 mg Vitamina C (3% DZR)

9 beneficii ale smochinelor, pe care trebuie să le cunoști

1. Au efecte laxative

Smochinele sunt folosite ca remediu natural împotriva constipației. Datorită mucilagiului, mișcă intestinul, favorizând expulzarea substanțelor reziduale. Cu toate acestea, este bine să nu se facă abuz de aceste fructe, mai ales în cazul copiilor. Una dintre contraindicațiile smochinelor este tocmai favorizarea apariției diareei.

2. Ajută la asimilarea nutrienților. Sursă de potasiu, fibre și nutrienți

Pe lângă faptul că oferă organismului multe substanțe nutritive, smochinele ajută și la absorbția acestora. Prin urmare, aceste fruct este un bun sprijin natural pentru cei care au dificultăți în asimilarea alimentelor. Cu toate acestea, nu poate înlocui un remediu în caz de patologii grave.

Potasiul și fibrele sunt două componente fundamentale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Smochinele sunt un aliment foarte bogat în fibre, atât în forma lor proaspătă, cât și în cea uscată. Fibrele ajută la susținerea sistemului digestiv, reducând riscul bolilor cardiovasculare și crescând senzația de sațietate (promovând astfel pierderea în greutate).

De asemenea, în funcție de modul în care sunt consumate, smochinele oferă un procent de potasiu care variază între 7% și 19% din doza zilnică recomandată; astfel încât consumarea acestui fruct ajută la limitarea daunelor create de o dietă dezechilibrată. Potasiul se găsește în fiecare celulă din organism și este esențial pentru menținerea funcțiilor normale ale corpului.

Smochinele uscate sunt, de asemenea, o sursă excelentă de mangan, magneziu și calciu; toate acestea fiind prezente într-un procent redus în dieta noastră. Gustările pe bază de smochine sunt o modalitate de a crește aportul acestor substanțe nutritive esențiale.

3. Ameliorează inflamația

Compresa de smochine este, de asemenea, utilizată pentru a contracara evoluția unui abces. Aceasta trebuie utilizată local și este, de asemenea, bună împotriva umflăturilor apărute ca urmare a inflamației. Extractele de smochine sunt din acest motiv folosite în estetică, pentru a combate furunculele și alte mici inflamații ale pielii. Smochina în sine pare excelentă împotriva inflamației tractului urinar și pentru ameliorarea gastritei.

4. Contribuie la reducerea ridurilor

Mai multe studii au demonstrat eficacitatea extractului de frunze de smochin (atât în combinație cu alte fructe, cât și singur) în prevenirea ridurilor. În urma aplicării de creme pe bază de frunze de smochin și extract de fructe s-a observat o scădere semnificativă a lungimii și profunzimii ridurilor faciale, datorită unei activități intense antioxidante și anticolagenazei.

În plus, alte studii concluzionează că acele creme care conțin extract de smochine pot fi folosite pentru a ajuta la hiperpigmentare, acnee și chiar la formarea efelidelor.

 5. Sunt aliați ai oaselor – unul dintre cele 9 beneficii ale smochinelor!

Printre proprietățile smochinelor se numără întărirea tuturor oaselor corpului. Un consum regulat în lunile în care ne bucurăm de aceste fructe, din iulie până în septembrie, ne va ajuta, prin urmare, să avem oase și dinți mai puternici. Acestea trebuie evitate în afara sezonului.

6. Reglează tensiunea arterială

Datorită cantităților discrete de potasiu, smochinele ajută la îmbunătățirea întregii circulații sanguine, ajutându-ne să obținem o presiune constantă. Prin urmare, este indicată includerea acestor fructe într-o dietă care vizează tocmai menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

7. Acțiune antioxidantă puternică

Smochinul oferă un sprijin enorm corpului uman datorită abilităților sale antioxidante. Deoarece oxidarea afectează aproape toate sistemele corpului, daunele pe care le provoacă au fost legate de multe boli majore, îmbătrânirea și cancerul. Unele smochine sunt mai bogate decât altele, dar majoritatea conțin polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ.

Unele studii au arătat că smochinele uscate corespunzător pot fi o sursă și mai mare de componente fenolice și că acestea cresc nivelul de acțiune antioxidantă în comparație cu forma lor brută. Acesta este probabil motivul pentru care smochinele sunt atât de venerate de-a lungul istoriei. Ușor de depozitat (mai târziu vom vedea câteva metode împreună), smochinele uscate pot oferi beneficii incredibile celor care se confruntă cu călătorii lungi sau celor care se confruntă cu climă foarte uscată care împiedică utilizarea fructelor proaspete.

8. Potențial antitumoral

Smochinul, în medicina tradițională, are reputația unui remediu pentru multe probleme de sănătate, inclusiv acela de a fi considerat un tratament natural anti-cancer. Deși cercetările sunt încă în curs de investigare, studiile efectuate până în prezent arată că unele componente chimice bioactive găsite în fructe sunt toxice pentru multe linii celulare de cancer uman.

Pe de altă parte, frunzele acestei plante sunt furnizori naturali de componente bioactive care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Unele studii au folosit informații despre compoziția frunzelor pentru a dezvolta forme mai bune de terapie fotodinamică, care este utilă în tratarea anumitor tipuri de cancer de piele.

9. Smochinele – utile pentru cei care suferă de diabet

Studiile preliminare arată o reducere a nivelului de glucoză din sânge la șobolanii cărora li s-a administrat un extract de frunze de smochin. Rezultatele ulterioare confirmă, de asemenea, o scădere a nivelului de colesterol, precum și o normalizare a activității antioxidante utile pentru combaterea stresului oxidativ cauzat de diabet.

În schimb, fructul acestei plante s-a dovedit eficient în tratarea efectelor secundare ale diabetului. Cu abilitățile sale antioxidante și antiinflamatorii, smochinele sunt capabile să normalizeze mai multe funcții corporale afectate de această boală, făcându-le un potențial remediu natural.

Contraindicații ale consumului de smochine

Smochinele au multe beneficii și unele efecte secundare. Nutriționiștii sfătuiesc împotriva consumului pentru diabetici și pentru cei care au probleme de obezitate. Un consum excesiv al acestui fruct, pe lângă faptul că aceste fructe sunt bogate în calorii și, prin urmare, organismului (și capacității fizice), poate duce la dizenterie, dureri abdominale și dureri de cap.

Curiozități despre smochin

Ficus Carica, cunoscut pur și simplu sub numele de Fico, este un copac aparținând Moraceae. Ajunge până la 10 metri înălțime. În plus față de Egipt, Mesopotamia și Palestina au fost, de asemenea, cultivate cu secole în urmă. Abia mai târziu s-a răspândit în zonele mediteraneene. Doar în Mesopotamia a fost cultivat în cantități mari, deoarece a fost folosit ca sursă principală de hrană. Legea interzicea transportarea smochinelor dincolo de oraș, deoarece lipsa lor ar fi dus la dezechilibrarea stabilității alimentare mult dorite.

O altă curiozitate despre smochin este că, în realitate, nu vorbim despre un fruct, ci mai degrabă despre o floare frumoasă care se închide pe sine și păstrează fructele reale în interiorul ei; cele pe care le considerăm în mod obișnuit semințe.

Există multe legende fascinante ale smochinului. Din Egipt până la Roma însăși, atât planta, cât și fructele proprii au căpătat conotații foarte importante.

My title page contents